Vrijdag 09/12/2022

Waar de stakingen voor hinder zorgen: openbaar vervoer al ernstig verstoord

Op de trein hoef je morgen niet te rekenen, de postbedeling zal minimaal zijn en in het onderwijs valt het nog maar te bezien of er morgen wordt gewerkt. Beeld Photo News
Op de trein hoef je morgen niet te rekenen, de postbedeling zal minimaal zijn en in het onderwijs valt het nog maar te bezien of er morgen wordt gewerkt.Beeld Photo News

Op de trein hoef je vandaag niet te rekenen, de postbedeling zal minimaal zijn en in het onderwijs valt het nog maar te bezien of er wordt gewerkt. We sommen de gevolgen van de staking in de openbare diensten even op en geven een actuele stand van zaken.

Stand van zaken

OP DE WEG
Om 7 uur staat er al ruim 100 km file, wat heel veel is op dat uur.
Rond Antwerpen is het iets drukker dan normaal op dinsdagochtend, vooral op de E313 richting Antwerpen.
Rond Brussel is het opmerkelijk drukker. Meer dan een half uur verliestijd op de E40 vanuit Luik tussen boutersem en Heverlee. Vanuit Gent noteren we een half uur verlies tussen Erpe-Mere en Groot-Bijgaarden. Vanuit Limburg riching Leuven is het op de E314 een half uur aanschuiven tussen aarschot en Herent.

DE LIJN
In de provincie Antwerpen is de hinder groot: in de stad rijdt minder dan de helft van de bussen en iets minder dan drie kwart van de trams. In de regio's Mechelen en Turnhout en vanuit de stelplaats Vaartkaai rijdt ongeveer drie kwart van alle bussen.

Er zijn nauwelijks chauffeurs uitgereden in het Vlaams-Brabantse Dilbeek, waardoor er bijna geen bussen rijden op de as Brussel-Ninove, net als tussen Brussel en Leerbeek. Ook in het Pajottenland is de hinder groot. In en rond Leuven ondervindt De Lijn vooral problemen op de stadslijnen en de ringbussen, al valt het in de ruimere regio rond Leuven dinsdagochtend nog mee. In het Hageland is zo goed als geen hinder. Ook in de regio Grimbergen is de hinder beperkt. Op de as Grimbergen-Brussel rijden bepaalde ritten niet.

Het stadsnet van Gent is zwaar verstoord. In de rest van de provincie Oost-Vlaanderen rijdt de helft van de bussen. In Sint-Niklaas en Aalst is de hinder groter.

In Limburg rijdt ongeveer 2 op de 3 bussen, en ook de belbussen zijn verstoord. Het zijn vooral de stadsnetten van Genk en Hasselt waar er zich problemen voordoen.

In West-Vlaanderen, tot slot, is in Brugge de helft van de chauffeurs uitgereden. Elders in de provincie is dat drie kwart. De meeste belbussen en Kusttrams rijden zo goed als normaal.

NMBS
In Vlaanderen rijden drie à vier treinen op de tien. In Wallonië daarentegen ligt het treinverkeer helemaal lam. Dat meldt NMBS-woordvoerster Nathalie Pierard rond 6 uur.

In Wallonië rijdt dus geen enkele trein, ook niet vanuit Brussel naar Wallonië en omgekeerd. In Vlaanderen rijdt momenteel wel ongeveer 30 à 40 procent van de treinen, en dat min of meer in alle regio's.

MIVB
De vier metrolijnen rijden met vertraging, de helft van de trams is uitgereden en 4 van de 50 bussen. Dat meldt MIVB-woordvoerster An Van hamme iets voor 06.00 uur.

De wachttijden van de metro's bedragen 15 tot 20 minuten aan de uiteindes van de lijnen. Daarnaast worden tramlijnen 3, 4, 7, 51, 82, 92 en 94 bediend, net als de buslijnen 21, 71, 78 en 95. "We proberen de grote lijnen te bedienen, zoals de Noord-Zuidas en de Koningsas, en op die manier zoveel mogelijk mensen te verplaatsen", zegt de woordvoerster nog.

Gevolgen

De NMBS verwacht dat het treinverkeer dinsdag over het hele net "zwaar tot zeer zwaar" verstoord zal zijn door de verschillende nationale en intersectoriële stakingsaanzeggingen. De spoorwegmaatschappij raadt reizigers aan om alternatieven te zoeken.

De staking start vanavond om 22 uur en zal duren tot het einde van de dienstregeling morgen. De laatste dagen was er al hinder, vooral in Wallonië, door een wilde staking. De staking van morgen was wel aangekondigd.

De NMBS zegt alles in het werk te stellen om de hinder zo veel mogelijk te beperken en raadt reizigers nog aan om de NMBS-informatiekanalen goed te volgen: de website www.detrein.be, de app, de Twitter- en Facebookaccounts en de aankondigingen in de stations.

Internationaal treinverkeer
Het internationale treinverkeer zal vanaf vanavond om 22 uur een etmaal lang fors verstoord verlopen. Zo zullen er morgen bijvoorbeeld geen ICE-treinen rijden, en ook de Benelux-trein (Brussel-Amsterdam) blijft op stal. De Eurostar-treinen rijden wel volgens schema.

