Zaterdag 25/06/2022

Waar chefs zélf graag eten

Voor zijn restaurantgids 'Where Chefs Eat' contacteerde de Engelse journalist Joe Warwick 400 chefs uit de hele wereld. Resultaat: 2.300 adressen, van frituren tot illustere eetpaleizen. Als aanvulling vroegen we veertien topkoks uit eigen land naar hun favoriete restaurants.

1:

Wat is uw favoriete brasserie, bistro of andere laagdrempelige eetgelegenheid?

2:

Welke eetgelegenheid heeft u recentelijk geïnspireerd?

3:

Waar keert u zeker naar terug of welke zaak had u graag zelf geopend?

KOBE DESRAMAULTS

IN DE WULF, DRANOUTER

1:

't Oud Gemeentehuis

"Comfortabel en een gezellige stek om met de familie te bezoeken. Een zaak die niks dwingends heeft, maar met Bob Vanbiervliet wel een man die simpele dingen zoals mergpijpjes op een grootse manier op tafel brengt."

Vaartstraat 2, Hansbeke

09 324 69 78

www.oudgemeentehuis.be

2:

Het Gouden Hoofd

"Zeg maar het hoofdkwartier van de Flemish Foodies. Hier vergaderen we, om daarna een hapje te eten. Phil Dewulf heeft bij ons drieën gewerkt en een aantal lekkere dingen overgenomen. De plek zelf werkt inspirerend. Zou net zo goed in Brooklyn kunnen zijn."

Slachthuisstraat 96, Gent

0487 20 65 01

3:

Fäviken Magasinet

"Magnus Nilsson is een buitengewone man die alleen met producten uit de nabije omgeving werkt. De weg naar deze plek in het hoge Noorden zorgt op zich al voor een aparte beleving. Een van de zeldzame mythische plaatsen die de torenhoge verwachtingen zelfs nog kan overstijgen."

Fäviken 216, Järpen (Zweden) + 46 647 401 77

www.favikenmagasinet.se

TRUONG THI QUYêN

LITTLE ASIA, BRUSSEL

1:

Pure C

"Niet alleen door de setting, maar ook door de keuken beleef je er een unieke ervaring. De keuken is net als de Vietnamese licht en fris. De venusschelpen met tomatensaus zijn top. Het team van jonge, gedreven en sympathieke mensen maakt het feest compleet."

Boulevard de Wielingen 49, Cadzand-Bad (Nederland)

+ 31 117 39 21 10

www.sergioherman.com

2:

Tanuki

"Ik ga graag naar zee en dan zal ik makkelijk even een ommetje maken naar Brugge. Ivan en Linda zijn gedreven mensen die heel serieus met hun vak bezig zijn. Alles is er dan ook tot in de puntjes verzorgd. Ik heb veel respect voor de manier waarop ze alleen de beste ingrediënten selecteren."

Oude Gentweg 1, Brugge

050 34 75 12

www.tanuki.be

3:

Bocconi - Hotel Amigo

"Chique hotels hoeven niet duur te zijn, toch niet wat het eten betreft. Ik geniet altijd van het luxueuze en comfortabele kader, maar nog meer van de Italiaanse keuken die hier eenvoudig maar supersmakelijk geserveerd wordt. Ik ben gek op pasta en bestel die hier ook meestal."

Vruntstraat 1, Brussel

02 547 47 15

www.ristorantebocconi.com

ANGELO ROSSEEL

LA DURÉE, IZEGEM

1:

Het Vliegend Tapijt

"Een brasserie met de sfeer van een bruine kroeg. Felix François kookt met een heel eigen stijl. Geen courante, wel altijd zeer lekkere gerechten zoals een verse gepekelde haring. Daarnaast top américain met superieure frieten."

Pottelberg 189, Marke

056 22 27 45

www.hetvliegendtapijt.be

2:

SaQuaNa

"De beste en goedkoopste tweesterrenzaak van Frankrijk. Alexan- dre Bourdas liet zich een aantal jaren in Japan inspireren en het resultaat is verbluffend. Met weinig producten elegant en vol finesse meerwaarde creëren. Puur en eenvoudig."

