NieuwsJustitie
Vuurwapens, granaten en coke: proces tegen ‘Dikke Nordin’ start op 14 maart
Het proces tegen een Antwerps-Limburgse bende zal volgende maand doorgaan zonder hoofdverdachte ‘Dikke Nordin’. Reden? De procureur heeft geen dagvaarding naar zijn juiste adres in Dubai gestuurd.
Volgens de advocaat is Nordin E.H., die al enkele jaren in Dubai verblijft, niet correct gedagvaard. De procureur antwoordde dat alle moeite is gedaan om zijn juiste adres te achterhalen. Er is geïnformeerd bij de familie van E.H. in Antwerpen, er zijn verzoeken gedaan aan de advocaat en bij een videoverhoor. Allemaal tevergeefs, stelde de procureur, die de dagvaarding dan maar naar het kantoor van advocaat Hans Rieder stuurde.
Zonder correcte dagvaarding kan E.H. niet aan het proces deelnemen, was de stelling van de verdediging. Zijn advocaat zal hem niet vertegenwoordigen.
De rechtbank ging dan over tot de orde van de dag. In overleg met tientallen advocaten werd een agenda vastgelegd. Het proces zal op 14 maart starten met de aanklacht van de procureur. Op 4 en 6 april en 2, 4 en 11 mei pleit de verdediging van de 51 verdachten.
Schietincident
Het onderzoek startte met een incident in de nacht van 20 april 2019, waarbij een twintigjarige vrouw zichzelf in de voet schoot in een appartement in Zwijndrecht. Bij de huiszoekingen die daarop volgden werd een wapenarsenaal aangetroffen: 8 granaten, 6 vuurwapens en munitie, 1 kilogram semtex, 2 gsm-ontstekingsmechanismen, bijna 40 kilogram cocaïne en 25.000 euro cash. Een van de ontstekingsmechanismen werd gelinkt aan de granaataanslagen op 8 en 18 maart 2019 in Antwerpen.
Een aantal leden opereerde vanuit een appartement op het Antwerpse Eilandje. Het appartement deed niet alleen dienst als ontmoetingsplaats maar ook als opslag voor wapens, explosieven, geld en cocaïne.
De speurders probeerden de wapentrafieken en de aanvoerlijnen van granaten en explosieven in kaart te brengen. Dat leidde hen naar Limburg, waar springstoffen, ontstekers, een raketlanceerder met antitankgranaat en oorlogswapens werden aangetroffen. Ook via connecties in Noord-Nederland werd de organisatie met wapens bevoorraad.
Naast de handel in wapens en explosieven wordt de organisatie in verband gebracht met invoer van verdovende middelen.