Woensdag 14/04/2021

Live #RW15

Vuurwerk, Muse en tropische tenten: zo was de laatste Werchter-dag

Muse. Beeld Alex Vanhee
Muse.Beeld Alex Vanhee

België's grootste muziekfestival zit er weer op. Vier dagen lang was er muziek, pret, feest en méér op de wei van Rock Werchter. Bart Steenhaut, Gunter Van Assche, Astrid Snoeys, Pieter Coupé, Wim Wilri, Vincent Van Peer en fotografen Alex Vanhee en Harry Heuts brengen voor De Morgen brachten vier dagen verslag uit vanop de wei. Hier vindt u hun impressies van zondag.

Nog een recensie die u van ons te goed had is deze van voormalige Faithless-frontman Maxi Jazz.

Die probeert het tegenwoordig - en helaas met wisselend succes - als zanger met Maxi Jazz & The E Type Boys (**)

Maxi Jazz. Beeld Harry Heuts.
Maxi Jazz.Beeld Harry Heuts.

23.56 - Stilte, aub

Stil liedje: Gabriel Rios vraagt of Muse even kan pauzeren. Dank. (Vincent)

23.18 - Dit is een échte headliner

En al meteen publiekslieveling 'Supermassive Black Hole' er achteraan, met frontman Matt met gierende gitaar op zijn knieën. Muse heeft er zin in. Hier staat een échte headliner! (***)

Matt holt zo snel over het podium dat zoeklichten hem niet meer kunnen volgen. (Wim)

23.10 - Muse: goe poeier!

Een drilsergeant roept de massa tot de orde op een groot videoscherm. Muse zet meteen een krachtig 'Psycho' in. De massa brult en klapt uitbundig mee met Matt. Goe poeier! (Wim)

23.04 - Oorverdovend

Het collectieve en oorverdovende getrappel op de plankenvloer lijkt niet te kunnen baten. Die Antwoord neemt een kwartier te vroeg afscheid. Om na een halve minuut toch terug te keren voor de euforische vierdewereldshymne 'Enter The Ninja'.

Het volledige verslag over de 'happy ending' van Die Antwoord leest u hier. (****)

Die Antwoord maakt je kletsnat. Beeld Alex Vanhee
Die Antwoord maakt je kletsnat.Beeld Alex Vanhee

22.25 - Die Antwoord maakt je kletsnat

Opgewonden of niet: het door seks aangedreven spektakel van Die Antwoord maakt je kletsnat. Het tijdelijke klimaat in The Barn kan wedijveren met de tropen. Een visueel geflirt met ejaculerende spookjes, cameltoes en twerkende onderlichamen komt soms als gratuite viespeukerij over, maar we kunnen ons blik toch niet afwenden. (Gunter)

22.05 - Geen gelebber? Geen geluk!

Nietsvermoedende koppeltjes en vrienden worden in beeld gebracht met de Kiss-Cam voor Die Antwoord. Geen gelebber? Geen geluk! In de afgeladen tent wordt elke Brave Hendrik uitgejouwd, en elke kus bedacht met een reusachtig fluitconcert. (Gunter)

21.47 - Praise you

Kasabian laat 'Thick as Thieves' overgaan in 'When You're Strange' van The Doors en doet z'n job goed: de massa klaarstomen voor Muse. Met fookin' Britse swagger! (***) (Wim)

En de Britse groep smijt er nog een cover achteraan. Dit keer kiest de groep voor 'Praise You' van Fatboy Slim. (Astrid)

Kasabian. Beeld Alex Vanhee
Kasabian.Beeld Alex Vanhee

21.32 - The Script: Huppelende hartenkoning gaat (n)ergens heen

The Script (**) was dé publiekslieveling op deze laatste Werchter-dag. Zanger Danny O'Donoghue had zich voorgenomen die duizenden meisjesharten een uurtje sneller te doen kloppen.

Liefde in overvloed in Werchter. Jammer dat de set van The Script zelf zo boordevol kitsch zat.

Lees de volledige recensie hier.

Danny van The Script duikt het publiek in. Beeld Harry Heuts
Danny van The Script duikt het publiek in.Beeld Harry Heuts

21.24 - Gabriel Rios: "Rock Werchter is apotheose van twee jaar hard werk"

Altijd een geschenk om op Rock Werchter te mogen spelen, zéker als je - zoals Gabriel Rios - een uitstekend jaar achter de rug hebt. Maar tegelijk het podium op moeten terwijl de Main Stage wordt ingepalmd lijkt toch een beetje een vergiftigd geschenk. "Zo zie ik dat niet" zegt de zanger wanneer we 'm ontmoeten vlak voor zijn optreden.