22 Place Hamelin, Honfleur (Frankrijk)

+ 33 2 31 89 40 80, www.alexandre-bourdas.com

3:

Koy Shunka

"Misschien vreemd, maar dit Japanse restaurant is mijn favoriet in Barcelona. Het aanbod aan superverse vis uit Galicië en de Middellandse Zee is hier in de beste handen. De Japanse keuken is enorm afhankelijk van productkwaliteit en techniek. Hier vind je ze allebei."

Copons 7, Barcelona (Spanje)

+ 34 934 12 79 39

www.koyshunka.com

OLLY CEULENAERE

VOLTA, GENT

1:

Martino

"Ideale plaats om na het werk even op krachten te komen. Daar moeten nogal wat mensen ook zo over denken, want alle soorten volk zie je hier. De hamburger met gestoofde ui, spiegelei, kaas en tomaat is ongemeen lekker. Een vaste stek vrijdag kort na middernacht."

Vlaanderenstraat 125, Gent

09 225 01 04

2:

La Paix

"La Paix is voor mij het beste restaurant van België. Alles klopt hier. Aan de locatie zit een ruw kantje dat voor een aparte sfeer zorgt, maar het is natuurlijk de manier van werken van David Martin die maakt dat ik altijd met een erg goed gevoel naar huis vertrek. Eeuwig bingo."

Ropsy Chaudronstraat 49, Anderlecht

02 523 09 58 www.lapaix1892.com

3:

PA & Co

"Een menu moet prikkelen en dat is hier absoluut het geval. Pretentieloze, eenvoudige zaak maar wat een vibes! Het lijkt wel alsof hier alleen happy people binnenkomen. Ik ga hier telkens zwevend buiten. Topambiance en een keuken die zowel de bistrotoer opgaat als met heel verfijnde gerechten scoort."

Riddargatan 8, Stockholm (Zweden), + 46 8 611 08 45

www.paco.se

BENOIT DEWITTE

BENOIT & BERNARD DEWITTE, OUWEGEM

1:

Brasserie Vinois

"Een brasserie waar met nieuwe mensen dezelfde sfeer van vroeger hangt, maar net een trapje hoger gekookt wordt. Ze werkten eerder in Graanmarkt 13 en bij Wout Bru, en dat proef je ook. Het duifje is hier een absolute must."

Philippe de Denterghemlaan 31, Deurle

09 282 70 18

www.brasserie-vinois.com

2:

Dar Moha al Madina

"Een Marokkaans restaurant nieuwe stijl. Verrassend interieur, maar vooral de keuken overstijgt hier het klassieke repertoire met veel gerechtjes en tajines in tapasstijl en focus op groenten zoals sjalotjes in rozenwater."

Rue Dar El Bacha 81, Marrakech (Marokko)

+ 212 524 38 64 00

www.darmoha.ma

3:

Amber at The Landmark Mandarin Oriental

"Nederlander Richard Ekkebus kookt met de beste ingrediënten uit alle hoeken van de wereld in een Franse stijl. Perfecte smaakbeleving met gerechten die tot in het detail plezieren. Heb diverse topzaken in Hongkong bezocht, maar dit was absoluut de beste."

15 Queen's Road, Hongkong

+ 852 2132 0066

www.amberhongkong.com

INGRID NEVEN

PAZZO, ANTWERPEN

1:

New Ekiki

"Dichtbij thuis, authentiek en met een Portugese keuken die niet veel meer kost als in Portugal. Dat geldt ook voor de wijn, trouwens. Hoe ze dat klaarspelen is een raadsel. Pure en verse keuken gebracht door mensen uit de Aveiro. Heerlijk om hier binnen te springen."

Italiëlei 32, Antwerpen

03 234 05 35

2:

Chef's Table at Brooklyn Fare

"Inspirerende plaats waar we in ons land nog niet aan toe zijn en misschien nooit aan toe komen. Bij de productkeuze mikt de chef alleen op het allerbeste, waardoor je de vraag kunt stellen of ze hier nog wel iets verdienen. Dit is puur food-idealisme. Een exclusieve, ja, adembenemende ervaring."

