Zondag 23/01/2022

Update

Waalse regering krijgt vertrouwen van parlement

René Collin (cdH) legt de eed af als Waals minister van Landbouw in het parlement in Namen. André Antoine (l), voorzitter van het Waals parlement, staat klaar om zijn partijgenoot te feliciteren. Beeld belga
René Collin (cdH) legt de eed af als Waals minister van Landbouw in het parlement in Namen. André Antoine (l), voorzitter van het Waals parlement, staat klaar om zijn partijgenoot te feliciteren.Beeld belga

Het Waals parlement heeft de motie goedgekeurd die een einde maakt aan de regering van PS en cdH en die het pad effent voor de regering MR-cdH. Dat gebeurde met 39 tegen 36 stemmen. De nieuwe meerderheid kreeg de steun van het onafhankelijke parlementslid Pierre-André Puget. Het debat dat aan de stemming voorafging, illustreerde nogmaals de diepe kloof die na dertien jaar samen regeren tussen socialisen en humanisten gaapt.

HA

De fractieleider van het cdH, Dimitri Fourny, somde nog eens de redenen op waarom zijn partij niet langer in zee wilde met de PS. Hij citeerde niet enkel de betrokkenheid bij en laattijdige reactie op de verschillende schandalen, maar ook de wisselende houding van de Franstalige socialisten.

Volgens Fourny kwamen de coherentie en de loyauteit bij de uitvoering van de regeerakkoorden in gevaar. "De PS is vandaag steeds meer verdeeld tussen sociaaldemocraten met verantwoordelijkheidszin en avontuurlijke neocommunisten", luidde het. "Wij dachten dat we in 2014 een akkoord hadden gesloten met de sociaaldemocraten. Uiteindelijk werden we meegesleurd in een race achter de PVDA".

De PS liet zich vanzelfsprekend evenmin onbetuigd. Fractieleider Christophe Collignon onderstreepte zijn "misprijzen" over de tussenkomst van zijn gewezen coalitiegenoot. De enige reden waarom het cdH de socialisten overboord gooide, was volgens Collignon een poging om haar vel te redden gezien de onvermijdelijke electorale neergang. "De belangrijkste oorzaak voor de dood van de huidige coalitie ligt elders. Het cdH ziet haar toekomst onontkoombaar verduisteren. De voorzitter heeft beslist: we moeten te allen prijze de cdH-soldaat redden".

De PS waarschuwde dat het beleid van de nieuwe rechtse regering naar dat van de federale regering zal toegroeien. "Door de MR te hulp te roepen, heeft voorzitter Lutgen een krachttoer uitgehaald: hij komt subtiel dichter bij Antwerpen (waar N-VA-voorzitter Bart De Wever burgemeester is). De adem van de Vlaams-nationalistische partij zal nooit veraf zijn".

De MR hield zich bewust op de vlakte. De nieuwe fractieleider van de liberalen, Jean-Paul Wahl, verwees naar de verantwoordelijkheidszin van zijn partij. "De MR heeft de crisis niet veroorzaakt. Wij vonden dat we de werking van de instellingen niet in de weg konden staan".

Niemand bij de oppositie onthield zich bij de stemming. De nieuwe meerderheid was voltallig. Ook de twee hoogzwangere parlementsleden op de meerderheidsbanken waren naar Namen afgezakt. Bij de PS daarentegen kwam een volksvertegenwoordiger niet opdagen.

Na de stemming legden ook de nieuwe ministers de eed af in het parlement.

Minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH) na de eedaflegging. Beeld belga
Minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH) na de eedaflegging.Beeld belga
Jean-Luc Crucke (MR) (r), minister van Begroting en Energie. Beeld belga
Jean-Luc Crucke (MR) (r), minister van Begroting en Energie.Beeld belga
null Beeld belga
Beeld belga
Waals minister-president Willy Borsus (MR) schudt landbouwminister René Collin de hand. Beeld belga
Waals minister-president Willy Borsus (MR) schudt landbouwminister René Collin de hand.Beeld belga
Waals minister-president Willy Borsus tijdens de eedaflegging. Beeld belga
Waals minister-president Willy Borsus tijdens de eedaflegging.Beeld belga
null Beeld belga
Beeld belga
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234