"Er is veel volk, en Werchter is sowieso een festival waar het publiek heel bewust naar acts komt kijken. Ik denk dus dat de tent mooi vol zal staan. Ik zie dit optreden als de apotheose van twee jaar hard werk in België", aldus Rios.

Daarna gaat hij weer meer in het buitenland spelen. "Niet om door te breken, want zo werkt dat vandaag niet meer. Gewoon spelen in kleine, intieme plekken. En intussen nieuwe songs schrijven. Ik ben zowat de minst rock-'n-rollachtige muzikant die ik ken. Ik leef als een monnik. Dus het enige wat ik doe als ik in zon backstage zit, is aan nieuwe nummers sleutelen. Zo vergeet je meteen hoe lelijk kleedkamers meestal zijn." (Bart)

Gabriel Rios speelt vanavond van 23.20 tot 00.30 in KluB C.

Gabriel Rios met muziekchef Bart Steenhaut. Beeld Harry Heuts
Gabriel Rios met muziekchef Bart Steenhaut.Beeld Harry Heuts

21.05 - Christine & The Queens krijgt platina

Christine & The Queens (****): unieke vrouw, unieke show, unieke artieste. Zo'n artiesten heeft een goed popfestival méér nodig. Zij ging op wolkjes terug naar Parijs. Wij zweven nog steeds een beetje. (Bart)

Lees de volledige recensie hier.

Mooie kers op de taart voor de zangeres: in het persdorp kreeg ze platina voor haar plaat 'Chaleur Humaine'.

Christine & The Queens. Beeld Alex Vanhee
Christine & The Queens.Beeld Alex Vanhee

20.21 - Alabama Shakes: trekhaak rond het middenrif

"I feel so good! I feel so alive! I am sweating to death!" De samenvattende bindtekst van de dag kwam - net als de mooiste klanken die de wei overstaken - uit de mond van Brittany Howard van Alabama Shakes (****). (Vincent)

Lees de volledige recensie hier.

Hadden jullie nog tegoed van ons: de review van The Van Jets (****).

En ondertussen vallen de eerste regendruppels van de dag in Werchter.

Alabama Shakes. Beeld Alex Vanhee
Alabama Shakes.Beeld Alex Vanhee

19.16 - Liefde is... een opgeschoren Ier

Honderden en honderden meisjes hangen aan de lippen van Danny, zanger van The Script. Ze zingen woord voor woord mee en vallen haast in zwijm. Liefde is een opgeschoren Ier!

En hij doet er nog een schepje bovenop: hij zoekt het publiek op om samen met hen te zingen. (Wim)

Danny in het publiek. Beeld Wim Wilri
Danny in het publiek.Beeld Wim Wilri

19.02 - Counting Crows: nog niet uitgekraaid

Adam Duritz van Counting Crows (***) heeft de gewoonte om voortdurend nieuwe teksten over zijn songs te improviseren. Dat maakte het iets moeilijker om mee te zingen, maar vanaf opener 'Round Here' - wàt een opener, trouwens - leek het of het publiek er zélf ook wel zin had in een uurtje laidback popmuziek. (Bart)

Lees de volledige recensie hier.

Counting Crows. Beeld Alex Vanhee
Counting Crows.Beeld Alex Vanhee

18.31 - Drugs en hartzeer

"Al mijn nummers gaan over drugs en hartzeer": die eerlijkheid, ze werkt élke keer opnieuw. Blijft de vraag: waarom je dan een hele set achter de beats verschuilen, lieve Tove Lo (**)?

Lees de volledige recensie hier.

Tove Lo. Beeld Harry Heuts
Tove Lo.Beeld Harry Heuts

18.13 - Full house bij Alabama Shakes

Wie het concert van Alabama Shakes - een van de aanraders van onze muziekredactie - vandaag wilde meepikken, is er voorlopig aan voor de moeite. The Barn zit afgeladen vol.

Alabama Shakes. Beeld Alex Vanhee
Alabama Shakes.Beeld Alex Vanhee

17.59 - Songs schilderen met Fink

Fink ziet eruit als een ruwe zeebonk, maar hij maakt mooie soundscapes die je doen wegdromen naar groene valleien met dravende paardjes. Het is een songschilder, die Fink!

"Excuseer me. Ik laat het meeklappen en het publiek in twee delen en opjutten over aan anderen. Ik wil gewoon de muziek voor zich laten spreken", aldus Fink. Amen to that!

17.25 - Würst uitverkocht

Slecht nieuws voor wie de 'haute dog' van tv-kok Jeroen Meus nog wilde voorproeven op Rock Werchter: de hotdogkraam is uitverkocht, zo laat Meus weten via Twitter.

