Donderdag 02/12/2021

Brussel

Vzw NEO: amper drie mensen in dienst, maar 9 miljoen euro betaald aan consultants

Een ontwerp voor het NEO-project Beeld KCAP Architects&Planners
Een ontwerp voor het NEO-projectBeeld KCAP Architects&Planners

De overheidsinstelling cvba NEO, die instaat voor de ontwikkeling van de Heizelvlakte, heeft tot op heden op vier jaar tijd 9 miljoen euro uitgegeven aan consultancy. Dat verklaarde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vandaag in de bevoegde commissie van het Brussels Parlement. NEO heeft slechts drie personeelsleden in dienst en de CEO wordt betaald door de vzw Expo. Arnaud Verstraete (Groen) vraagt zich af wie er eigenlijk aan het stuur zit bij NEO.

Verstraete wijst erop dat er slechts drie betaalde personeelsleden zijn, goed voor 310.000 euro op vier jaar, en er 9 miljoen uitgegeven werd aan consultants, terwijl de oprichtingsordonnantie expliciet bepaalt dat al het personeel met arbeidsovereenkomsten moet aangeworven worden.

"Het is hallucinant hoe de regels van bij het begin herhaaldelijk met de voeten getreden werden. Wanneer er dan kritische vragen komen, ontkent Vervoort niet dat er een overtreding is van de regels, en laat hij doodleuk weten dat ze het wel gaan regulariseren", luidt de kritiek van het Groen-parlementslid.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Beeld Photo News
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).Beeld Photo News

Drie categorieën

Rudi Vervoort verduidelijkte in zijn antwoord dat NEO drie soorten dienstverleners kent. De eerste zijn de personeelsleden. De jaarlijkse loonkost van de drie personeelsleden liep vorig jaar op tot bijna 120.000 euro.

De tweede categorie omvat de dienstverleners die na een overheidsopdracht zijn aangeduid. Zij zijn actief in juridisch advies, geschillenbegeleiding, boekhouding, beheerscontrole, beheer van openbare werken, afbraak of sanering.

De derde categorie omvat de dienstverleners die door EXCS (de voorganger van NEO) zijn aangeduid en die nog niet hebben deelgenomen aan een mededingingsprocedure. Enerzijds gaat het om de dienstverleners die gelinkt zijn aan de openbare aanbesteding NEO2 – congrescentrum en hotel – die op 18 juli 2018 worden gegund. Anderzijds zijn het dienstverleners die EXCS aanstelde voor het opstarten en begeleiden van projecten, zoals de invoering van de ontwikkelingsstrategie, betrekkingen met de openbare en privépartners op de site – onder meer Brupark, Mini-Europa, nutsvoorzieningen, sportclubs en Kinepolis –, de uitwerking van het masterplan, de onderhandelingen en opvolging van de uitvoering van NEO1.

Arnaud Verstraete (Groen). Beeld BELGA
Arnaud Verstraete (Groen).Beeld BELGA

Kerntaken voor consultants

Maar Verstraete wijst er op dat men het niet zo nauw nam met de wet op openbare aanbestedingen. Slechts een deel van de dure consultancy-opdrachten werd op de wettelijke voorgeschreven manier aanbesteed. Een jaar na de overname van niet-aanbestede contracten, vroeg NEO juridisch advies om na te gaan of dit wettelijk toelaatbaar was. Hij wijst er ook op dat sommige opdrachten acht jaar lang liepen. Dat roept bij Verstraete de vraag op wie eigenlijk aan het stuur zit bij NEO, als consultants nagenoeg alle kerntaken op zich nemen. Daarnaast is er ook nog de vraag van de schijnzelfstandigheid.

Schijnzelfstandigheid

Volgens minister-president Vervoort is er geen sprake van schijnzelfstandigheid. NEO wordt gecontroleerd door het kabinet van revisoren en het Rekenhof. De problematiek werd uiteengezet in de raad van bestuur. "Er zijn geen schijnzelfstandigen", was de conclusie die Vervoort trok. Maar Verstraete is niet overtuigd en wil de contracten van die consultants zelf inzien om daar klaarheid over te krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234