Zondag 13/06/2021

Waalse crisis treft enkel nog Luik

Onderzoeker pleit voor sterk regionaal economisch beleid

brussel

eigen berichtgeving

Luik is het enige arrondissement in Wallonië dat nog volop in economische crisis zit. Bergen en Charleroi raken stilaan uit de put. De noord-zuid-as Brussel-Luxemburg blijft wel de meest bloeiende. Dat zegt de Franstalige onderzoeker Yves de Wasseige, die meteen een pleidooi houdt voor een economisch beleid dat veel meer is aangepast aan de regionale verschillen.

De Wasseige van het onderzoekscentrum Crisp vergeleek de economische, bevolkings- en werkgelegenheidsparameters van de verschillende arrondissementen. Op basis van die vergelijking komt hij tot een indeling in drie hoofdgroepen. De arrondissementen in crisis zijn Luik, Bergen, Thuin, Charleroi en Soignies. Enkel het eerste arrondissement zit nog volop in de problemen, de andere zijn "op weg naar een stabilisatie". In de middengroep zitten, in opklimmende volgorde, Philippeville, Tournai, Ath, Moeskroen, Huy, Namen, Verviers, Borgworm, Dinant en Neufchâteau. In volle ontwikkeling zijn Nijvel, Virton, Aarlen, Marche en Bastogne.

Het concept dat het Crisp aanbeveelt, is een stokpaardje van Vlaams minister van Economische Zaken Eric Van Rompuy (CVP), met name endogene groei. Er moeten netwerken worden opgebouw op het lokale niveau. Die netwerken moeten alle ondernemingen van eender welke grootte omvatten, evenals de lokale politici, de sociale middens, de verenigingen en de scholen. Via die netwerken moet iedereen in zijn onmiddellijke omgeving de talenten en diensten vinden die hij nodig heeft.

Momenteel bestaat er al sociaal overleg op lokaal niveau, maar volgens de Wasseige is dit te beperkt. Behalve met werkgevers, middenstand, boeren en vakbonden moet het overleg ook gepleegd worden met de sociale instellingen, de gezondheidssector, het onderwijs, de cultuurinstellingen.

De sterke verschillen in economische prestaties tussen de regio's maakt het meteen noodzakelijk ook het beleid beter aan te passen. Zo moeten allerlei maatregelen voor steun bij investeringen of aanwervingen meer gericht worden op de zwakke regio's. Nu gaan de sterke regio's met het leeuwendeel van die steun lopen, gewoon omdat daar meer activiteit is, meer initiatieven en dus meer subsidies. "Uniforme maatregelen leiden tot verschillende resultaten."

De onderzoeker bepleit ook meer solidariteit binnen Wallonië, via fiscale en financiële weg. Wallonië kan zich niet als geheel ontwikkelen als er regio's achterop blijven hinken, zeker niet als die regio's zich concentreren rond de twee grootste steden van dat gewest. Volgens het Crisp is niet de bestaande economische activiteit in een regio de doorslaggevende factor, dan wel de ingesteldheid van de inwoners en een gevoel dat iedereen moet samenwerken aan vooruitgang. (DDW)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234