Vrijdag 25/06/2021

Waalse kopstukken denken aan 'tijdperk na België'

Charles Picqu�: 'Of Belgische staat overleeft wanneer Vlaams Belang de Vlaamse minister-president levert? Neen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

In Vlaams-nationale hoek is het niet meteen een opmerkelijke boodschap. Maar wanneer ze uit de mond van twee van de meest leidinggevende politici van het Franstalige landsgedeelte komt, moeten er wél wenkbrauwen de hoogte ingaan. 'We moeten denken aan het tijdperk na België', zeggen Brussels minister-president Charles Picqué en Waals regeringsleider Jean-Claude Van Cauwenberghe. De twee heren maken zich grote zorgen over Vlaanderen, en meer in het bijzonder over een Vlaanderen met zo'n groot Vlaams Belang.

Zij aan zij prijken de PS-regeringsleiders vanaf vandaag op de cover van het weekblad Le Journal du Mardi. "Il faut penser à l'après-Belgique", staat er in koeien van letters boven. Charles Picqué en Jean-Claude Van Cauwenberghe, twee kopstukken van de Franstalige socialisten en beiden regeringsleider, belijden in het interview met het tijdschrift geen eigen variant van de 'België barst'-ideologie. Integendeel, een splitsing van het land blijft in hun ogen een horrorscenario ("la pire des perspectives"). Wél durven ze niet langer uitsluiten dat het ooit zover komt. Het oprukkende Vlaams-nationalisme en de electorale doorbraak van het Vlaams Belang hebben daar alles mee te maken.

Charles Picqué, minister-president in het Brussels Gewest, heeft het over "de permanente vlucht vooruit" van de Vlamingen. "Ooit drongen de Vlamingen aan op meer autonomie om de communautaire spanningen te bedaren", zegt hij. "Alleen bleek het federalisme geen efficiënt geneesmiddel. Dus nu komt iedereen aandraven met het confederalisme, dat is het nieuwe wondermiddel." Volgens Van Cauwenberghe, minister-president in het Waalse Gewest, laten de Vlaamse partijen zich door extreem-rechts naar extreme standpunten drijven. "Alle Vlaamse partijen hebben de institutionele resoluties tot twee keer toe mee goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Kort gezegd, ik zie niet zo'n geweldig verschil meer met het Vlaams Belang."

Picqué gelooft dat de institutionele discussies stilaan op een "keerpunt" zitten. "Naast de culturele en economische kloof zitten we nu met een derde breuklijn", zegt de PS'er. "De opkomst van een extreem-rechtse partij, de grootste van Vlaanderen volgens de laatste peilingen. Tien jaar geleden had niemand zich dat kunnen voorstellen. Ik heb veel angst dat die partij op een dag niet tot geweld maar wel tot vijandigheden tegenover individuen zal overgaan." Als hem gevraagd wordt of de Belgische staat nog houdbaar is, wanneer het Vlaams Belang de Vlaamse minister-president zou leveren, is het antwoord van Picqué kort: "Non". "Ik zie niet goed in hoe we het samenwerkingsfederalisme dan nog overeind zouden kunnen houden. Het programmatorische doel van onze gesprekspartner zou dan immers het verdwijnen van het aparte Brusselse Gewest zijn en het aanwijzen van de Walen als verantwoordelijken voor alles wat slecht gaat in Vlaanderen."

Meteen beginnen de twee heren - de interviews werden overigens afzonderlijk afgenomen - hardop na te denken over een post-België-scenario. Zowel Picqué als Van Cauwenberghe noemen een Vlaams Brussel totale fictie. "Denkt Vlaanderen nu echt dat het onafhankelijk kan worden en zowel Brussel als zijn rand kan behouden? Dat is toch surrealistisch", zegt Van Cauwenberghe. "Als ze dat willen doen, zullen ze over de Brusselaars moeten wandelen zoals over tapijten en zullen de Walen op de maan moeten zitten."

Picqué ziet in Brussel dan een soort erfgenaam van de federale staat, met nauwe banden met Wallonië. Ook Van Cauwenberghe ziet dan heel sterke solidariteitslinken tussen Wallonië en Brussel ontstaan, hij heeft het zelfs over een "confederatie" van Wallonië en Brussel. Moet Vlaanderen dan een deel van zijn grondgebied afstaan? "Ja", zegt Van Cauwenberghe. "We behouden het huidige systeem, behalve dat Vlaanderen er geen deel meer van zal uitmaken. Maar goed, ik ga hier nog geen nieuwe grondwet beginnen dicteren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234