Vrijdag 10/04/2020

Veviba

Waalse landbouwminister pleit voor dialoog met Veviba: "Met scheldpartijen worden geen oplossingen gevonden"

Het bedrijfsterrein van Veviba in Bastenaken.Beeld Belga

De Waalse landbouwminister René Collin (cdH) heeft een pleidooi gehouden voor een hervatting van de dialoog tussen de verschillende actoren in het Veviba-dossier. "Met scheldpartijen zullen geen oplossingen gevonden worden in een dossier waarbij talrijke jobs op het spel staan", stelt Collin.

Over de toekomst van Veviba bestaat nog steeds grote onduidelijkheid. Het vleesbedrijf uit Bastenaken kwam enkele maanden geleden in opspraak door geknoei met etiketten en het gebruik in gehakt van materiaal dat ongeschikt is voor consumptie. 

Veviba zag haar erkenningen op 7 maart 2018 volledig ingetrokken, een week nadat het FAVV een inval uitvoerde bij het vleesbedrijf. Op 31 mei 2018 kreeg Veviba haar erkenningen om de snijactiviteiten herop te starten terug. Op 7 juni viel het gerecht echter binnen bij het FAVV, volgens sommige bronnen het gevolg van de wijze waarop het voedselagentschap in het dossier-Veviba zou hebben gehandeld. 

Ongezien

De Groep Verbist, samen met investeringsmaatschappij Sogepa, aandeelhouder van Veviba, voelt zich na de inval bij het FAVV verplicht om te reageren op, wat ze zelf noemt, de "aanhoudende verspreiding van bewust valse informatie door bepaalde gezagsdragers", en dat "omwille van de eer van de 400 personeelsleden van de vennootschappen, de boeren die hen beleveren, hun trouwe klanten en hun kwaliteitsvolle leveranciers".

"De wijze waarop ten aanzien van Veviba werd gehandeld en de wijze waarop de voogdijminister van het FAVV, minister Ducarme (MR), een hysterische oproer tegen Veviba, de Groep Verbist, haar andere dochtervennootschappen en hun personeelsleden startte, is waarlijk ongezien", fulmineert de groep.

Ze hoopt dat "met de inval bij het FAVV een halt wordt toegeroepen aan het systematisch onrechtmatig handelen van sommigen". De slachthuisgroep waarschuwt er tot slot voor dat ze de schade "die sommigen bewust beoogden aan te richten", zal verhalen, "ook bij de hoogste gezagdragers". 

Ducarme: "Groep Verbist is Sneeuwwitje niet"

Ducarme pareert de kritiek. "Het Veviba-schandaal is geen luchtspiegeling en de groep Verbist is Sneeuwwitje niet", reageert hij. "Tijdens de huiszoekingen die op 28 februari werden uitgevoerd bij Veviba waren er problemen met 70 procent van de paletten of 138 van de 200 paletten. Er werden op bevroren goederen ook etiketten aangetroffen van na de datum van de huiszoeking evenals producten zonder etiket die dus ook niet getraceerd konden worden. Er werd ook vleesafval (stukken vlees die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie) aangetroffen in bakken die bestemd waren voor menselijke consumptie."

Denis Ducarme.Beeld BELGA

Volgens de MR-minister is de verantwoordelijkheid van de Groep Verbist in dit dossier groot. "Onze advocaat zal zeer krachtig optreden", waarschuwt Ducarme.

Landbouwminister Collin: "redelijk blijven"

Voor Collin is de inzet van het dossier te groot om alles op zijn beloop te laten en moeten alle spelers opnieuw met elkaar gaan praten. "We moeten redelijk blijven", stelde de cdH-minister. Volgens hem gaat er niet om de feiten die onthuld zijn uit te wissen. "Het lopende onderzoek zal hun exacte omvang duidelijk maken. De prioriteit is nu dat de instrumenten op efficiënte wijze blijven functioneren, want de keten en de kwekers hebben dat nodig. Wie ook de operator is, we moeten zeer strenge eisen stellen op het vlak van de kwaliteitscontrole en we moeten garanties hebben dat er een mechanisme wordt ingevoerd waarbij zowel de telers als de consumenten betrokken zijn."

René CollinBeeld Photo News

Intussen laat Veviba zelf weten niet opgezet te zijn met de uithaal van Verbist naar minister Ducarme. Veviba, dat nu door twee interimmanagers wordt geleid, distantieert zich van de brief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234