Dinsdag 22/09/2020

Waar eet Daniël Ost?

Ik wil het pure product smaken

't Molentje

Baron de Maerelaan 211, 8380 Zeebrugge,

050/54.61.64

In de Wulf

Wulvestraat 1, 8950 Dranouter,

057/44.55.67

De Sonne

Markt 10, 9140 Temse,

03/771.37.73

Reinaert

Heidebaan 57, 9100 Sint-Niklaas,

03/776.15.52

Park en Laan

Parklaan 20, 9100 Sint-Niklaas,

03/476.78.89

"Tuurlijk. De Sir Anthony van Dijck in Antwerpen vind ik een pareltje. Hoeft niet te verwonderen, want het is ingericht door Axel Vervoort en die kan dat als geen ander. Dat restaurant ademt werkelijk klasse uit."

"Een verse zee-egel, da's een Japans gerecht dat ik heel lekker vind. Of anders wilde patrijs, met puree van kastanjes of knolselder."

Het derde lievelingsrestaurant van Cathérine Kools (DMM 03/11) is niet Chez Marie in Brussel, maar wel La Marée. Topper op hun menu zijn de tongetjes, voegt ze daar nog aan toe.

Daniël Ost is bloemkunstenaar. Nog tot 12 november vinden in Tour & Taxis in Brussel de Daniël Ost Experience Days plaats. Meer info op www.danielostdays.be.

"Eigenlijk ga ik liefst eten in Japan, maar dat is natuurlijk niet voor alle dagen. Ik heb daar twee lievelingsresto's die beide de Kaiseki cuisine serveren, zeg maar de meest gecultiveerde Japanse keuken. Miyama-So ligt iets buiten Kyoto, en Wakuden in de stad zelf. Gerechten zijn daar een ware streling voor het oog, de borden zijn echt plaatjes om naar te kijken. Er liggen vaak prachtige bloemen en blaadjes van planten op die eetbaar zijn. Of het ook lekker is? Uiteraard. Ik weet bijna zeker dat heel wat beroemde chefs daar hun mosterd zijn gaan halen.

In België ga ik regelmatig eten in 't Molentje in Zeebrugge. Een zeer gezellig restaurant, niet te groot, nogal cosy. Ze serveren gerechten met eerlijke ingre- diënten, en daar hou ik van. Ik wil nog kunnen proeven welke ingrediënten op mijn bord liggen, ik wil het pure product smaken. Dat is trouwens ook een typisch kenmerk van die Kaiseki.

Restaurant In De Wulf van Kobe Desramaults in Dranouter is ook een aanrader. De chef heeft wat affiniteit met Sergio Herman van het Oud Sluis, of met Ferran Adria van El Bulli. Er zitten hier en daar moderne elementen in zijn gerechten, maar alles blijft uitgebalanceerd.

Ik heb het geluk gehad al een paar keer bij El Bulli te kunnen gaan eten. Ik ken Ferran zelfs persoonlijk. Er zijn zeker een vijftal gerechten van hem die ik letterlijk nooit meer zal vergeten, die in mijn geheugen gegrift staan. Ferran Adria maakt combinaties die je pakken, hij speelt met je smaakpapillen en met je geest. Je denkt dat je een meloen gaat eten, en je proeft foie gras. Al is de tweede keer de magie natuurlijk enigszins verdwenen. Zelfs het leukste spel verveelt als het te vaak wordt gespeeld. Zo'n excessen zijn af en toe plezant, maar niet voor alle dagen.

Als ik eenvoudig en lekker wil eten in mijn buurt, ga ik naar De Sonne in Temse. Ik geloof dat de chef nog een oud-leerling van de Reinaert in Sint-Niklaas is. En je moet weten: de Reinaert is een icoon in de stad. Ook daar ga ik graag uit eten. De keuken van de Reinaert is vrij traditioneel, maar ongelooflijk lekker. Het is zo'n restaurant waar ze het wild nog aan je tafel komen versnijden.

Voor een lekker stuk vlees ga ik naar Park en Laan, ook in Sint-Niklaas. Eveneens een volksere zaak, en absoluut de place to be voor een kwalitatieve steak. Leuk is dat iedereen daar komt, alle leeftijden en standen. Van de burgemeester over de mannen van de groendienst tot Alex Callier van Hooverphonic."

Veerle Helsen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234