Dinsdag 18/01/2022

Waals minister Philippe Courard

Er is nu nood aan integere schepenen. Dit is het einde van het oude socialisme

'Van Cau moet opstappen'

Philippe Courard, Waals PS-minister van Binnenlandse Aangelegenheden, wil met de grove borstel door de Charleroise stal. Plaatselijk PS-baron Jean-Claude Van Cauwenberghe kan maar beter zelf zijn koffers pakken, voor hij vernoemd wordt in een of ander schandaal. 'Hij moet zijn politieke carrière eindigen.'

door Tine Peeters

Wat wilt u bereiken met uw audit?

Courard: "Tot nu toe raakten de gerechtelijke onderzoeken alleen nog maar de intercommunales, nu wordt de hele stad geraakt. Wat me de mogelijkheid geeft om echt te reageren. In één maand tijd moeten universiteitsprofessoren en financiële experts uit de privésector duizenden stukken onderzoeken. De nieuwe ploeg in Charleroi mag absoluut niet met lijken in de kast blijven zitten.

"Na die eerste audit moeten ze verder teruggaan in de tijd en een algemenere audit uitvoeren. Anders komen alle partijen, PS, MR en cdH, uiteindelijk in diskrediet in Charleroi. Niemand kan het zich veroorloven dat er over een of twee jaar nog eens schandalen aan het licht komen."

Hoe verder het onderzoek teruggaat, hoe meer Van Cauwenberghe in het vizier komt.

"Jean-Claude Van Cauwenberghe is niet verkozen tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen. Hij moet dus niet interfereren in de beslissingen die nu genomen worden. Ik hoop dat hij zijn politieke carrière zo snel mogelijk beëindigt. Hoewel hij voorzitter is van de lokale PS, hoop ik dat alle PS-politici niet als schapen achter hem aanlopen. Charleroi heeft nu nood aan eerlijke en integere schepenen. Dit is het einde van het oude socialisme in Charleroi."

Wie wordt de nieuwe burgemeester in Charleroi?

"Léon Casaert, de man met de meeste voorkeurstemmen na Jacques Van Gompel. Zonder het nieuwe Waalse gemeentedecreet zou de plaatselijke PS arbitraire keuzes kunnen maken en zou Van Cauwenberghe kunnen interveniëren, maar dat is nu onmogelijk."

Casaert is wel een nobele onbekende.

"Het is niet omdat iemand onbekend is, dat hij ongeschikt is voor de job van burgemeester. Vaak worden niet de intelligentste of geschiktste kandidaten tot burgemeester gekozen. Niet alle burgervaders zitten op hun plaats."

Heeft PS-voorzitter Di Rupo een fout gemaakt door zijn vertrouwen aan Jacques Van Gompel te schenken?

"De PS is erg ontgoocheld in Van Gompel. Hij heeft iedereen bedrogen. Maar toen hij het vertrouwen kreeg van Di Rupo, leek het erop dat hem niets te verwijten viel."

Bewijst de crisis in Charleroi dat de vernieuwing van de PS niet lukt?

"In Charleroi heerst een diepe crisis. Er komen onaanvaardbare en scandaleuze fenomenen bovendrijven die we met ijzeren hand moeten bestrijden. Deze crisis moeten we gebruiken als een kans en er lessen in voorzichtigheid uit trekken. Dit mag nooit nog ergens gebeuren. Hier gelden geen excuses."

Hoeveel lijken zullen er nog uit de kast vallen, in Charleroi, Namen of andere steden?

"De grote schoonmaak in Charleroi en Namen is nu bezig. De PS heeft tijd nodig, maar ze gaat vooruit. Di Rupo doet al het mogelijke om de vernieuwing door te voeren. Het kan niet dat tien à twintig politici de vijfduizend andere mandatarissen in diskrediet brengen. Nu moeten we de controle betonneren zodat de problemen zich niet blijven herhalen. Ik durf vandaag niet te beweren dat alle schandalen al bekend zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234