200 Schermerhorn St., Brooklyn, New York (USA)

+ 1 718 243 0050

www.brooklynfare.com

3:

De Tuinkamer

"Chef Ken Verschueren leerde het vak onder meer bij Sergio Herman en dat proef je. Hij heeft echter ook een eigen stijl die meer naar eenvoudige gerechten evolueert zonder het intens smakend karakter te verliezen. Ook waanzinnig broodaanbod. Te volgen adres."

Hoogstraat 72, Beerzel

015 75 59 90

www.detuinkamer-broodhuys.be

BERT MEEWIS

DE SLAGMOLEN, OPGLABBEEK

1:

In De Zwaan

"Ooit begonnen door Steve Stevaert. Een café waar ook veel van mijn klanten komen en dat begrijp ik (lacht). Rogvleugel met kappertjes of topkabeljauw met mousseline en met de hand gepelde garnaaltjes. Eenvoudige, maar sprekende bistrokeuken en een knappe wijnkaart met betaalbare prijzen."

Kiezelstraat 136, Hasselt

011 23 32 66

2:

't Fornuis

"Johan Segers kookt nog altijd even verfrissend als vijftien jaar geleden. Hij brengt een bezielde productenkeuken die hem uniek maakt. Hij inspireert door zijn eenvoud, instelling, expertise en de manier waarop hij als geen ander smaak op het bord brengt."

Reyndersstraat 24, Antwerpen 03 233 62 70

3:

Epicure - Hotel Bristol

"Restaurants in de Parijse luxehotels hebben mensen en middelen om hoog te scoren. Zo eet je top bij Alain Ducasse, maar bij Eric Frechon in Epicure zelfs nog iets beter omdat de keuken meer persoonlijkheid uitstraalt. Ook de nagerechten zijn één voor één perfect."

112 Rue du Faubourg Saint-Honoré, Parijs (Frankrijk) + 33 1 53 43 43 40, www.lebristolparis.com

VINCENT & LAURENT FOLMER

COUVERT COUVERT, HEVERLEE

1:

Bistro Bis by Magis

"Een adres dat in de categorie verhouding prijs/kwaliteit hoog scoort, maar vooral met Johan Haiverlain een uitzonderlijke chef heeft. Zijn productkennis is enorm. Hij heeft de hele wereld rondgereisd en er op diverse plaatsen ook gewerkt."

Hemelingenstraat 23, Tongeren

012 74 34 66

www.bistrobis.be

2:

Le Jardin des Bégards

"Het eerste gerecht dat we van chef François Piscitello 22 jaar geleden proefden, herinneren we ons nog als gisteren. Hij is een autodidact met puur talent en kookt gestileerd, creatief en toch heel herkenbaar. Een man en een keuken naar ons hart."

Boulevard de la

Sauvenière 70, Luik

04 222 92 34

www.lejardindesbegards.be

3:

Hostellerie Jérôme

"Fe-no-me-naal, dat is het beste woord dat bij de keuken van Bruno Cirino past. We noemen hem de Alain Passard van het zuiden. Hij kookt minimalistisch zonder show of decoratie met kwaliteitsvolle smaakproducten die niemand anders heeft. Een laatste avondmaaltijd waardig."

20 rue Comte-de-Cessole,

La Turbie (Frankrijk)

+ 33 4 92 41 51 51

www.hostelleriejerome.com

KWINTEN DE PAEPE

TRENTE, LEUVEN

1:

Le Pigeon Noir

"Heerlijke plaats om aan de toog te eten en met gastheer Henri De Mol contact te hebben. Hij verkoopt zijn gerechten met veel schwung. Het is een echte rechttoe, rechtaan keuken die altijd smaakt. En de sfeeris altijd bijzonder gemoedelijk."

Geleytsbeekstraat 2, Ukkel

02 375 23 74

www.lepigeonnoir.be

2:

L'Abeille - Hotel Shangri-La

"De keuken van chef Philippe Labbé is enorm inspirerend omdat hij van een uitermate klassieke basis vertrekt zoals een daube of een onglet om daarmee dan een eigentijdse compositie te brengen. Hij werkt ook met lekkere, eenvoudige producten die je nog maar zelden op het hoogste niveau tegenkomt."

