Vrijdag 09/06/2023

NieuwsJustitie

Waalse student Antonin (19) mogelijk overleden aan overmatig drankgebruik: ‘Twintig pinten achter elkaar drinken is levensgevaarlijk’

Procureur des Konings van Namen Vincent Macq houdt een persmoment over de dood van Antonin Deneffe. Beeld BELGA
Procureur des Konings van Namen Vincent Macq houdt een persmoment over de dood van Antonin Deneffe.Beeld BELGA

Geen onderkoeling, geen geweld, slag of val. De Waalse student Antonin Deneffe (19), die zondagochtend in zijn slaap overleed na een studentendoop, is allicht gestorven door overmatig drankgebruik. Dat zegt het parket van Namen, dat binnenkort de uitslag van het toxicologisch onderzoek bekendmaakt.

SDD

De 19-jarige Antonin Deneffe uit het Naamse Winnene werd zondagochtend levenloos gevonden door zijn vrienden in het stro, waar hij de nacht ervoor op een boerderij deelnam aan een doopceremonie. Politie en parket gingen uit van een verdacht overlijden en besloten de zaak te onderzoeken. De Waalse student onderging de avond ervoor een reeks proeven, zoals dierenvoeding eten en in een bad vol bloed gaan liggen.

2,9 promille

Uit de eerste resultaten van de autopsie blijkt nu dat Antonin niet is overleden door een val, een klap of onderkoeling. “Zijn dood was niet het gevolg van een uitwendige handeling die zijn uitgevoerd tijdens de doop op zich”, bevestigt procureur des Konings van Namen Vincent Macq. Ook een natuurlijke dood is uitgesloten. “Tijdens deze ceremonie is geen alcohol gedronken. Vele getuigen werden daarover ondervraagd. Maar na het doopritueel vloeide de alcohol wel rijkelijk. Op de ochtend dat hij werd gevonden, moest nog een andere jongere naar het ziekenhuis. Tegen de middag had hij 2,9 promille alcohol (zo’n veertien glazen alcohol, SDD) in zijn bloed. Dat roept natuurlijk vragen op.”

Twintig pinten

Volgens het parket wijst alles op overmatig gebruik van alcohol bij Antonin Deneffe. “Andere studenten getuigden dat er alcohol werd gedronken na de ceremonie. Veel alcohol.” Binnenkort wordt het resultaat van het toxicologisch onderzoek bekendgemaakt, dat zal uitwijzen hoeveel promille de jongeman in zijn bloed had.

“Vanaf vier promille spreken we van een levensgevaarlijke dosis alcohol”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “Dat staat gelijk aan het drinken van twintig pinten in heel korte tijd. Bij sterkedrank heb je minder volume nodig om aan dat promille te komen. Voor de ene ligt die gevarengrens zelfs al iets lager, voor de andere iets hoger. Maar met meer dan vijf promille in het bloed kan je niet overleven, jong of niet.”

“Het resultaat van dat toxicologisch onderzoek zou niet lang op zich mogen wachten”, gaat Jan Tytgat verder. “In een paar uur tijd kan zo’n resultaat geweten zijn. Allicht zal de feestdag en de prioriteit aan andere resultaten in deze zaak de oorzaak zijn van de vertraging.”

Excessen

Procureur Vincent Macq maakte tijdens het bekendmaken van de eerste resultaten nog van de gelegenheid gebruik om de organisatie van deze doopplechtigheden in de studentengemeenschap ter discussie te stellen. “Hoe kan zoiets gebeuren?”, vroeg de procureur zich hardop af. “Het kan toch niet dat bij zo’n ceremonie een dode valt. Dooprituelen moeten wel kunnen en kunnen soms nuttig zijn, maar die excessen, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Verenigingen kunnen bij universiteiten wel een doopdecreet ondertekenen, maar daar lijkt het vaak bij te stoppen. Er moet opnieuw nagedacht worden over hoe zulke dopen worden georganiseerd.”

Of iemand strafrechtelijk wordt vervolgd rond de dood van Antonin, is nog te vroeg om te bepalen volgens het parket. Het toxicologisch onderzoek zal daarover allicht uitsluitsel brengen. Het gerechtelijk onderzoek loopt intussen voort.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234