Maandag 16/09/2019

Waar eet Deborah Ostrega?

Ik kijk graag binnen in de keuken van een restaurant

"De Kleine Zavel in Antwerpen is uiteraard een van mijn favoriete restaurants. Niet alleen omdat Carlo (Didden, chef-kok en eigenaar van De Kleine Zavel en vriend van Ostrega, VHe) er werkt, maar ook gewoon omdat de prijs-kwaliteitverhouding er zeer goed is. Ik kwam hier al regelmatig eten voordat ik Carlo kende en ik was toen al fan. Zowat een jaar geleden hoorde ik van een vriendin dat ze iemand zochten om de zaal te doen, en dat zag ik wel zitten. Zo heb ik Carlo echt leren kennen. Hij is een eigenwijze man, en dat merk je ook in zijn manier van koken. Neem nu zijn kabeljauw met geplette bloemkool of parmezaanjus met gepocheerd ei. Wat ik de lezers vooral kan aanraden, is het menu carte blanche. Voor 55 euro kan je in een achttal gangen proeven van de specialiteiten van het huis.

In Ristorante Rossano in de Wijngaardstraat in Antwerpen serveren ze heerlijke schotels met zeevruchten, zoals hun papillote van huisgemaakte spaghetti met venusschelpen en mosselen in de oven. En hun ossobuco is onovertroffen! De prijs-kwaliteitverhouding is er ook de moeite: voor de hoofdgerechten betaal je tussen de 10 en de 15 euro.

Ook in het Japanse restaurant Izumi in Antwerpen kom ik regelmatig. Ik ben sinds lang voorstander van macrobiotisch koken en de keuken van Izumi was oorspronkelijk zeer sterk gericht op de macrobiotiek. De prijzen zijn er misschien iets hoger, maar hun ingrediënten moeten dan ook supervers zijn. Ik bestel er meestal sushi en sashimi, ook hun noedelsoepen zijn overheerlijk. Dat je vanuit het restaurant de kok bezig kan zien, vind ik altijd geruststellend. Ik kijk graag binnen in de keuken van een restaurant. Ik vraag dikwijls of ik een kijkje mag nemen in de keuken. Heel boeiend. Het lijkt wel alsof gesloten keukens iets verbergen. 'Is het daar wel proper? Zijn de ingrediënten wel vers?', vraag ik mij dan af.

Zelf koken doe ik zeer graag! Pasta's zijn mijn specialiteit, al vind ik het jammer dat ik zelden de tijd heb om pasta zelf te draaien. Als ik vrienden op bezoek krijg, ben ik dagen op voorhand bezig met het menu. Ik kan er echt van genieten om receptjes te bedenken. Ik durf weleens te experimenteren, en dan geef ik die probeersels aan Carlo. In het begin was dat echt stressen, ik had een helse schrik om voor hem te koken. (lacht) Maar Carlo zei dat ik gewoon mijn ding moet doen, en meestal vindt hij mijn creaties lekker. Soms haalt hij er zelfs inspiratie uit.

Op onze vrije dag kan je ons 's middags dikwijls vinden in Den Tros, een café met origineel interieur in de Cadixstraat. Sandra, de bazin, serveert elke dag exact één gerecht. Echt de moeite zijn haar broodjes met zelfgemaakte bouillisalade of haar lasagna. Achteraf spelen Carlo en ik altijd een jammeke, een Antwerps café-volksspel. Yahtzee in een pietjesbak. Verlies spoelen we door met een jekske, vers pompelmoessap met véél wodka. Maar wees voorzichtig, je voelt hem helemaal niet aankomen!" n

Deborah Ostrega is binnenkort te zien in Soap, een theaterserie van het gezelschap Ontroerend Goed. En ze treedt op als zangeres van de Belgische band Le Trio Perdu.

De Kleine Zavel

Stoofstraat 2

2000 Antwerpen

03/231.96.91

Ristorante Rossano

Wijngaardstraat 7

2000 Antwerpen

03/294.39.98

Den Tros

Cadixstraat 3

2000 Antwerpen

03/232.97.88

Izumi

Beeldhouwersstraat 44

2000 Antwerpen

03/216.13.79

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234