10 avenue d'Iéna,

Parijs (Frankrijk)

+ 33 1 53 67 19 90

www.shangri-la.com

3:

Bon-Bon

"Christophe Hardiquest is niet alleen een supersympathieke gast maar ook nog een superchef. Hij heeft een ongewoon prikkelende, maar toch zeer herkenbare keukensignatuur en kookt met veel gevoel. Tegelijk toont hij zijn kunnen door af en toe ongewone ingrediënten harmonieus met elkaar te laten versmelten."

Tervurenlaan 453, Brussel

02 346 66 15

www.bon-bon.be

GEERT VANDENHOVE

PRÊT-À-GOÛTER, HEUSDEN-ZOLDER

1:

Arlecchino

"Een eenvoudig Italiaans restaurant waar ik traditiegetrouw maandagmiddag ga ontbijten (sic) met een osso bucco die traditioneel en sober bereid wordt. Heerlijk om met zo'n eenvoudig en lekker gerecht en bij zulke sympathieke mensen de dag te beginnen."

Minderbroederstraat 9/11, Hasselt

011 22 76 16

www.arlecchino.be

2:

Le Bistrot d'en Face

"Luik is vlakbij en geeft me door zijn aparte karakter altijd een buitenlandgevoel. In deze bistro doen ze daar met hun onvervalste Franse brasseriegerechten nog een schepje bovenop. Deze zaak inspireerde me trouwens om naast mijn restaurant Prêt-à-Goûter met zo'n soortgelijke bistro te beginnen."

Rue de la Goffe 8, Luik

04 223 15 84

www.lebistrotdenface.be

3:

Arpège

"Nergens heb ik lekkerder gegeten dan bij Alain Passard. Een keuken zonder kapsones en altijd zo juist op smaak gebracht. Het is er wel strontduur en sommige van zijn wijnen zijn vijf keer zo hoog geprijsd als dezelfde op mijn kaart. Maar zelfs dat kan ik hem vergeven."

84 rue de Varenne, Parijs (Frankrijk)

+ 33 1 47 05 09 06

www.alain-passard.com

BART DE POOTER

PASTORALE, REET

1:

Bozar Brasserie

"Een brasserie waar productgericht gewerkt wordt en de gerechten zeer juist vorm krijgen. Bovendien zit de verhouding tussen de kwaliteit en de prijs helemaal juist en krijgt de klant een vriendelijke en persoonlijke service. Het plaatje klopt perfect."

Baron Hortastraat 3, Brussel

02 503 00 00

www.bozarbrasserie.be

2:

Le Sergent Recruteur

"Het nieuwe restaurant van Antonin Bonnet inspireert onder meer door zijn verrassingsmenu en de ongewone ingrediënten. Ik denk bijvoorbeeld aan geaffineerd spek waarbij koriander, kaneel, tijm en nootmuskaat voor een unieke smaak zorgen. We mogen nog veel goeds van deze chef verwachten."

41 rue St. Louis, Parijs (Frankrijk)

+ 33 1 43 54 75 42

www.lesergentrecruteur.fr

3:

L' Air du Temps

"Beweren dat de keuken van Sang-Hoon Degeimbre,een aparte signatuur heeft, is een understatement. Zijn gerechten hebben een eigen spirit. Hij is puur, kookt ook zo en lijkt daardoor ook organisch met zijn restaurant en ruimere omgeving vergroeid.

Rue de la Croix Monet 2, Liernu

081 81 30 48

www.airdutemps.be

GEERT VAN HECKE

DE KARMELIET, BRUGGE

1:

Le Bistrot du Paradou

"Mijn favoriete bistro op 400 meter van mijn vakantiehuis in de Pro- vence. Er is maar één menu, maar dat is altijd superlekker. Escargots, gegratineerde aubergine, bressekip aan het spit of fijn lamsvlees. Ook een fantastische aïoli, alleen op vrijdagmiddag, die ze nergens beter maken. De Provençaalse keuken zoals het moet."

