Woensdag 28/07/2021

Waals Parlement houdt weinig communautaire debatten

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het Waals Parlement mengt zich voorlopig niet in het communautaire debat. Anders dan in het Vlaams Parlement houden de verkozenen in Namen nauwelijks debatten over de staatshervorming of andere communautaire thema's. De regionalisten in het parlement vinden dat een gemiste kans.

Het Waals Parlement heeft sinds kort van de Vlaamse assemblee de gewoonte overgenomen om tijdens de plenaire vergadering over actuele thema's debatten te houden. Werk, overstromingen of windmolens halen wel de agenda, maar over de staatshervorming of BHV wordt op het spreekgestoelte in Namen nauwelijks gesproken.

Zelfs toen de nieuwe naam voor de Franse Gemeenschap, de Fédération Wallonie-Bruxelles aangekondigd werd, diende geen enkel Waals Parlementslid hierover een vraag in.

De Waalse regionalisten, zoals gewezen minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS), zien dat met lede ogen aan. "Het Waals Parlement komt hier niet goed uit. De zaken worden altijd beslist zonder parlementair debat. De top beslist alles en het parlement denkt er zelfs niet over na of het een rol zou kunnen spelen. Nochtans zou het op zo'n momenten zeker niet afzijdig moeten blijven."

José Happart (PS), die andere bekende regionalist, verwijt zijn ex-collega's onverschilligheid. "Het Waals Parlement bezondigt zich aan laksheid. Door het debat over hoe Wallonië zijn toekomst ziet niet aan te gaan, staat het parlement toe dat anderen in zijn plaats beslissen."

In de wandelgangen zeggen sommige parlementsleden dat de Waalse regering zo'n debat niet toestaat. Parlementsvoorzitster Emily Hoyos (Ecolo) ontkent dat er zo'n zwijgafspraak bestaat. "Ik heb nog nooit een vraag of interpellatie over het communautaire geweigerd. Er zijn er gewoon nooit veel geweest", zegt ze.

Andere parlementsleden zeggen dat ze de communautaire kwestie niet nog moeilijker willen maken dan ze al is. "Ons doel is niet om een soort Waalse Octopusnota te maken en er, louter voor het symbool, nog een schepje bovenop te doen in een debat dat, hoe je het draait of keert, tussen partijvoorzitters gevoerd wordt", zegt MR-oppositieleider Willy Borsus. (belga/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234