Donderdag 26/11/2020

Update

Waalse ministers willen zittenblijven aanpakken

Beeld UNKNOWN

Minister van Leerplichtonderwijs in de Franse gemeenschap Marie-Dominique Simonet en minister-president Rudy Demotte hebben plannen om het zittenblijven te bannen. Ze benadrukken dat het niet de bedoeling is de lat lager te leggen opdat iedereen zou slagen. Ze willen de hervorming niet opdringen, maar leerkrachten aansporen niet langer leerlingen hun jaar te laten overdoen. Een en ander zou ook gebeuren binnen het huidige begrotingskader.

De strijd tegen het zittenblijven in het kleuter- en lager onderwijs vormt blijkbaar een prioriteit voor beide bewindslieden. Simonet stelt een breed programma voor dat vanaf het schooljaar 2012-2013 van start zou gaan en dat de pedagogische teams moet aansporen niet langer leerlingen tussen vijf en acht jaar te laten zitten. Bedoeling is dat de kinderen op het einde van de verschillende cycli de leerstof onder de knie moeten hebben in plaats van op het einde van het jaar. De minister geeft toe dat er binnen de onderwijswereld nog heel wat voorstanders zijn van het huidige systeem, ondanks de hervormingen die al werden doorgevoerd.

Pilootproject
Haar hervorming voorziet in een geheel van aansporende ingrepen. Het gaat daarbij om autonomie en responsabilisering van de pedagogische equipes, het aanwenden van middelen die vrijkomen door het verdwijnen van het zittenblijven ten voordele van omkadering, een beroep doen op mensen buiten de onderwijswereld, enzovoort. Het pilootproject start bij het begin van volgend schooljaar. Nadien volgt een evaluatie en in september 2013 wordt het uitgebreid naar andere cycli.

Met hetzelfde doel voor ogen stelt minister-president Demotte voor een onmiddellijke begeleiding in te voeren voor leerlingen van vijf tot veertien jaar. De Franstalige regeringsleider wijst erop dat de landen die de beste resultaten halen op onderwijsvlak geen gebruik maken van zittenblijven. Ook hij beseft dat bepaalde ouders en leerkrachten weigerachtig zijn af te zien van de praktijk, die niettemin 350 miljoen euro per jaar kost.

Demotte stelt eveneens voor de begrotingspot "zittenblijven" naar het potje voor "omkadering" te laten doorschuiven. Hij wil snel overleg tussen de regering, de vakbonden, de inrichtende machten en ouderverenigingen om het plan concreet invulling te geven.

Niveaugroepen
Mieke Van Hecke, de topvrouw van de katholieke onderwijskoepel, vindt het goed dat in de plannen zou worden gewerkt met niveaugroepen in plaats van leeftijdsgroepen. Tijdens De Ochtend (Radio 1) benadrukte ze dat leerlingen op het einde van de rit de eindmeet wel moeten halen, maar wat men intussen doet, is niet zo belangrijk, luidde het.

Raymonda Verdyck, de afgevaardigd bestuurder van het GO!, zegt er eveneens voorstander van te zijn zittenblijven zoveel als kan te voorkomen en dat die boodschap ook wordt meegegeven. Ze wijst er ook op dat in de traditionele jaarklassen te weinig naar de verschillen tussen leerlingen kan worden gekeken, zoals tussen kinderen die in januari dan wel december geboren zijn. (belga/vsv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234