57 avenue de la Vallée-des-Baux, Paradou (Frankrijk)

+ 33 4 90 54 32 70

2:

Cuisine Kwizien

"Een sympathiek restaurant dat ons er in alle opzichten aan herinnert dat een eenvoudige, maar goed uitgevoerde keuken nog altijd enorm kan plezieren. De jonge chef eert het product met toegankelijke klassieke gerechten, de gastvrouw eert de gasten met een joviale ontvangst. Dat is de basis en op zich inspirerend."

Bruggestraat 45, Zwevezele

051 43 81 78

www.cuisinekwizien.be

3:

Shang Palace - Hotel Shangri-La

"Parijs telt vele toprestaurants, maar dit is er eentje dat ik recent ontdekt heb en waar ik heel graag naar terugkeer. De Kantonese keuken wordt er in zijn meest verfijnde vorm geserveerd. De gelakte pe- kingeend en ook de gemarineerde zalm zijn formidabel. Ik laat de chef zijn zin doen. Lekker is het toch en op die manier ook nog verrassend."

10 avenue d'Iéna, Parijs

+ 33 1 53 67 19 92

www.shangri-la.com

VIKI GEUNES

'T ZILTE, ANTWERPEN

1:

Yam Thai

"De voorgerechtjes zijn gebaseerd op alledaags Thais kraampjeseten. Goed uitgevoerd smaakt origineel streetfood niet alleen voortreffelijk, maar kan het ook inspireren. Ik denk bijvoorbeeld aan de Thaise worst uit Chiang Mai die hier in licht aangepaste vorm geserveerd wordt."

Volkstraat 76, Antwerpen

0471 82 42 75

www.yamthai.be

2:

Tickets

"De nieuwe zaak van de gebroeders Adrià is een op het eerste zicht kitscherige tapasbar met allerlei eetstandjes. Er heerst een aparte sfeer en drive. Het lijkt op een georkestreerde chaos, zeer functioneel gebracht met innoverende hapjes zoals alleen zij ze kunnen brengen."

Avinguda Parallel 164, Barcelona (Spanje)

00 34 932 92 42 53

www.ticketsbar.es

3:

NoMad

"Alleen al voor de kipbereiding, hét signatuurgerecht van Daniel Humm, zou ik zo teruggaan. Ik twijfel of kip nog ooit beter zal smaken. Ook heerlijke, typische gelaagde aparte sfeer. Je zit in hartje Manhattan precies in een eigentijdse riad te eten."

1170 Broadway, New York (USA)

+ 1 347 472 5660

www.thenomadhotel.com

GIOVANNI BRUNO

SENZA NOME, BRUSSEL

1:

Toucan sur Mer

"Een brasserie die bekend staat om zijn hoge kwaliteit en verscheidenheid aan zeevruchten. Ik kom hier ook graag omdat ik iemand ben die zelden lang vooruit reserveer en eerder impulsief beslis om ergens te gaan tafelen. Hier vindt de patron altijd een plaatsje voor me."

17 avenue Louis Lepoutre, Brussel

02 340 07 40

www.toucanbrasserie.com

2:

Kamo

"Ik waardeer de Japanse keuken in het algemeen en die van Kamo in het bijzonder omdat hij in tegenstelling met de meeste andere Japanse chefs een eigen handtekening heeft ontwikkeld. Door zijn gevoel voor finesse en subtiele accenten geeft hij daardoor aan zijn Japanse gerechten nog een extra meerwaarde."

Jaargetijdenlaan 123, Elsene

02 648 78 48

3:

Dal Pescatore

"Mijn favoriete driesterrenrestaurant omdat hier alles juist zit. Een echte familiezaak waar iedereen zijn steentje bijdraagt. Chef Nadia Santini toont een keuken vol ideeën die nog steeds evolueert maar altijd evenwichtig en harmonieus is."

Riserva del Parco Runate, Canneto sull'Oglio (Italië)

+ 39 376 72 30 01

www.dalpescatore.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234