Maandag 03/08/2020

Waalse katholieke universiteiten denken na over fusie

Vier van de negen Waalse universitaire instellingen willen vanaf 2015 mogelijk fusioneren. Drie van de vier instellingen bevestigen het nieuws maar benadrukken dat er nog geen knopen doorgehakt zijn. Ook in Vlaanderen gaan stemmen op voor één grote 'Universiteit Vlaanderen'.

Door Kim Herbots

Brussel l De Université Catholique van Louvain-La-Neuve (UCL), de Notre Dame de la Paix-universiteit in Namen (FUNDP), de katholieke universiteit in Bergen (Fucam) en Saint-Louis uit Brussel (FUSL) werken vandaag al samen. In de toekomst willen ze de banden nog nauwer aanhalen.

De aanzet dateert al uit 2004, toen het Bolognadecreet zorgde voor een hertekening van het hoger onderwijs. "Maar we staan nog maar aan het begin van het proces", reageerde Jean-Paul Lambert van de FUSL. "De fusie is nog veraf. We moeten nog veel afspraken maken. Onder meer over budgetten, personeel, infrastructuur en informaticasystemen." Het samensmelten van de vier katholieke universiteiten zal, als de studentenaantallen van vandaag gehandhaafd blijven, resulteren in een instituut van zo'n 27.800 studenten. Dat zijn er minder dan de UGent of de KU Leuven alleen.

In Vlaanderen laaide de discussie ook bij de start van dit academiejaar op. Tijdens zijn openingsspeech verdedigde UGent-rector Paul Van Cauwenberghe het idee van een 'universiteit Vlaanderen'. Hij vindt een samensmelting vooral belangrijk voor een adequate aanwending van de middelen én een versterking van de concurrentiepositie.

Andere rectoren geven hem, ook nu nog, ongelijk. "Wij hebben een paar jaar terug in Antwerpen drie universiteiten gefuseerd", reageert UA-rector Francis Van Loon. "Maar dat waren hele kleine universiteiten, die nu samen nog maar middelgroot zijn. Zoiets heeft in mijn ogen zin. Uitgroeien tot een mastodont met zo'n 60.000 studenten niet. Dat versterkt kwaliteit noch concurrentiepositie. Hoeveel echt goede universiteiten met meer dan 25.000 à 30.000 studenten zijn er in Europa?"

Ook Luc De Schepper van de UHasselt staat niet te popelen om te fusioneren. "Op dit ogenblik vormen er zich strategische assen", zegt hij. "Het wordt steeds duidelijker dat Brussel en Gent enerzijds en wij en Leuven anderzijds samenwerken. Zeker voor bepaalde gespecialiseerde masters is dat nodig maar persoonlijk zie ik het nut van een grote mastodont niet in."

Dat wordt beaamd door de Leuvense rector Marc Vervenne. "Er is een clustervorming bezig en we zullen we zien waar dat uitkomt. Zoiets moet spontaan groeien. Op dit moment kunnen we onze energie beter steken in de uitbouw van kwalitatief hoogstaande onderwijs- en onderzoeksprogramma's dan in institutionele fusies."

VUB-rector Ben Van Camp wijst erop dat de situatie in Wallonië helemaal anders is. "Wij hebben de associaties tussen universiteit en hogescholen", legt hij uit, "zij hebben académies die universiteiten bundelen. In dit geval, de UCL, die zowel bachelors als masters aanbiedt, met drie kleinere die enkel bachelors inrichten. Een fusie ligt dan voor de hand. In Vlaanderen zijn er zowel structurele als territoriale en filosofische belemmeringen, lijkt mij."

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) laat weten de ontwikkelingen in het Franstalige onderwijs 'met belangstelling' te volgen maar wijst erop dat in Vlaanderen de twee katholieke universiteiten, de KU Leuven en de KU Brussel, door het nieuwe financieringsdecreet sowieso in een economische unie zullen stappen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234