Zondag 21/07/2019

Waals parlement geeft burgemeester Beaumont sanctie wegens te hoge verkiezingsuitgaven

De commissie Verkiezingsuitgaven van het Waals parlement heeft de burgemeester van Beaumont, Charles Dupuis (IC-cdH), op de vingers getikt omdat hij in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 14 oktober vorig jaar teveel uitgaven heeft gedaan. Als sanctie zal hij gedurende drie maanden veertig procent van zijn loon moeten inleveren.

Na de gemeenteraadsverkiezingen hadden twee PS-kandidaten klacht ingediend tegen Dupuis. Ze vonden het niet kunnen dat hij tijdens de kiescampagne een brief had rondgestuurd met het logo van de gemeente, die bovendien door hem was ondertekend als burgemeester. De commissie verklaarde de klacht ontvankelijk. Dupuis trok daarop naar de Raad van State, maar die volgde hem niet.

De commissie sloot maandag haar onderzoek af. Ze oordeelde dat de klacht deels gegrond is. Volgens de commissie heeft de brief een electoraal karakter. Alle kosten die verbonden zijn aan de brief - Dupuis verstuurde er 900 - hadden bij de kiesuitgaven moeten worden geteld. Daardoor is het toegelaten plafond van 1.250 euro met 326,37 euro overschreden.

Daarmee heeft de commissie het slotakkoord geplaatst op haar werkzaamheden die na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van vorig jaar van start gingen. In februari legde ze lichte sancties op aan vijf andere burgemeesters: Jean-Michel Javaux en Jean-Luc Roland van Ecolo, Jean-Marie Cheffert (MR) en Jacques Chabot en Luciano D'Antonio van PS. Eén FNW'er uit La Louvière kreeg drie maanden schorsing aangesmeerd.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden