Dinsdag 29/11/2022

Waalse regering verbreekt onwettige contracten van firma Daerden & Zoon

De Luikse recherche verwacht dat ze nog enkele maanden nodig zal hebben om alle mogelijke inbreuken die het revisorenkantoor pleegde op te lijsten en te beoordelen. Alleen vrezen de speurders dat Michel en Frédéric Daerden en hun vennoten voor enkele dossiers niet meer vervolgd kunnen worden omdat de feiten al verjaard zijn.

Het spook van Michel Daerden moet en zal verdwijnen uit de Waalse regering. Dat doel hebben Ecolo en cdH bepaald, coalitiepartner PS kan niet anders dan volgen. Het geduld van de Waalse groenen en christendemocraten is op, Daerden mag ‘het goede bestuur’ van de Waalse regering niet langer overschaduwen.Vandaag leggen de twee regeringspartijen Paul Furlan, minister van Lokale Overheden, op de rooster over de contracten die onterecht aan het revisorenkantoor BCG werden toegekend. Net als MR eisen de groenen en christendemocraten dat er voor de vijftien contracten, die het Waalse Instituut voor Revisoren (IRE) al in 2007 verbood, nieuwe openbare aanbestedingen worden uitgeschreven. “Er moet klaar en duidelijk paal en perk gesteld worden aan het gewoonterecht dat de Daerdens hebben geïnstalleerd,” zegt Maxime Prévot, Waals fractieleider van cdH. CdH stelt zich ook vragen bij de (on)deskundigheid van het kantoor van vader en zoon Daerden, Ecolo vraagt dat papy onder curatele wordt geplaatst, zodat hij geen stommiteiten meer kan uithalen. Furlan zal hoogstwaarschijnlijk ingaan op de eisenbundel van de andere meerderheidspartijen. In het parlement zal hij zijn langverwachte omzendbrief voorstelle die de juridische basis legt om de vijftien omstreden contracten definitief te verbreken en via openbare aanbestedingen toe te kennen aan andere revisoraten. “Ik zal de zaken zonder toegevingen aanpakken”, voorspelt hij. “Ik onderzoek het dossier in alle sereniteit en zal alle nodige maatregelen treffen. U zult nog versteld staan.”

Grote schoonmaak

Ook de andere PS’ers in de Waalse regering, minister-president Demotte op kop, zijn erop gebrand om zich te distantiëren van Daerdens praktijken. De angst voor besmetting is huizenhoog, de vrees voor scheuren in de olijfboomcoalitie evenzeer.Het Waals Gewest, zo luidt de verdediging, heeft er alles aan gedaan om de federale wet op de openbare aanbestedingen, die dateert uit 1993, te respecteren en bekend te maken bij zijn instellingen. In april 2009 heeft ze bovendien al een decreet gestemd dat nog veel verder gaat dan die federale wet en dat vastlegt aan welke regels openbare instellingen zich moeten houden als ze revisorenkantoren inschakelen. Furlans omzendbrief is daar trouwens de praktische invulling van. Markant detail: Demotte verkoos voor het decreet een ontwerptekst van Marcel Cheron van Ecolo en verwierp het voorstel van een zekere... Frédéric Daerden. De Waalse regering werkt eveneens aan een kadaster van alle mandaten die revisoraten uitoefenen voor het Waals Gewest en zal haar overheidsinstellingen en intercommunales vragen om alle andere revisorencontracten die zonder openbare aanbestedingen werden afgesloten op te zeggen. Ten slotte komt er ook nog een audit naar alle consultancyopdrachten die zijn besteld door publieke instellingen.

Federale regering wacht af

Op het Brusselse hoofdkwartier van de Franstalige socialisten blijft de steun voor de ‘revisor op rust’ verder afbrokkelen. Di Rupo schakelt zelfs de deontologische raad in die hij enkele jaren geleden oprichtte om de partij te zuiveren van ‘parvenu’s’. Dat de voorzitter deze ethische commissie samenroept en bekendmaakt dat hij Daerden twee jaar geleden al waarschuwde voor belangenvermenging, kan alleen betekenen dat hij zijn handen niet wil vuilmaken aan de Luikse stemmenkampioen. Om de commissie niet voor de voeten te lopen, aldus Di Rupo nog, zal hij voorlopig geen verklaringen afleggen over het dossier. De commissie is dus vooral een koelkast waarin de partij Daerden kan verstoppen tot het gerecht zijn onderzoek heeft afgewerkt.Want de PS houdt wel degelijk de adem in voor de mogelijke strafbare feiten die de Luikse recherche nog naar boven zal spitten bij BCG. De gerechtelijke politie onderzoekt welke inbreuken gepleegd werden op de eerder genoemde federale wet op de openbare aanbestedingen. Sommige dossiers zouden wel al zo oud zijn dat de speurders beducht zijn voor verjaring.In de federale regering worden de juridische afwikkeling van de hele zaak én de interne keuken bij de PS op de voet gevolgd. “Dit vreet zwaar aan de geloofwaardigheid van Daerden”, zegt een minister. “Als dit niet dringend wordt uitgeklaard, kan die zijn werk niet meer grondig doen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234