Vrijdag 14/08/2020

Binnenland

Waalse regering vernietigt verkoop drie filialen door Nethys, bestuurders kondigen ontslag aan

Beeld BELGA

De Waalse regering heeft de verkoop door Nethys van de filialen Win (IT), Elicio (groene stroom) en Voo (kabelmaatschappij) vernietigd. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo aangekondigd. De regering maakt het dossier ook over aan het parket. De leden van de raad van bestuur van Nethys hebben hun ontslag aangekondigd. 

De Waalse regering heeft zondag drie besluiten genomen die de verkoop door Nethys - de operationele poot van intercommunale Enodia (ex-Publifin) - vernietigen van haar aandelen in teledistributiemaatschappij Voo, groenestroomproducent Elicio en de IT-groep Win. Dat hebben Waals minister-president Elio Di Rupo en minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne bekendgemaakt.

Uit de antwoorden die Nethys de voorbije dagen aan de Waalse regering heeft overgemaakt na de talrijke onthullingen in de pers van de laatste weken, heeft de ploeg-Di Rupo ontdekt dat Nethys op 2 september zijn aandelen in Win en Elicio heeft verkocht aan de ondernemingen van François Fornieri (tevens bestuurder van Nethys): Ardentia Tech en Ardentia.

Belangenconflicten

De verkoop van Voo aan het Amerikaanse fonds Providence Equity bestond uit een overdracht van aandelen, die nog moet gebeuren. Volgens de Waalse regering was er sprake van belangenconflicten, het ontbreken van concurrentie, bespottelijke bedragen bij bepaalde verkopen, en het feit dat alles zonder medeweten van de publieke verantwoordelijken gebeurde. De Code voor Lokale Democratie vereiste dat advies gevraagd werd aan de intercommunale Enodia over de verkoop van de belangen in de drie bedrijven.

In het dossier van de verkoop van Win aan Ardentia Tech heeft Nethys volgens minister Dermagne het onderhandelingsmandaat van de raad van bestuur van Enodia overschreden. Hoewel meerdere operatoren hun interesse hadden kenbaar gemaakt, werden ze niet gecontacteerd om een bod in te dienen. “Het is des te erger dat de verkoop gebeurde met Ardentia Tech, warvan de stichter (Mythra-baas François Fornieri, red.) bestuurder van Nethys is, en voorzien was dat de afgevaardigd-bestuurder van Nethys (Stéphane Moreau, red.) geacht was co-investeerder in Ardentia Tech te worden”, aldus nog de minister.

Er was ook geen biedingsprocedure voorzien bij de verkoop van Elicia, dat verkocht werd aan Ardentia, een andere onderneming van Fornieri. Dat gebeurde voor een symbolisch bedrag van 2 euro, terwijl Nethys een lening van 264 miljoen zou toekennen na de verkoop. Zo “wil men de winsten privatiseren en een deel van de verliezen collectiviseren”, klaagde minister Dermagne aan. En bij Voo zijn er onvoldoende garanties voor het behoud van de lokale tewerkstelling en het beslissingscentrum. Ook hier is er sprake van een belangenconflict voor Fornieri en Moreau als respectievelijk bestuurder en koper, en bestuurder en mede-investeerder.

Bij de verkoop van het belang van 51 procent in Voo is er wel een verkoopprocedure met meerdere kandidaten geweest, “maar bij de uitvoering waren er meerdere lacunes zodat er getwijfeld kan worden of de beste voorwaarden - financiële en andere, zoals de werkgelegenheid en de verankering van het beslissingscentrum - werden bekomen.

Waals minister-president Elio Di Rupo en minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne.Beeld BELGA

Ontslag

De elementen van het dossier hebben de Waalse regering doen beslissen dat de Waalse regering de verkregen informatie heeft overgemaakt aan het federaal parket, zo voegde minister-president Di Rupo eraan toe.

De leden van de raad van bestuur van Nethys hebben in een mededeling hun ontslag aangekondigd. Ze blijven achter hun beslissing staan voor de verkoop van drie filialen en zeggen niet te willen meewerken aan het ontmantelen van hun strategisch plan dat noodzakelijk is voor de heropstanding van de Luikse regio.

De bestuurders zeggen kennis genomen van de verklaringen dat beslist is om de verkoop van filialen te vernietigen. Dat gaat volgens hen in tegen de belangen van Nethys, de werknemers van de groep, de Luikse regio en de aandeelhouders van de onderneming.

De bestuurders zullen de continuïteit verzekeren tot hun vervanging, stellen ze nog in de mededeling. “Ze bevestigen krachtig dat de beslissingen die ze genomen hebben in het belang van de onderneming wettelijk zijn en in het belang van de aandeelhouders en in de lijn van de dringende vragen die ze gekregen hebben”, verklaren ze nog in de mededeling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234