Woensdag 11/12/2019

Waar eet Alex Callier?

Il Frascati

Emile

Bockstaellaan 201

1020 Laken

02/426.52.73

Sir Anthony

Van DIJcK

Oude Koornmarkt 16

2000 Antwerpen

03/231.61.70

Taverne du Passage

Koninginnegalerij 30

1000 Brussel

02/512.37.31

Reinaert

Heidebaan 57

9100 Sint-Niklaas

03/776.15.52

"Op culinair gebied ben ik een klassieke mens. Echt waar. Geef mij maar de traditionele Frans-Italiaanse keuken, zonder tierlantijntjes. Die nieuwe trend om zogenaamd originele combinaties te creëren is absoluut niet aan mij besteed. Ooit kreeg ik eens maatjes met mango en ganzenlever geserveerd. Bah.

Sir Anthony Van Dijck in Antwerpen heeft een lekkere, veelzijdige en verfijnde keuken. Chapeau voor kok Marc Paesbrugghe, die tegen Michelin zei: 'Steek uw sterren...' Hij serveert nog altijd topkwaliteit, en voor minder geld dan vroeger. Toen mijn vriendin nog vegetariër was, heeft ze hier de lekkerste groenteschotel ooit gegeten. Tegenwoordig eet ze trouwens weer vlees, na twaalf jaar volharding. En nee, ik heb haar zeker níét gepusht, zoals veel kennissen veronderstellen. (lacht) De geur van versgebakken spek heeft het klaargespeeld. Ikzelf ben een alleseter, maar ik heb zeker een aantal favoriete gerechten zoals ossobuco en lamsragout. En op een geroosterde boterham met verse mergpijp ben ik helemaal verzot! Mmm. Eigenlijk ben ik wel een fan van orgaanvlees, kalfszwezeriken en zo.

Ik kan absoluut genieten van zelf koken, en liefst zelfs uitgebreid. Ik maak bijvoorbeeld zelf bouillon. Soms laat ik tijdens opnames bouillon trekken in het keukentje naast de studio. Ook aan bolognesesaus gaat bij mij veel werk vooraf. Rundvlees hak ik eerst zelf, waarna de saus úren mag pruttelen. Het resultaat is veel lekkerder dan die Vlaamse spaghetti met voorgekapt gehakt en twee wortels en een ajuin. Je kan dus wel zeggen dat ik een veeleisende klant ben op restaurant. (lacht)

Smaak is de essentie voor mij. Voor (h)eerlijke Italiaanse gerechten moet je bij Il Frascati in Laken zijn. Zo heet het restaurant officieel, maar wij noemen het Gigi, naar de patron. Gigi is een maffe, vriendelijke Italiaan, die weliswaar flauwe grappen maakt. En je moet tegen kitsch en luide muziek kunnen. Als je jarig bent, durft hij weleens aan je tafel te komen zingen. We hebben ook al meegemaakt dat hij plots alle spots op ons richt en dan luid roept: 'Dames en heren, hier is Hooverphonic!' Dan sta je daar met een hoofd zo rood als een tomaat, maar die toestanden nemen we er graag bij in ruil voor de lekkere spijzen.

Kitscherige interieurs vind ik wel iets hebben. Ze zijn alleszins leuker dan de nieuwe designresto's, waar presentatie belangrijker lijkt dan wat er op je bord ligt. Of dure sterrenrestaurants waar je veel geld betaalt voor het zilveren bestek. Ik ben fan van restaurants waar het interieur al dertig jaar onveranderd is gebleven en het lijkt of de obers er met hun klassieke pakjes gratis bij geleverd werden. De Reinaert in Sint-Niklaas is zo'n adresje, net als de Taverne du Passage in de Brusselse Koninginnegalerij. Oké, je moet hier 50 minuten wachten eer de fazant wordt opgediend, maar zo weet je tenminste dat hij vers is. En als hij dan nog aan tafel wordt versneden - met pluimen en al - dan is het plaatje helemaal af."

Songschrijver en bassist Alex Callier heeft met zijn popgroep Hooverphonic net een nieuwe cd uitgebracht:

'(No) More Sweet Music'.

Meer info op www.hooverphonic.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234