Vrijdag 20/05/2022

W817: een jonge, snelle en stoutere sitcom

Als je zes jonge mensen met totaal verschillende karakters in één huis samenbrengt, dan moet dat wel voor vuurwerk zorgen. Daar gaat de gloednieuwe sitcom W817 (lees: W-acht-één zeven), die vanavond van start gaat op KETNET, ook van uit. De onderlinge spanningen en conflicten van deze jonge volwassenen die elk op hun eigen manier hun plaats zoeken in deze wereld, is het draagvlak van deze nieuwe tiendelige serie. Tegelijk worden we geconfronteerd met zowat alles waar jongeren vandaag de dag mee bezig zijn, zij het uiteraard op een niet al te ernstige manier.

Het huis wordt bewoond door een opportunistische carrièrevrouw, een wild uitgaansbeest, een homo, een would-be schrijver en een cybernerd. Bovendien krijgen zij nog te pas en te onpas het bezoek van het puberale buurmeisje, tevens de dochter van de huisbaas. Deze personages worden neergezet door Kadèr Gürbüz, Britt Van Der Borght, Aagje Dom, Danny Timmermans, Govert Deploige en Aron Wade. De serie is ontsproten aan het brein van drie jonge twintigers: Bram Renders, Bart Vaessen en Steve De Wilde, die zich hebben verenigd onder de naam SKRIPTank. "We zaten met een aantal mensen samen in het FOS, een postgraduaat scenarioschrijven aan het RITS", zegt Bram Renders. "Na een stage hebben we besloten om samen een eindwerk te schrijven, en dat is W817 geworden. Toen heeft iedereen een aparte aflevering geschreven. En de pilootaflevering, die ik had geschreven, is overgebleven."

Waarom die keuze?

Bram Renders: "We hebben gekozen om iets te schrijven waar we zelf naar zouden kijken. En zo zijn we toen uitgekomen bij een sitcom over jonge mensen. Onze leefwereld leunde trouwens ook heel nauw aan bij W817. We hebben het scenario toen opgestuurd naar verschillende productiehuizen en op aanraden van onze begeleider ook naar Wim Vanseveren, die toen nog productiemanager was op de VRT. En die zag het project wel zitten."

Wat zou het verschil moeten zijn tussen een jongerensitcom als W817 en een 'gewone' sitcom?

"Het enige verschil zou moeten zijn dat het gaat over jonge mensen en over thema's waar jongeren mee bezig zijn. Maar we zijn in W817 ook op zoek gegaan naar dingen die we misten in andere Vlaamse series. Zo gaat W817 een flink stuk sneller en is het ook minder braaf. In bekende sitcoms als FC De Kampioenen en De Kotmadam zijn het nogal brave, voorgekauwde verhaaltjes met meestal zelfs belegen grappen."

Een sitcom maken is al geen sinecure, jongeren bereiken met een specifiek programma nog veel minder. W817 blijkt wel een heel riskante onderneming.

"Zo somber zie ik dat nu ook weer niet in. Uiteindelijk hebben wij niet beslist om deze sitcom te maken. Wij hebben geschreven wat wij graag op televisie zouden zien. Het is KETNET dat hiervoor heeft gekozen. De VRT heeft via Censydiam de scenario's laten testen bij een jong publiek, en die bleken zeer goed aan te slaan. En ook na de inlachsessies zijn we ervan overtuigd dat de humor werkt. W817 werkt met een lachband, maar die wordt wel echt ingelachen door uiteraard hoofdzakelijk jonge mensen die naar de bewuste aflevering kijken. En daar is opmerkelijk veel gelachen. We zijn met een tevreden gevoel van deze sessies teruggekomen."

Bij nogal wat jongerenprogramma's moeten we jammer genoeg vaststellen dat 'jong' en 'snel' wel eens verward worden met technische kunstgrepen en zenuwachtig camerawerk om de inhoud te verdoezelen.

"Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Hoe iets in beeld gebracht wordt, is trouwens het werk van de regisseur. Maar ik vind zeker niet dat W817 zich daar aan bezondigt. Regisseur Pietje Horsten heeft zeer goed werk geleverd. En na de inlachsessie ben ik daar meer dan ooit van overtuigd."

Jullie voeren een mix van totaal verschillende karakters op in W817. Dé jongeren bestaan blijkbaar niet?

"Wij hebben ons laten inspireren door een aantal Amerikaanse sitcoms. Die werken meestal met een ensemblecast waarbij je zoveel mogelijk karakters tegen mekaar uitspeelt, omdat je op die manier ook het gemakkelijkst komische situaties kunt bekomen. Maar het zijn ook stuk voor stuk mensen die wij in onze leefwereld ontmoeten, of beter, bij wie wij eigenschappen gaan wegplukken en uitvergroten. Ook verwerken we voorvallen die zij of wij zelf hebben meegemaakt."

Govert Deploige speelt in de serie een niet verwijfde homo en dat is in het genre op zich al een uitzondering.

"Ik denk dat het vrijwel nog nooit gebeurd is. Maar wij hebben gewoon een personage ingevuld dat al homo was. We hebben niet doelbewust een homo gecreëerd. Die homoseksualiteit van Steve is dan ook geen hoofdeigenschap in deze serie. Het is een personage als een ander, net zoals bijvoorbeeld het meisje Zoë, neergezet door Britt Van Der Borght, dat bijna iedere aflevering met een andere jongen naar bed gaat. Net als haar seksuele losbandigheid is zijn homoseksualiteit slechts een deel van zijn persoonlijkheid. En dat is het probleem met de meeste homoseksuelen die men in andere series wil opvoeren. Daar is het homo zijn op zich essentieel voor het personage én de serie."

Moet deze serie het niet vooral hebben van de spitse dialogen?

"De dialogen nemen inderdaad de bovenhand. Maar de kans is zeer groot dat er een tweede reeks komt, en dan willen we ook meer fysieke komische situaties creëren. Niet dat we dan plots onderbroekenhumor zullen brengen, maar dat fysieke surplus kan het geheel nog iets dynamischer maken. Toen we de eerste reeks schreven, kenden we de acteurs nog niet. Nu weten wij hoe zij spelen. Als we groen licht krijgen voor een tweede reeks, dan kunnen we daar rekening mee houden. En ik heb gemerkt dat bijvoorbeeld Govert Deploige en Aron Waide dat fysieke heel goed aankunnen. In het tweede seizoen willen we ook iets minder fragmentarisch werken. Momenteel heeft elk personage in iedere aflevering zijn eigen ding, waardoor de probleemstelling, de afwikkeling en de oplossing van dat probleem elkaar tegen een heel hoog tempo opvolgen. Het lijkt misschien beter om één verhaallijn iets langer uit te spinnen en dus iets thematischer te werken."

W817 wordt in hetzelfde tijdsvak uitgezonden als Buiten de zone. Een troef of een handicap?

"Ik weet niet of Buiten de zone op KETNET nog zo goed heeft gescoord. Ik vermoed dat deze reeks vooral in de gedachten van iets oudere mensen blijft nazinderen. Het gevaar bestaat natuurlijk dat men gaat vergelijken. Maar eenmaal je één aflevering hebt gezien, dan zal het wel duidelijk zijn dat het heel verschillende genres zijn. Je gaat toch ook Recht op recht niet vergelijken met Windkracht 10."

Leo Bonte

W817 KETNET 18.20 (herhaling op zondag om 19.35)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234