Dinsdag 07/12/2021

'Waar dient een vonnis nog voor?'

'Ik had nooit gedacht nóg een betoging te moeten houden', zegt Jean-Denis Lejeune op een podium. De vader van de vermoorde Julie wordt omringd door Laetitia Delhez en familie van An en Eefje. 'De Witte Mars deed ons hopen op een grondige hervorming van justitie. Maar die lijkt nog steeds bezig.'

Zestien jaar na de Witte Mars trekken de Dutroux-slachtoffers weer door Brussel. Het beginpunt, vlak bij het Noordstation, is hetzelfde als toen. Maar het eindpunt is dit keer niet het neutrale Zuidstation, maar het symbolische Justitiepaleis. Het kenmerkt het verschil: toen een uiting van solidariteit, nu een politieke optocht om de opsluiting van Martin en een hervorming van justitie te eisen.

Voor het podium, op de hoek van de Albert II-laan en de kleine ring, worden de woorden van Lejeune en zijn lotgenoten op luid applaus en gejuich onthaald. Het publiek is getooid met witte ballonnen, witte T-shirts en vooral witte parasols, tegen de verschroeiende hitte. Op de spandoeken staat '30 jaar = 30 jaar' en 'Justitie, denk aan onze kinderen'.

Bij aanvang, om 14 uur, lijkt de opkomst bescheiden. De vrees dat de hitte veel deelnemers zou afschrikken, lijkt uit te komen. Maar er komen nog mensen aan, kondigt Lejeune aan, onder meer een trein uit Ottignies met 500 personen. Opnieuw gejuich van het publiek, dat gaandeweg inderdaad aangroeit. Uiteindelijk schat de politie de opkomst op 5.000 personen. Het zijn vooral mensen van middelbare leeftijd, die 16 jaar geleden ook meeliepen in de Witte Mars. "Dat was wel wat anders", zegt Anne-Marie Martelange (57) uit Neufchâteau. "Toen de eerste betogers aan het einde waren, moesten wij nog beginnen. Ongelofelijk dat de politici toen niet meer hebben veranderd. Nu verbergen ze zich achter een wet, die ze zelf hebben gemaakt."

Er betogen ook jongeren, die als kind onder de indruk waren van de zaak-Dutroux. En veel mensen die zelf tegen juridische molens vechten. Een slachtoffer van partnergeweld, van een onterecht ontslag, nabestaanden van een slachtoffer van moord. Ook Patricia Lefranc, wier gezicht verminkt werd met zwavelzuur, is aanwezig.

Sommigen klampen de nabestaanden aan: "We rekenen op u, meneer Marchal. Verander de zaken. We staan achter u."

Om 15 uur vertrekt de mensenzee richting Justitiepaleis, 3,5 kilometer verderop. Vooraan lopen Laetitia en de ouders, omstuwd door camera's. Tientallen meters daarachter wordt een doodskist - bedoeld voor Martin - meegedragen, die later in brand zal worden gestoken. De betogers scanderen afwisselend 'Dutroux, Martin, assassins' en 'Michelle, in de cel'.

De mars verloopt rustig, zoals gevraagd, en de politie blijft op de achtergrond. Maar de tropische temperaturen maken het de betogers niet makkelijk. Ondanks de talrijke drinkwaterpunten valt hier en daar iemand flauw. Volgens persbureau Belga moeten tachtig personen opgeven. Ze worden opgepikt door een bus die achter de betoging aanrijdt.

De ideeën van de betogers zijn duidelijk: ze vinden justitie te laks, en willen dat misdaden, zeker tegen kinderen, strenger worden aangepakt. Niet iedereen uit dat even genuanceerd. Op de vraag wat er met Martin moet gebeuren als ze wordt vrijlaten, antwoorden drie vrouwen: 'afschieten', 'in een kelder steken', en 'laat het volk bepalen'.

Iets na 16 uur bereiken de betogers het Justitiepaleis. Na een kort dankwoord worden Laetitia en de ouders weggeleid naar een auto, waarmee ze naar minister van Justitie Turtelboom zullen worden gevoerd. "Ik ben heel tevreden met de opkomst", kan Paul Marchal nog meegeven. "Dit een signaal aan justitie, maar ook aan de zusters van Malonne."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234