Aan de andere kant is er goed nieuws voor iedereen in Leuven en omstreken: Meus hoopt zijn restaurant in het centrum van de studentenstad op woensdag 1 juli te openen. (Astrid)

De hotdogkraam van Jeroen Meus op Rock Werchter. Beeld Stefaan Temmerman
De hotdogkraam van Jeroen Meus op Rock Werchter.Beeld Stefaan Temmerman

16.54 - "Voor ons is het op Werchter allemaal begonnen"

"Rock Werchter is samen met Pinkpop en Rock am Ring één van de festivals waar we onze Europese doorbraak aan te danken hebben. Hier is het voor ons allemaal begonnen", stelt Counting Crows-zanger Adam Duritz.

Die zanger noemt het één van zijn favoriete plekken om te spelen. "Voor een band is er in de zomer niks leukers dan op rockfestivals spelen."

Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat raar dat de Amerikaanse folkrockband vandaag zo hoog op de affiche staat, maar kennelijk was het eerst gevraagd om af te sluiten in één van de tenten. "Maar dat zagen we zelf eigenlijk niet zitten. Liever op het grootste podium, en lager op de affiche. Ik bedoel maar: voor een paar duizend mensen kunnen we sowieso spelen. Daar hebben we onze eigen zaalshows voor. Maar op het hoofdpodium is de kans groter om een nieuw publiek te bereiken. Het lijkt minder dankbaar, en toch: als je niet op je oude succesjes wil teren, moet je altijd voor de moeilijkste weg kiezen."

16.28 - Grap en song slaan tegen de grond

"Hallo, wij zijn Jessie J," grinnikt Kieran Shuddall, frontman van Circa Waves. Deze Liverpudlians mochten op de laatste minuut de stek van de popzangeres innemen. Shuddalls grapje slaat roemloos tegen de vlakte. Net zoals de punky gitaarliedjes van deze hypeband. (Gunter)

16.25 - What would you expect?

The Vaccines (**) zijn net klaar met hun set op het hoofdpodium, maar aan het begin van die show ging zanger Justin Young gewillig tegen de vlakte, net voor de neus van onze huisfotograaf Alex Vanhee. (Astrid)

"Niet goed, niet kwaad, maar vooral: zodra de show erop zat, ook meteen weer vergeten", zo oordeelt Bart Steenhaut.

Lees de volledige recensie hier.

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

15.58 - Exit Shikari

Enter Shikari (*) klonk op Rock Werchter nooit scherp, nooit fris, nooit kijk-eens-mama. De vier leken eerder betonmixen tot kunstvorm te willen verheffen.

Gimmicks, en niet meer dan dat. Na drie kwartier van deze stuiterende brij was je zo murw dat je je hoofd liefst even in ijskoud water wou onderdompelen. Exit Shikari, graag. (Wim)

Slechts één ster voor de Britten.

Enter Shikari. Beeld Harry Heuts
Enter Shikari.Beeld Harry Heuts

15.34 - Stripact?

Nu al quote van het concert bij Tove Lo: "I'm stripping down, taking them off." Net ons geluk: heeft ze het over haar schoenen.

15.19 Cat-wié and the Bottlemen?

Wat worden we oud. Terwijl we op het net moesten uitvlooien wie Catfish and the Bottlemen (**) precies mogen wezen, gaat het jonge grut helemaal uit zijn dak bij deze Welshe rockers. De meisjes vooraan, zie je dan weer wedijveren in verliefde blikken naar zanger Van McCann.

Deze frontman stemde zijn looks ogenschijnlijk af op die van Alex Turner rond 2010, maar ook tekstueel lijkt McCann een copycat van de Arctic Monkeys-zanger. Alleen blijken zijn lyrische vondsten vaak een stuk banaler. En muzikaal blijkt Catfish in datzelfde bedje ziek. De set houdt het midden tussen vinnige Britpop en rauwe indierock, maar klinkt meestal even luid als banaal.

"Hebben jullie die film met Austin Powers gezien?" wil de zanger plots weten. Dat de vader van Dr. Evil een Belgische bakker is, herinnert hij zich geamuseerd. Het publiek weet niet goed hoe te reageren. (Gunter)

14.54 - Alarmwekker boordevol whiskey en grooves

Het is intussen een gouden traditie. Op zondagochtend zet de Schuer graag luide gitaren op het hoofdpodium, om die vermoeide festivalogen en -oren nog één keer open te krijgen. Dit Red Fang (***) liet je trommelvliezen alvast flapperen als een tentzeil bij stormweer. (Wim)

Lees de volledige recensie hier.

En de heren van Red Fang toonden zich ook vrijgevig aan het einde van hun loeiharde passage: deze fan kon een leuk cadeautje voor haar vader scoren.

