NieuwsBinnenland
Waalse campagne pro vaccinatie stopgezet na verwarring over nepnieuws
De Waalse regering heeft een campagne rond de vaccinatie tegen het coronavirus vroegtijdig stopgezet. Reden is de verwarring die was ontstaan doordat het voor veel mensen niet duidelijk was dat de campagne fake nieuws bevatte. Dat schrijft De Standaard.
Om de vaccinatiebereidheid ten zuiden van de taalgrens op te krikken, liet de Waalse overheid recente een grootschalige affichecampagne ontwerpen. Daarbij ook digitale reclamepanelen waarop in het groot de tekst ‘Als we een derde dosis nodig hebben, betekent dat dat het vaccin niet werkt’ te lezen viel. Pas na enkele seconden verscheen de stempel ‘Faux’, en op de kleine lettertjes viel vervolgens de correcte wetenschappelijke uitleg te lezen. Die vermeldde dat de vaccins wel degelijk werken, maar na een tijd een deel van hun werkzaamheid verliezen, waardoor een derde dosis nodig is.
Alleen hadden veel Walen dat niet zo begrepen. Dat de foutieve bewering zo hard in het oog sprong en de melding dat het om fake nieuws ging veel minder hard opviel, veroorzaakte heel wat verwarring. Velen gingen ervan uit dat de campagne dan ook van de antivax-beweging was.
Doctoraatsonderzoeker Nathalie Van Raemdonck (VUB), gespecialiseerd in de verspreiding van desinformatie, zei op Twitter da ze “nooit een slechter voorbeeld van de bestrijding van fake nieuws” had gezien. “Gigantische quote die zegt ‘Als we een derde dosis nodig hebben, betekent dat dat het vaccin niet werkt’, en dan kleine letters die uitleggen wat er fout is. Ik word er moe van.”
Volgens De Standaard is het kabinet van Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) op de hoogte van de kritiek, en is beslist de campagne vroegtijdig stop te zetten. Volgende week zullen er nieuwe, en enkel vaste affiches klaar zijn. Het woord ‘faux' zal daarop ook groter zijn.
In Wallonië kreeg ondertussen bijna 48 procent van de bevolking zijn boosterprik, tegenover 63 procent in Vlaanderen. meer dan 72 procent voltooide de basisvaccinatie, tegenover meer dan 81 procent in Vlaanderen.
I don't think I've seen a worse example of counter-disinformation. Huge quote saying "if you need a third dose, it means the vaccine doesn't work", tiny letters explaining why that's wrong 🤦♀️
— Nathalie Van Raemdonck (@eilah_tan) 22 januari 2022
I'm tired. https://t.co/d52OI1538F