Zaterdag 14/12/2019

Nederland

VVD blijft grootste in Eerste Kamer, PvdA verliest fors

Premier Mark Rutte van de rechtsliberale VVD. Beeld EPA

De rechtsliberale regeringsparij VVD lijkt de grootste partij in de Eerste Kamer in Nederland te blijven. Alle stemmen van de provincieraadsverkiezigen van gisteren zijn geteld en de partij staat op dertien van de 75 zetels. Dat is wel een verlies van drie zetels. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het Nederlandse persbureau ANP. De sociaaldemocratische coalitiepartner PvdA zakt van veertien naar acht zetels, na verlies in alle 393 gemeenten.

Bij de oppositie behaalt het christendemocratische CDA twaalf (+1), en het linksliberale D66 tien zetels (+5). De rechtspopulistische Partij voor de Vrijheid PVV (-1) en de Socialistische Partij SP (+1) krijgen negen zetels. GroenLinks lijkt een zetel te verliezen, van vijf naar vier. De ChristenUnie stijgt van twee naar drie. De Partij voor de Dieren, de oerconservatieve Staatkundig Gereformeerde Partij SGP en de seniorenpartij 50PLUS gaan allemaal van een naar twee zetels. De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) behoudt haar ene zetel.

De zetelverdeling kan evenwel nog veranderen. Op 26 mei kiezen de leden van de gisteren gekozen provincieraden de Eerste Kamer.

Slechts 47,5 procent van de stemgerechtigden is naar de stembus gegaan, tegen 56 procent vier jaar geleden.

Samsom: "Teleurstelling is groot"

PvdA-partijleider Diederik Samsom zegt dat het voor de regeringscoalitie van VVD en PvdA nog ingewikkelder wordt om meerderheden in de Eerste Kamer te krijgen dan het al was. "Het verlies is groot, dus de teleurstelling is ook groot. We zijn er als team aan begonnen en we gaan ook als team verder", zei hij over de ontstane situatie. De economische cijfers trekken wel aan, maar de mensen voelen dat nog niet, zei Samsom. "Daar moeten we harder aan werken, dan komen de kiezers terug."

Hij hoopt dat de SP intussen haar extra stem in de Senaat zal gebruiken voor meer invloed, zei Samsom. "Als GroenLinks of de SP willen meedoen, zal ik de laatste zijn om tegen te werken", zei hij over de andere linkse partijen. Maar de PvdA is "wel de laatste om voorwaarden te stellen."

De PvdA van Diederik Samsom dondert naar beneden van 12 naar 8 zetels. Beeld ANP

D66 wil praten

D66-leider Alexander Pechtold werd vanochtend naar eigen zeggen met een goed gevoel wakker. Hij stelde vast dat geen enkele partij zo fors had gewonnen bij de verkiezingen voor Provinciale Staten als D66. En nu de invloed omzetten in resultaten, aldus Pechtold.

Pechtold wil graag verder op de ingeslagen weg waarbij oppositiepartij D66 op onderdelen samenwerkt met de regeringspartijen VVD en PvdA. Ook de oppositiepartijen ChristenUnie en SGP behoren tot de zogeheten bevriende oppositie die VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid moet helpen. "D66 is zeer bereid te praten. We hebben meer zetels en meer zetels is meer invloed", herhaalde Pechtold.

Pechtold vindt dat premier Mark Rutte snel moet laten weten wat hij wil. "Het is aan Rutte. Hij zal nu echt moeten aangeven wat hij wil." Pechtold vindt dat Rutte de afgelopen tijd te laconiek was met zijn "chronisch optimisme".

D66-partijleider Alexander Pechtold opent met partijgenoten een fles de dag na de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234