Zondag 18/04/2021

Waar eet Alain Bloeykens?

Restauranthouders vragen vaak te veel geld voor wijnen

"Voor een aparte wijnbelevenis moet je naar Giamba, een klein, gezellig Italiaans restaurant in Leuven. De chef - met Italiaanse roots, maar hij verblijft al heel lang in België - is te gek voor woorden. Hij heeft om te beginnen geen menukaart, en ook al geen wijnkaart. Elke dag staat er slechts één menu (van hapjes tot dessert) op het programma, naargelang de ingrediënten die hij 's morgens verzamelde. Te nemen of te laten. Hier moet je zijn voor de verfijnde Italiaanse keuken: geen pizza's of pasta's, maar wel risotto of spaghetti vongole. En de wijn mag je zelf gaan kiezen in de kelder! Giamba is zo'n plekje waar je voor of tegen bent. Sommigen vinden het fantastisch, voor anderen is het te chaotisch.

Ik hou wel van de Italiaanse keuken, en een andere aanrader is Rigoletto op de Lippenslaan in Knokke. Ik kan het omschrijven als de tegenpool van Giamba. Het is er ontzettend groot, er kan een massa volk binnen en hier moet je wél zijn voor pizza's en pasta's. Soms lijkt het bijna een minifabriek: er kunnen wel 200 mensen binnen en de organisatie loopt altijd perfect gesmeerd. De menukaart is enorm uitgebreid en dat geldt ook voor de wijnkaart.

Nóg een lekkere Italiaan is Danieli il Divino in Antwerpen, met een zeer gevarieerde keuken. De chef-kok lijkt zo weggelopen uit het Siciliaanse maffiamilieu. (lacht) Met zijn opvallende baard en talloze gouden kettingen zou je bijna schrik van hem krijgen. Hij is een echte je-m'en-foutist, maar zijn gerechten zijn overheerlijk. En zijn wijnkelder is onovertroffen! Ik zag nooit zo'n uitgebreide wijnkelder als de zijne. Eigenlijk moet ik wijnzolder zeggen, want de wijn zit boven gestockeerd. De chef heeft letterlijk álle Italiaanse wijnen in huis, zonder te overdrijven. Mag ik nu nog één Italiaan vermelden? Pane e Vino in Aalst is ook de moeite waard. Dat is een klein restaurant, een wijnbarretje eigenlijk. Zijn bijnaam is Enoteco Siciliana, en je krijgt er altijd het gevoel bij een Italiaanse familie aan tafel te schuiven.

Uiteraard let ik op restaurant op de wijnkaart. In België hebben we niet te klagen over de kwaliteit, over de prijs daarentegen... Officieel geldt de regel 'inkoopprijs x drie', maar in werkelijkheid gaan veel restauranthouders daar zéér ver boven.

Pazzo in Antwerpen is een wijnbar met een vernieuwend en aangenaam wijnconcept. Bij één gerecht worden meerdere wijnen geserveerd. Van iedere wijn krijg je een glas, en dan mag je zelf experimenteren welke wijnen je het lekkerst vindt bij je gerecht. Ik ken de uitbater, William Wouters, die al heel lang voorzitter is van de gilde van Belgische sommeliers. En geloof me, een grotere wijngek bestaat er niet. Zelf omschrijft hij zijn keuken als Japans-Italiaans, maar ik vind de omschrijving fusion beter passen, een mix van allerlei smaken.

Als afsluiter vermeld ik De Vlasschaard in Middelkerke, met een klassieke Franse keuken. Op de kaart staan gerechten als gebakken zeetong en côte à l'os, o zo dagvers!"

Giamba

Erasme Ruelensvest 9

3001 Leuven

016/29.71.84

Rigoletto

Lippenslaan 389-391

8300 Knokke

050/62.55.13

Danieli il Divino

Beukenlaan 12

2020 Antwerpen

03/825.37.38

Pane e Vino

De Ridderstraat 68

9300 Aalst

0475/66.17.28

Pazzo

Oude Leeuwenrui 12

2000 Antwerpen

03/232.86.82

De Vlasschaard

Leopoldlaan 246

8430 Middelkerke

059/30.18.37

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234