Zaterdag 26/11/2022

Vuurproef voor Belgische bobsleemeisjes

België en bobsleeën: het lijkt wel een contradictio in terminis. Toch staat een project op stapel om met een vrouwenteam aan de Winterspelen van Vancouver 2010 deel te nemen.

Door Sven Spoormakers

Brussel l Vandaag is het de grote dag. Op de bobbaan van het Duitse Winterberg leggen negen Belgische meisjes de laatste test af voor het Vancouverproject van start gaat.

Dit schreef Paul Van den Bosch, de coach van onder meer Sven Nys en Luc Van Lierde, op 12 juli op zijn blog, www.coachpaul.be: "Enkele dagen geleden kreeg ik via telefoon een bijzonder vreemde vraag. 'Of ik interesse had om een bobsleeteam te coachen richting Olympische Spelen in Vancouver?' Qué??? Ik dacht dat ik niet goed gehoord had. Een snelle blik naar buiten leerde me dat het dag was, én zomer. Geen besneeuwde bergtoppen te bespeuren, ook niet als ik op de tippen van mijn tenen ging staan of achter de hoek om keek. Ik droomde niet. De man in kwestie bleek bovendien niet gedronken te hebben en evenmin zat hij aan de drugs. Ondertussen heb ik al enkele verkennende gesprekken achter de rug en het is duidelijk dat hij het meent. Zijn planning is goed uitgeschreven, er zijn al contacten geweest met specifieke trainingscentra in Duitsland en Oostenrijk, er is zowaar een mondeling akkoord met een Duitse toptrainer en de gesprekken met potentiële sponsors zijn volop aan de gang. Hoewel er nog heel wat hindernissen moeten genomen worden vooraleer de definitieve go te kunnen geven, lijkt het me zeker een ernstig project dat een kans op slagen heeft."

Sinds dat kleine stukje op het wereldwijde web zijn er, om de terminologie van Van den Bosch te gebruiken, al heel wat hindernissen genomen. Zoveel zelfs dat vandaag de beslissing zal vallen over een definitieve go om een Belgisch bobsleeteam in de tweemansbob (een competitie viermansbob bestaat niet voor vrouwen) naar de Winterspelen van Vancouver in 2010 af te vaardigen. Straks racen negen Vlaamse jongedames voor het eerst in hun leven met een rotvaart een bobbaan naar beneden. Overleven ze, en durven ze nog een keer, dan zijn ze klaar om zich in een knotsgek avontuur te storten.

U fronst nu al de wenkbrauwen: België en bobsleeën in één zin, kan dat wel? Blijkbaar wel, want niet veel na de eerste geruchten over het project verscheen er op de website van Canvas - het bobsleeproject zou een documentaireserie opleveren naar analogie met Marathon vorig jaar - een advertentie voor avontuurlijke dames tussen 18 en 30 jaar, met een gewicht van om en bij 70 kilogram en een sportieve achtergrond die een snelle en explosieve start kan garanderen.

Uiteindelijk reageerden 66 vrouwen op de uitdaging. Eén van hen: Ingeborg Marx. De voormalige werliftster/gewichthefster/wielrenster werd echter niet weerhouden: "Ik was al te oud, ik was te klein en ik woog te weinig. Alleen aan dat laatste kan ik nog iets veranderen. Spijtig toch, want ik denk dat ik dat bobsleeproject nog iets had kunnen bijbrengen. Ik heb dat trouwens al eens gedaan, gebobsleed."

Na een grondige, wetenschappelijke selectie door professoren van de KU Leuven - er waren fysieke proeven en psychologische interviews om naar de motivatie te peilen - blijven er nu nog negen meisjes over. Meisjes, inderdaad: "Ze zijn allemaal tussen twintig en tweeëntwintig jaar. Dat laat ons toe om aan de Europacups bij de junioren deel te nemen", zegt Geert Vanvaerenbergh, de 'sportdirecteur' en initiatiefnemer van het bobsleeproject. Vanvaerenbergh was een van de onsportievelingen die zich vorig jaar voor Marathon lieten begeleiden door Paul Van den Bosch in de hoop de marathon van New York uit te lopen. Vanvaerenbergh is manager van IT-bedrijf Cernum en meteen ook sponsor van het bobsleeproject.

De identiteit van de (bijna) bobsleesters wordt angstvallig geheim gehouden, tot de geplande persconferentie op 26 oktober. "De atletes komen uit de atletiek, het roeien, shorttrack en rugby. Ze zijn in hun sport redelijk bekend, maar er zitten geen kalibers à la Kim Gevaert bij", zegt Vanvaerenbergh. De Morgen kon er toch twee opsnorren - Helena Demeyer en Liesbet Brees, twee rugbyspeelsters bij Rugby Club Leuven - maar een interview geven mocht niet. Pas volgende week woensdag staat er op de VRT een topoverleg gepland. Dan moet worden beslist of er werkelijk met een vrouwenbobteam gestart wordt.

