Dinsdag 15/06/2021

Waalse jeugdgevangenis houdt de deuren dicht

De gesloten jeugdinstelling van Saint-Hubert, die normaal gezien gisteren de deuren zou openen, zal waarschijnlijk niet vóór mei operationeel zijn. De nieuwe instelling voor minderjarige delinquenten is samen met de recent geopende inrichting in Tongeren een antwoord op het schrijnende plaatsgebrek. De opening werd gisteren in extremis uitgesteld omdat het kabinet-Justitie ‘lessen wil trekken uit het evaluatierapport van Tongeren.’

Minister van Justitie wil lessen trekken uit evaluatierapport Tongeren

brussel

Tongeren ging in november 2009 open en nog geen twee maanden later waren al vier minderjarigen de instelling ontvlucht. Justitieminister Stefaan De Clerck erkende vervolgens dat de veiligheid nog verhoogd moest worden. ‘We willen niet twee keer dezelfde fout maken’, klinkt het nu.

De opening van de nieuwe gesloten instelling in Saint-Hubert wordt uitgesteld. Dat werd gisteren beslist op het kabinet-Justitie. Oorspronkelijk zou de instelling, die een 32-tal plaatsen voor Franstalige jeugddelinquenten telt, vanaf deze week druppelsgewijs jongeren opvangen die een als misdrijf omschreven feit (MOF) gepleegd hebben, maar dat zal vermoedelijk niet voor midden april of zelfs begin mei het geval zijn. Pas binnen een week of twee wordt een nieuwe deadline afgesproken. Volgens Lieselot Bleyenberg, woordvoerster van minister van Justitie Stefaan de Clerck (CD&V) heeft de vertraging twee hoofdredenen.

“Vooreerst hebben de weeromstandigheden ons parten gespeeld. De werken aan het gebouw hebben regelmatig stilgelegen door het barre winterweer, waardoor ze niet op tijd zijn klaar geraakt. Ten tweede is er het evaluatierapport omtrent de beveiliging van de jeugdinstelling in Tongeren. We willen liever leren uit de fouten die in het verleden gemaakt zijn, dan dat we nu halsoverkop de opening doordrukken en vervolgens voor onaangename verrassingen komen te staan.”De woordvoerster doelt op de ontsnappingen uit de jeugdgevangenis van Tongeren, die nog vers in het geheugen zitten. Tongeren ging in november 2009 open. Op termijn kunnen er 34 jongeren opgesloten worden in het oude gevangenisgebouw, dat de voorbije jaren dienstdeed als gevangenismuseum. Voorlopig is de capaciteit beperkt tot maximaal zeventien jongeren, maar gemiddeld zitten er 9 à 10 personen. Op zondag 21 februari slaagde een jeugddelinquent erin de benen te nemen door op het dak van het gebouw te klimmen, tien dagen eerder waren al eens drie minderjarigen gevlucht op identiek dezelfde manier. De vier werden niet veel later opnieuw geklist.Na de laatste ontsnapping haastte De Clerck zich te zeggen dat de veiligheid grondig geëvalueerd zal worden. Een dag later kreeg hij een eerste rapport. Dat dit rapport vernietigend was voor de jeugdinstelling in Tongeren, stond in de sterren geschreven. Eerder al hadden de vakbonden aangegeven dat het gebouw absoluut niet - of nog niet - geschikt was als gevangenis, zeker niet voor overmoedige jeugddelinquenten. “Het is allemaal te rap moeten gaan, de instelling is te vroeg geopend”, luidde de kritiek van de socialistische vakbond ACOD. Het personeel kreeg gelijk. “De wandeling mag niet meer gebruikt mag worden wegens ontsnappingsgevaar. Tussenstructuren zoals buizen zouden het te makkelijk maken om de muren van de gevangenis te beklimmen”, was één van de tekortkomingen in het veiligheidsrapport.

De Clerck gaf onmiddellijk aan dat de aanbevelingen uit het rapport zouden opgevolgd worden. “Tongeren is een speciaal geval. Het is een oude gevangenis. Er zijn natuurlijk wel investeringen gebeurd, maar die jongens durven blijkbaar iets meer dan de modale gevangene. De recente ontsnappingsverhalen zijn erg spectaculair. Nu, die problemen met het gebouw kunnen waarschijnlijk relatief snel opgelost worden.” De maatregelen gelden ook voor de Waalse evenknie van Tongeren en dus wordt de opening van Saint-Hubert uitgesteld. De werkelijke openingsdatum zal volgens Bleyenberg afhangen van de voortgang van de werken. Daarnaast is het afwachten of de logistiek rond geraakt: het transport zou intussen geregeld zijn, maar de lokale politie van Saint-Hubert, die verantwoordelijk is voor negen gemeenten, zwemt niet in het personeel en wacht bezorgd de bijkomende werklast af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234