De spoorbonden ACOD Spoor en ACV-Transcom hebben een stakingsaanzegging ingediend. De actie kadert in het algemeen protest bij de overheidssector op 31 mei.

De zwaarste gevolgen zijn er bij ICE en Benelux-trein. De laatste ICE-trein richting België vanavond stopt in Luik, morgen worden alle ICE-treinen tussen Brussel en Aken afgeschaft, en woensdag vertrekt de eerste trein richting Duitsland vanuit Luik. Ook de Benelux-trein rijdt dinsdag niet.

Ook bij Thalys worden forse verstoringen verwacht. De Thalys-treinen rijden morgen niet naar Luik en Duitsland. Tussen Brussel en Parijs wordt in elke richting een vijftal treinen afgeschaft, de andere - ook de lowcosttreinen Izy - rijden normaal. Het Thalys-verkeer van en naar Rijsel, Antwerpen en Nederland verloopt normaal.

De TGV Brussel-Frankrijk rijdt gedurende 24 uur niet in België, maar stopt in en vertrekt uit het Franse station Lille Europe. Eurostar laat weten dat alle Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel blijven rijden.

Meer informatie over verstoringen en terugbetalingen op de website van NMBS Europe.

Post
In alle postkantoren en sorteercentra in Vlaanderen zal morgen grote hinder zijn. Dat zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris bij ACOD Post.

Hoeveel personeelsleden er precies het werk zullen neerleggen, is volgens Nyns nog niet duidelijk, maar de vakbondsman verwacht een sterk verstoorde dienstverlening. "Als er al postbedeling is, zal die minimaal zijn", klinkt het.

Luchtvaart
De luchtverkeersleiding van Belgocontrol op de luchthaven van Zaventem doet morgen niet mee aan de acties in de openbare dienstensector. Dat zegt Lennert Mervilde van de liberale vakbond VSOA. "Er werd geen stakingsaanzegging ingediend en dus verwachten we ook geen hinder", aldus Mervilde.

Onderwijs en kinderopvang
De acties van de overheidsbonden zullen wellicht beperkte hinder veroorzaken bij de stadsdiensten en het hoger onderwijs in Gent, maar er zal pas morgenochtend volledige duidelijkheid zijn. Vooral bij de dienst Kinderopvang van de stad wordt een impact verwacht.

De drie vakbonden bij de overheid roepen hun leden op om deel te nemen aan betogingen en bijeenkomsten, onder meer in Gent. In Vlaanderen is niet opgeroepen om te staken. Betogers moeten op voorhand niet doorgeven of ze afwezig zullen zijn, maar toch ziet het er niet naar uit dat de hinder groot zal zijn. De stad Gent baseert zich daarvoor op eerdere ervaringen. Tijdens de nationale betoging vorige week reden bijvoorbeeld bijna alle ploegen van de vuilnisdienst Ivago uit.

Ook bij de Gentse universiteit zal de impact wellicht "zeer beperkt" zijn, zegt persverantwoordelijke Stephanie Lenoir. "De ervaring leert dat de mensen die toezicht houden bij examens, op voorhand laten weten dat ze afwezig zullen zijn."

Wel kan er een beperkte impact zijn bij een aantal centrale diensten. "Voor de studentenrestaurants hebben we een scenario klaar waarbij we er eventueel één kunnen sluiten. Onze kinderopvang zal dan weer zeker wel open zijn." In de regel werden examens niet verplaatst, omdat de examenpuzzel daarvoor te complex is.

Ook aan de Arteveldehogeschool worden geen grote problemen verwacht. "Volgens de laatste stand van zaken zullen maar 20 van de 1.200 medewerkers betogen. Er komen geen lessen of examens in het gedrang", klinkt het daar. Ook aan de Arteveldehogeschool werden geen examens verplaatst.

Vlaams-Brabant
Willy Peeters, de algemene secretaris van het ACOD in Vlaams-Brabant, verwacht morgen in alle openbare diensten hinder. Hij verwacht evenwel niet dat er instanties zoals gemeentebesturen of scholen de deuren zullen moeten sluiten bij gebrek aan personeel.

"Wat De Lijn betreft verwacht ik in Vlaams-Brabant vooral hinder in Brussel en in het Pajottenland. De aanwezigheid in een aantal scholen zal problematisch zijn omdat er zich daar heel wat mensen hebben opgegeven om de manifestaties bij te wonen. Ik verwacht ook een grote deelname vanuit de gemeentebesturen. Ook in de Leuvense gevangenissen zal gestaakt worden. Voor de rest zal er ook hinder zijn in andere openbare diensten zoals de Watergroep", aldus Peeters.

Volgens de Leuvense Onderwijsschepen Mohamed Ridouani (sp.a) zal er morgen alvast één school in het Leuvense de deuren sluiten. Het gaat om basisschool Hertog Karel die aan de ouders meldt dat wegens de stakingsactie de vestiging in Wilsele Putkapel gesloten zal zijn en slechts beperkte opvang zal aanbieden. Ook in andere GO-scholen zal de lessenrooster zwaar verstoord zijn. Het Koninklijk Atheneum D'hek in Landen bijvoorbeeld meldt dat verschillende lessen niet zullen doorgaan. Er zijn zelfs enkele klassen waarvan alle leerkrachten staken. Ook het gemeentelijk zwembad van Wilsele (Leuven) zal gesloten zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234