Red Fang. Beeld Harry Heuts
Red Fang.Beeld Harry Heuts

14.44 - Blaudzun oranje

Gebeurt er muzikaal iets noemenswaardigs boven de Moerdijk? Op Werchter blijkt van wel. Naast Kovacs en Dotan speelde zonet ook Blaudzun (***).

Met 'Euphoria' kon de Utrechtse groep rond Johannes Sigmond de temperatuur gevoelsmatig zo doen zakken dat je ondanks de hitte nog rillingen in rotten van dertien over je rug voelde lopen.

En aan het eind van de finale song 'Elephants' kreeg hij een afgeladen KluB C zelfs even muisstil. Geen sinecure: het merendeel van het publiek bleek Nederlander. Dat zullen ook wel korte nachten zijn voor de luitjes op de camping. (Gunter)

Blaudzun krijgt van onze redactie drie sterren toebedeeld, de volledige review volgt straks.

Blaudzun. Beeld Alex Vanhee
Blaudzun.Beeld Alex Vanhee
Blaudzun. Beeld Alex Vanhee
Blaudzun.Beeld Alex Vanhee
Blaudzun. Beeld Alex Vanhee
Blaudzun.Beeld Alex Vanhee

14.30 - Blaudzun brengt hulde aan Thé Lau

"Deze is voor Thé," wijst Johannes Sigmond van Blaudzun naar boven. Een zinderend 'Promises of No Man's Land' wordt ingezet, ter postume ere van Thé Lau, die dinsdag is gestorven. Het is pokkeheet in KluB C, maar wij bevriezen. (Gunter)

13.58 - Het evangelie volgens The Van Jets

In extremis toegevoegd aan de affiche, maar gelukkig ook extreem goed: The Van Jets (****). "The time is now, so let's get loud," horen we Johannes Verschaeve zingen tijdens de afsluiter 'Two Tides of Ice'. Het publiek neemt die woorden drie kwartier lang aan als het evangelie. Massale zangstonden tijdens 'The Future', oorverdovend applaus na het grandioze solo-interludium 'Teevee' en een bescheiden aanzet tot moshpit in 'Danger zone'. En op de laatste knip maakt frontman Johannes nog een duik in het publiek, om te drijven op honderden handen.

Alweer werden The Van Jets opgetrommeld om in te vallen voor een andere act op Werchter. Deze Eeuwige Tweede geeft aan dat de Schuer er beter aan doet om in het vervolg een directe lijn naar deze jongens te installeren. (Gunter)

The Van Jets krijgen alvast vier sterren, de volledige recensie volgt later deze namiddag.

The Van Jets. Beeld Alex Vanhee
The Van Jets.Beeld Alex Vanhee

13.28 - Paradijsbreker

"Welcome to strange paradise," zingen The Van Jets. Het ijs is gebroken in de bloedhete Barn. Hoeveel festivalgangers zou het idee van een eigenaardig lusthof eigenlijk bekend zijn op dag vier? Zelf werden we daarnet wakker, lepeltje-lepeltje aangeschurkt tegen een fluoroze eenhoorn.

Note to self: laat je nooit meer trakteren door die ellendige clown van The Prodigy. (Gunter)

13.16 - De beuk erin!

Er vliegen al enkele John Coffey-pilsjes de lucht in. Maar niemand hier in het publiek die ze zo goed kan vangen als de zanger van die band op Pinkpop. Red fang beukt lekker.

13.05 - De mannen met baarden

Met Red Fang staat er een streep sludgemetal op het hoofdpodium om iedereen wakker te blazen. Allen die willen metal spelen, moeten mannen met baarden zijn! (Wim)

Red Fang aan het hoofdpodium. Beeld Astrid Snoeys
Red Fang aan het hoofdpodium.Beeld Astrid Snoeys

12.55 - Op het podium van The Barn

The Van Jets hebben er alvast zin in: "The Barn in the morning, waiting to be filled! Rock Werchter, it's on!!"

Het optreden van The Van Jets begint om 13.25 in The Barn.

10.23 - Niet te missen vandaag

Iedereen klaar voor dag vier van Rock Werchter? Deze acts mag je vandaag niet missen:

• Tove Lo (KluB C, 15.25)
• Alabama Shakes (The Barn, 18.00)
• Christine and the Queens (KluB C, 19.00)
• Die Antwoord (The Barn, 22.05)
• Muse (Main Stage, 23.00)

Omdat Jessie J haar optreden van vandaag op het hoofdpodium moest afzeggen, verschuiven The Vaccines naar de Main Stage. Het aangepaste uurschema vindt u hier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234