Dinsdag 21/03/2023

NieuwsCrowdfunding

Vzw Boven De Wolken, die sterrenkindjes fotografeert, zamelde al kwart miljoen euro in

Boven De Wolken bezorgt ouders een herinnering van onschatbare waarde aan hun overleden baby. Beeld Boven de wolken
Boven De Wolken bezorgt ouders een herinnering van onschatbare waarde aan hun overleden baby.Beeld Boven de wolken

De vzw Boven De Wolken, die mooie foto’s maakt van sterrenkindjes, zit in de penarie. ‘Onze fondsen zijn teruggevallen met 80 procent. Dit kan het einde van onze vzw betekenen’, vertelt Anneleen Fransen, oprichtster van Boven De Wolken. Er is een crowdfunding opgestart om de vzw te redden, die al snel een stroom van giften opleverde.

LB

Boven De Wolken werd opgericht in 2016 en kende sindsdien een exponentiële groei. Ondertussen werden meer dan 3.300 overleden baby’s gefotografeerd. Zo maakte de vzw voor heel veel gezinnen een verschil tijdens een van de moeilijkste momenten in hun leven. Niet alleen door beelden te maken, maar ook door deze gezinnen te begeleiden in hun rouwproces. De dankbaarheid van ouders en hun naasten voor het werk van de vzw is groot. Het succes vertaalt zich echter niet in financiële ondersteuning, terwijl de werking volledig gratis is voor de ouders.

Media-aandacht

“We zullen dit ook zo houden want wij vinden dat iedere ouder recht heeft op een mooie laatste herinnering”, vertelt Anneleen Fransen, oprichtster van Boven De Wolken. “Op dit moment kan Boven De Wolken jaarlijks een duizendtal families helpen door ze een gratis fotosessie aan te bieden. Deze sessies zijn evenwel niet gratis voor onze vzw. Dankzij de grote steun van acties zoals ‘De Warmste Week’ kon de werking snel groeien, kregen we heel veel aandacht en bekendheid. Zo konden meer dan 3.300 families geholpen worden. Door het wegvallen van deze grote media-aandacht in combinatie met corona zien we vandaag onze fondsen dalen met 80 procent. Dat kan het einde van het voortbestaan van onze vzw betekenen.”

De vzw krijgt steun uit onverwachte hoek. In het nieuwe seizoen van de Eén-serie ‘Thuis’ komt de werking van Boven De Wolken aan bod, wanneer Christine en Adil één van hun ongeboren baby’s verliezen.

Sharon Geirnaert en Anneleen Fransen, de oprichters van Boven de Wolken. Beeld Boven de wolken
Sharon Geirnaert en Anneleen Fransen, de oprichters van Boven de Wolken.Beeld Boven de wolken

Standaardzorg

Maar er is meer nodig. Daarom werd de crowdfundingactie ‘RED Boven De Wolken’ gelanceerd, met als doel minstens 500.000 euro op te halen. “We doen dit niet alleen. Onze vrijwilligers staan steeds trouw aan onze zijde. Boven De Wolken werkt samen met elk Vlaams ziekenhuis, waar de organisatie intussen deel uitmaakt van de standaardzorg voor ouders die een baby verliezen. Dit werd de voorbije jaren ook uitgebreid naar heel wat Waalse ziekenhuizen.”

Veel bekende Vlamingen steunen de werking en deze campagne. Fotografe Lieve Blancquaert, meter van de vzw, vertelt waarom Boven De Wolken moet blijven bestaan: “Wanneer een kind sterft in je buik of kort na de geboorte, is het voor veel ouders van het grootste belang een herinnering te bezitten van dat korte leven.”

De sms-actie (stuur “BDW” naar 4330, € 1/sms) loopt nog tot eind september. “Daarnaast is het uiteraard mogelijk om iets meer te schenken via de crowdfundingpagina of om via persoonlijke acties grotere bedragen op te halen”, geeft Fransen nog mee.

Op woensdagavond had de crowdfundingactie al een kwart miljoen euro opgeleverd. De giften stromen binnen, wat ervoor zorgde dat de website overbelast werd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234