Zaterdag 03/12/2022

VUB richt eigen fonds voor spin-offs op

Benjamin Van Camp, rector Vrije Universiteit Brussel

Spin-offs, bedrijven die ontspruiten uit wetenschappelijk onderzoek dat aan een universiteit wordt gevoerd, vormen een traditionele schakel tussen de onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven. Startkapitaal voor die ondernemingen wordt meestal wel gevonden bij particuliere risico-investeerders, maar de Leuvense, Gentse en Antwerpse universitaire instellingen hebben al geruime tijd geleden een eigen investeringsfonds voor spin-offbedrijven opgericht. Nu volgt ook de Vrije Universiteit van Brussel die trend: de instelling hoest zelf 250.000 euro op voor het kapitaalfonds I3, en krijgt ook nog geld van private investeerders: KBC Investco en Fortis Private Equity laten elk 2 miljoen euro zien, en verzekeraars Omob en Mercator en de Brusselse Gewestelijke Investeringsmaatschappij zorgen samen nog eens voor 1,75 miljoen euro.

De VUB is de laatste Vlaamse universiteit die een eigen financieringsfonds heeft opgericht. Hoe komt dat?

"We hebben onze politiek ten overstaan van de industrie een stuk gewijzigd. De valorisering van onze uitvindingen bij de industrie gebeurde vroeger traditioneel op persoonlijk initiatief van de professoren, die rechtstreeks aansluiting zochten bij private investeerders. Op deze manier willen we ons als instelling duidelijker profileren naar de industrie."

Wat is het voordeel van een eigen investeringsfonds boven geld van particuliere investeerders?

"Het houdt de spin-offs strakker aan de universiteit gekoppeld. Als een van de bedrijven winst maakt, krijgen wij daar een deel van. Naast dat financiële voordeel hebben we ook een blijvend overzicht over het onderzoek dat binnen het bedrijf gebeurt. Op die manier kunnen we het octrooi of het patent dat wordt verkregen beter waarderen, en ook voor de oprichting de waarde van een spin-off beter inschatten."

Over hoeveel geld spreken we eigenlijk?

"We mikten aanvankelijk op een fonds van 3 miljoen euro, maar ons businessplan werd zo goed ontvangen bij de partners dat we 6 miljoen kregen. Als er dankzij het fonds echt waardevolle spin-offs in het leven worden geroepen, dan zijn de deelnemers ook bereid om hun inbreng te verdubbelen. Dat zou ook betekenen dat er mogelijkheden zijn om een opvolgingsinvestering te doen."

Hoeveel spin-offs kunnen er met het fonds van kapitaal worden voorzien?

"Dat hangt natuurlijk van de aard van de bedrijven af. Ik schat dat we 8 à 10 spin-offs kunnen financieren."

Waar zult u die onderbrengen?

"Een sterk punt in het dossier dat we aan de partners voorlegden was de locatie van een nieuw incubatiecentrum, dat we met eigen middelen en die van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen uitbouwen. Het bevindt zich in Elsene, vlak naast de universiteit, in de gebouwen van het vroegere wapenarsenaal van Brussel. We hebben al incubatiecentra in twee wetenschapsparken buiten Brussel, maar de locatie van dit centrum is belangrijker voor de band die de bedrijven met de universiteit en met Brussel zullen blijven hebben."

De VUB krijgt het dagelijkse beheer van het investeringsfonds onder haar vleugels. Wat hebben de partners te zeggen?

"Wij hebben de dagelijkse operationele leiding, maar de beslissingen worden uiteraard genomen door een beheerraad waarin alle partners zetelen." (RMe)

Profiel

Geboren: 26-12-1946

Burgerlijke staat: getrouwd, twee kinderen Loopbaan: Dokter in de genees-, heel- en verloskunde in 1971, met een erkenning als specialist interne geneeskunde. Werd in 1980 gewoon hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie, en in 1986 diensthoofd Medische Oncologie en Hematologie. Sinds 1 oktober 2000 is hij rector.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234