Zaterdag 08/05/2021

Vuurwerk in Ecaussines

Een imposante kazenkar, een soort rollende ruimtecapsule om zelf champagne te kunnen 'degorgeren' en een rij flessen om jaloers op de worden. Hier in Le Pilori, vlak bij het hellend vlak van Ronquières, wordt 'proeven' naar een ander niveau getild.

Het uitzicht vanop de brug voor je het pittoreske Ecaussinnes binnenrijdt,heeft veel wegvan een schilderij. Het jaagpad langs beide oevers van het kanaal Brussel-Charleroi, een vrachtsloep die komt aangevaren onder een blauwe hemel gevuld met schapenwolkjes. In de verte zie ik het hellend vlak van Ronquières, met zijn beroemde scheepslift.

Maar we zijn dus in Ecaussines. De natuurstenen gevel van wijnbar Le Pilori ('de schandpaal') heeft een rustieke uitstraling. Binnen is de zaak modern ingericht. Enkel in het wijnbargedeelte en de 'table d'hôte'-zaal zijnde antieke vloertegels en hoge plafonds met sierpleister bewaard. Langs de gastentafel heen kun je binnenkijken in de hypermoderne wijnkoelruimte propvolflessen van bekende topwijnbouwers.

Voordat we gaan proeven, eerst even een woordje over die 'ruimtecapsule'. Uitbater Marc staat erop de dégorgement van de champagne in zijn eigen zaak te doen, om de brut daarna à la minute te kunnen serveren. ('Le dégorgement' is normaliter een handeling die in de champagnehuizen zelf gebeurt. Hierbij wordt de bezinkselprop, die zich na de gisting in de hals van de fles heeft gevormd, verwijderd, red.) Maar omdat die gistprop met enige kracht uit de fles kan schieten moest Marc iets uitvinden om te zorgen dat hij zijn gasten op dit spektakel kan trakteren zonder dat ze een vuil pak oplopen. Dat werd dus een raar futuristisch karretje. Aan dergelijke gekke ideeën herken je de echte wijnfreaks. Het belooft hier nog gezellig te worden. Terwijl we genieten van een bordje carpaccio van zwaardvis, granaatappelpitjes en roze pepervinaigrette, laat Marc ons verbluffende wijnen proeven. De rode wijn bij het hoofdgerecht slaat me helemáál uit het lood: een 'Ali Bacchante et les 40 buveurs'. De naam van de wijn is een woordspeling met het druivenras alicante-bouschet en het verhaal van de veertig rovers. Alicante-bouschet is een van de zeldzame druivensoorten met rood vruchtvlees, een kruising tussen grenache noir en petit bouschet.

De wijn heeft een diepe zwartrode kleur. Enkel in de rand zie je een lichte evolutie, met jeugdige roze en violette kleurnuances.

De eerste neus is extreem expressief. Zelf zonder walsen ruik je een mand vol zwarte bosbessen, bramen en bosaardbeitjes. Ook wat verse gepeperde kruiden zoals munt, tijm en rozenbottel parfumeren deze wijn. Een zuivere neus die duidt op een haast sulfietloze vinificatie. Na het walsen krijgt de fruitexpressie nog meer accent en verschijnener rijpe vijgen in het aromaboeket. In de mond heeft hij een vlezige textuur en veel materie met wat beet erop. Het alcoholpercentage is behoorlijk laag voor een zuiderse wijn. De tannine komt enkel van de schil van de druiven en is licht verteerbaar.

En zo wordt dit een sappige, evenwichtige wijn. Soepel drinkbaar en lekker bij een eenvoudige terroirekeuken zoals bereidingen met eend. En kijk eens naar die uitzonderlijk voordelige prijs!

Een gastronomische maaltijd afsluiten met kaas is een lust. (Naar Franse traditie is er altijdwel een reden om de driehoek kaas-brood-wijn te nuttigen. Is er nog wijn in de fles? 'Il manque un bout de fromage.'Ligt er nog kaas op de plank maar is de wijn op? 'Il manque du pinard'. Zo gaat het daar altijd.) In Le Pilori is de kazenkar een begrip.Marc schenkt ons voor bij de kaas een glas witte wijn in, een Ruminant de Vignes. De wijn heeft een opmerkelijke bruin-amber uienschillenkleur. Een oxidatieve kleur met koperen schittering. De eerste neus geurt naar appelgebak geflambeerd met calvados. Compôteappel, amandelnoot, rijpe mispels. Een vluchtig aroma laat, na het walsen, een indruk van houtboenwas na. Het is een geraffineerd oxidatief boeket met zuivere parfums.

In de mond is de aanzet zeer expressief. De alcoholgraad is aan de hoge kant en geeft een warm mondgevoel. Deze wijn heeft haast drie jaar zitten uitgisten tot het laatste grammetje suiker was omgezet in alcohol. Daardoor is hij extreem droog. En omdat de vaten al die tijd niet werden bijgevuld, had oxidatie vrij spel.

De rijpe mispels persisteren in de finale, naast de noten en gedroogde dadels. Een ongelofelijk goede combinatie met de afgerijpte rauwemelkkazen van de kar. Echt topkwaliteit!

Le Pilori, rue du Pilori 10, Ecaussinnes-Lalaing, 067 44 23 18, www.pilori.be

Bij een kazenkar is het vaak moeilijk om één passende wijn te kiezen. Eigenlijk verdient elk type kaas z'n eigen wijn. Vaak past witte wijn beter bij kaas dan rode dankzij de hogere zuren, die ervoor zorgen dat de vetten makkelijker verteren in de maag. Ook bier is bij kaas vaak een voltreffer.

Ali Bacchante et les 40 buveurs, Mas du Chêne 2012 (alicante-bouschet), vin de France, Luc Vignal et Emanuelle Delon, 11.5% Vol.

4 euro per glas en 22 euro per fles ter plaatse, 9 euro om mee te nemen.

Import België: www.couleurvin.be

Le Ruminant de Vignes, Domaine Dominique Andiran 2007 (petit manseng et gros manseng) Vin de table de France, Sud-Ouest, 15% Vol.

10 euro per glas en 55 euro per fles ter plaatse, 33 euro om mee te nemen

Import België: www.pilori.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234