Zondag 05/02/2023

InterviewCaroline Pauwels

VUB-rector Caroline Pauwels: ‘Waarom laten we een student-ingenieur die ook goed muziek speelt dat niet combineren?’

Caroline Pauwels Beeld BELGA
Caroline PauwelsBeeld BELGA

Dat we de coronabladzijde stilaan kunnen omslaan betekent niet dat we de draad zomaar moeten oppikken waar we hem gelaten hebben. Wel moeten we lessen trekken uit het voorbije anderhalf jaar zegt VUB-rector Caroline Pauwels dinsdag in haar openingsrede.

Pieter Gordts

Wat moet er anders na corona volgens u?

“Eerst en vooral de agendasetting: er zijn enkele problemen die we móéten aanpakken, zoals klimaatverandering, ongelijkheid of sociale media. Waarom dat laatste? We moeten ons ervan bewust zijn dat de toon en inhoud daar zich ook doorzet naar andere domeinen, zoals het wetenschappelijk onderwijs.”

Wat vindt u van de waarschuwing van KU Leuven-rector Luc Sels dat het woke-denken de academische vrijheid bedreigt?

“Ik vind het een beetje vreemd dat het steeds op woke-denken betrokken wordt. Ik denk dat het hier niet zo hard leeft. Zeker niet als ik vergelijk met de verhalen die mijn zoon, die in Canada studeert, vertelt. Daar is er veel meer heisa. Bijvoorbeeld over het feit dat proffen bepaalde boeken op een leeslijst zetten.

“We moeten opletten dat we woke-activisme niet zomaar uit de Angelsaksische wereld naar hier transporteren. Ja, wij zijn uiteraard koloniale mogendheden geweest en dat moet je in vraag kunnen stellen. Maar ik denk dat verschillende mensen aan de universiteiten dat eigenlijk al jaren doen: ongelijkheid in vraag stellen. Ik denk bijvoorbeeld aan socioloog Pieter-Paul Verhaeghe (VUB) die betrokken is bij de praktijktests op de huurmarkt.”

Wat schuift u dan als oplossing naar voren?

“Ik pleit voor meer interdisciplinariteit, zowel in het wetenschappelijk onderwijs als in het beleid. Kijk naar de ziekte die ik heb: ja, er is absoluut nood aan kankeronderzoek. Maar evengoed is onderzoek naar dieet of psychologie belangrijk. Dat heb je als patiënt ook nodig. Net zo goed vind ik dat niet alleen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Madhi (CD&V) zich moet kunnen uitspreken over de situatie van bijvoorbeeld sans-papiers. Dat is evengoed iets wat de bevoegdheid arbeidsmarkt of sociaal werk aanbelangt.

“Daarnaast benadruk ik het belang van open source science en open data. Dat is wat ons door deze crisis geholpen heeft. Het is enkel doordat wetenschappers wetenschappelijke data deelden dat we nu zo snel een vaccin konden ontwikkelen. Tegelijk zien we maatschappelijk een privatisering van onze data: het zijn vooral bedrijven als Facebook die deze bezitten, niet de gebruiker. Deze bigtechmonopolies dienen doorbroken te worden.”

Zal ook het onderwijs zelf er anders uitzien na corona?

“Ik denk dat de eerste reactie van iedereen zal zijn digitaal af te kicken en elkaar terug te zien. Maar daarna zal het digitale wel blijven. Zo zullen we veel meer inzetten op het opnemen van lessen zodat studenten die opnieuw kunnen beluisteren. Dat is duidelijk goed geweest.”

U wilt ook een denkoefening opstarten rond de toekomst van de universiteit. Wat houdt die in?

“Het blijft belangrijk om jezelf vragen te stellen. Zo vraag ik me af hoe we de interdisciplinariteit waar ik het over had kunnen bereiken. Kijk naar de bacheloropleiding Social Sciences die wij aanbieden. Daarin brengen we perspectieven uit de sociologie, communicatiewetenschappen en politieke wetenschappen samen. Dat is een succesverhaal.

“Ik wil daarin nog breder gaan. Waarom kunnen we een student-ingenieur die ook goed is in muziek spelen dat niet laten combineren bijvoorbeeld? Nu moet dat altijd extracurriculair gebeuren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234