Veel, zo niet alles, zal afhangen van wat er vandaag gebeurt, in het Duitse Winterberg. Op de ruim 1.300 meter lange baan gaan de vrouwen voor het eerst naar beneden in een bobslee. "Dat zal geen plezierritje worden", zegt Vanvaerenbergh. "Ze sleeën naar beneden met een snelheid van 130 kilometer per uur en krijgen in de bochten een kracht van G4 tot G5 op hun nek."

Toch schat Vanvaerenbergh de kansen van zijn equipe hoog in. Van de negen 'finalistes' moeten er ten minste zes overblijven, en dan kan worden gewerkt om de beste pilote en remster in een tweemansbob te krijgen. "Tenzij alle negen meisjes doodziek worden, is het project voor 99 procent een go."

Maar dan begint het pas echt. Om zich te kwalificeren voor Vancouver 2010 moeten ze zich in de top 25 van de wereld kunnen plaatsen. Dat is geen eenvoudige maar ook geen onoverkomelijke opdracht, zo blijkt.

"In het bobben voor dames zijn de kwalificatieregels nog niet zo log als bij de mannen. En de concurrentie is er ook minder groot. Daarom dat wij de initiatiefnemers ook hebben aangeraden om met vrouwen te werken", zegt Eddy Vreys van de Belgische Bobsleefederatie. Inderdaad: België heeft een bobsleefederatie, net als bijvoorbeeld Australië, West-Samoa, de Nederlandse Antillen, Brazilië of India. Dat Jamaica bobbers had, dat weet de hele wereld, zeker na de film Cool Runnings.

"Maar daar willen we helemaal niet mee geassocieerd worden. We houden een iets serieuzer imago aan", zegt Vanvaerenbergh. "Het kost ons honderdduizenden euro's om in Vancouver te geraken. Alleen al om in januari in Winterberg deel te nemen aan de Europacup zijn we tussen 100.000 en 120.000 euro kwijt, enkel aan trainers en de huur van de bobslee. Dat in combinatie met de medewerking van Canvas en de KU Leuven moet iedereen garanderen dat het wel degelijk een érnstig project is."

Geld moet komen van sponsoring en daar wordt hard aan gewerkt. Dat het project sowieso in vier uitzendingen in primetime op Canvas komt, op 8, 15, 22 en 29 januari, opent al gemakkelijker deuren. Cernum, het IT-bedrijf van Vanvaerenbergh dat ook triatleet Luc Van Lierde sponsort, is er een van. Met andere geldschieters wordt nog onderhandeld. Naar verluidt zou ING zéér geïnteresseerd zijn. "Het bobproject staat voor een uitdaging. En blijkbaar willen bedrijven zich wel linken aan uitdagingen. Dat het op tv komt, is uiteraard mooi meegenomen", aldus Vanvaerenbergh.

De sporttechnische omkadering is ook van hoog niveau. Er wordt getraind op de bobbaan van Winterberg, onder coach Paul Neagu. Dat is een Duitse Roemeen die op de Spelen van Nagano 1998 deelnam met een Roemeense viermansbob en in 1992 brons won op het EK in een tweemansbob. Ook Sven Peter, met de Duitse viermansbob wereldkampioen in Sankt-Moritz in 2001, behoort via de bobbaan in Winterberg waar hij hoofdcoach is, tot de begeleidingsgroep. En straks in januari, wanneer het project echt van start gaat, wordt er een cursus gevolgd aan de bobsleeschool van Igls in Oostenrijk, waar een team van toptrainers van de Internationale Bobsleefederatie de beginnende landen ondersteunt.

"Ik heb er enkel de schwung ingebracht", zegt Sven Peter. "Mensen die van bobsleeën een uitdaging willen maken, ondersteun ik altijd. Zeker als het een ernstig project is, zoals dat van de Belgen. Wat het zuivere coachen betreft, is het aan Paul Neagu om de meisjes alles te leren." En die Roemeense coach Neagu vindt geen graten in de onervarenheid van de Belgische meisjes: "Ik moet nog precies zien of ze de juiste kwaliteiten hebben om te slagen. Maar wat ik over de meisjes al hoorde, is dat ze streng geselecteerd werden op een topsportachtergrond en dat ze zeer gemotiveerd zijn. Dat België geen land van sneeuw en ijs is, hoeft geen beletsel te zijn. Nederland is dat ook niet en toch hebben ze bobbers op hoog niveau. Of Engeland, waar ze evenmin een bobbaan hebben, maar die toch mooie resultaten neerzetten. Dat ze tot nu nooit in een bobslee gezeten hebben, is geen drama. Ik ben er nu om de meisjes van niets naar iets in het bobben te brengen. Als we straks in 2010 deelnemen aan de openingsplechtigheid van de Spelen in Vancouver, zal ik zéér trots zijn."

Al is Vancouver nog héél ver weg. Eerst moeten de Belgische bobsters hun eerste vuurproef doorstaan, deze ochtend in Winterberg.

'Sportdirecteur' en initiatiefnemer Geert Vanvaerenbergh:

De test is geen plezierritje. De meisjes sleeën naar beneden met een snelheid van 130 kilometer per uur

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234