Zaterdag 14/12/2019

Belfius

Waalse gemeenten hypothekeren beursgang Belfius

Het pad voor een beursgang van Belfius loopt niet over rozen Beeld Photo News

De Waalse steden en gemeenten zetten de federale regering een pad in de korf. Met hun eis voor dezelfde behandeling als de Arco-coöperanten hypothekeren ze de beursgang van staatsbank Belfius.

Als de federale overheid een deel van haar aandelen in Belfius verkoopt, vraagt de Vereniging van Waalse Steden en Gemeenten (UVCW) een compensatie. Ze maakt daarbij een vergelijking met de Arco-coöperanten.

Arco was de vroegere financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging (ACW, nu Beweging.net), die in de nasleep van het Dexia-debacle in vereffening ging. Bij de vorming van de regering-Michel dwong CD&V af dat het nieuwe kabinet een plan zou uitwerken voor Arco. Er zou een fonds van 600 miljoen euro komen om de 800.000 Arco-gedupeerden deels terug te betalen. Dat fonds zou gespijsd worden met bijdragen van Belfius, en met middelen uit de vereffening van Arco en een financiële tegemoetkoming van Beweging.net.

"Zo'n operatie zou een flagrant verschil in behandeling betekenen tussen de coöperanten van Arco en de historische aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding, met name de gemeenten", meent de UVCW, de Waalse vleugel van de Gemeentelijke Holding. Die Holding was destijds de grootste aandeelhouder in Dexia. "De UVCW eist een gelijkaardige behandeling." Dat zou neerkomen op een bedrag van zowat 220 miljoen euro. Door in haar mededeling expliciet te verwijzen naar artikels uit de Belgische grondwet dreigt de organisatie met een beroep bij het Grondwettelijk Hof.

Noch premier Michel (MR), die het dossier naar zich toetrok, noch voogdijminister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) wilde commentaar geven op de demarche van de UVCW. Ook bij Belfius wilde niemand reageren.

Professor fiscaal recht Michel Maus: "De UVCW heeft een punt. Als er vanuit de Belgische regering of Belfius een vergoeding komt voor de Arco-coöperanten, dan is dat een flagrante schending van het gelijkheidsbeginsel. Bovendien: als er zulke claims boven de bank hangen, dan zal dat zeker de beurskoers in negatieve zin beïnvloeden."

Onbegrip

Bij de Vlaamse tak van de Gemeentelijke Holding, de VVSG, boog het directiecomité zich gisteren over het standpunt van zijn Waalse partners. Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk en de voorzitter van de VVSG: "Wij begrijpen het standpunt van de UVCW niet. De enige bezorgdheid bij onze leden is of Belfius na de beursgang even toegankelijk blijft voor de openbare besturen. Maar een compensatie eisen is voor de VVSG niet aan de orde. Wij steunen de Arco-oplossing die voorligt om dit dossier eindelijk te kunnen afsluiten."

Dat is nog maar de vraag, want ook de organisaties 'Geld terug van Arco' en 'Arcoparia's' hebben een dagvaarding lopen tegen de federale regering en Belfius. Zolang al die knopen niet ontward zijn, is een beursgang allicht uitgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234