Woensdag 26/06/2019

VUB strikt Wikipedia-oprichter voor lezing

Beeld AFP

Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, is eregast op Ideafest aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) op donderdag 24 oktober. Ideafest is een themadag over open science. Wales houdt een lezing over hoe plagiaat en fraude voorkomen kunnen worden door vrije toegang tot onderzoeksresultaten. De centrale vraag van Ideafest is of open science de sleutel is tot wetenschappelijke integriteit.

Vrije toegang tot wetenschappelijk onderzoek zou veel fraude kunnen voorkomen. 'Open access' heet dat, en kan een oplossing zijn voor wetenschapsfraude. Een groot pleitbezorger hiervan is Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Met Wikipedia heeft hij de toegang tot kennis al erg gedemocratiseerd. Jimmy Wales vergelijkt wetenschap met Wikipedia: "Het is kennis delen, samenwerken en daarmee een grote constructie opbouwen. Wetenschap is een conversatie, net als Wikipedia." Zijn idee is dat hoe meer mensen meepraten, hoe betrouwbaarder de data zijn.

Dat standpunt doet een aantal vragen rijzen: welke onderzoeksdata zet je online? Hoe zit het met privacy? Wat doe je met contractonderzoek? Welke plaats bedeel je de wetenschapsuitgevers? Wat is de rol van het goede oude 'peer review'? Jimmy Wales wordt geïntroduceerd door filosoof Michel Bauwens. Bauwens is de enige Belg op de 'The (en)Rich List' van het Post Growth Institute. Hij is specialist in de peer-to-peer economie. Deze nieuwe vorm van economie breekt met het traditionele kapitalisme en stelt mensen in staat om in grote, digitaal verbonden netwerken gezamenlijk te consumeren, produceren en innoveren. Een idee waar open access perfect op aansluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden