Dinsdag 20/04/2021

VUB-prof Thevissen wendt alle mogelijke middelen aan tegen ontslag

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De ontslagen professor Frank Thevissen gaat zijn ontslag aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met alle mogelijke middelen aanvechten. Hij start een administratieve procedure en zaken voor de burgerlijke en correctionele rechtbank. En als het juridische stof is neergedaald, komt er een boek. Dat heeft Thevissen vrijdag aangekondigd op een persconferentie.

De kern van het betoog van Thevissen, die zichzelf een klokkenluider noemt, is dat de ware reden van zijn ontslag niet gezocht moet worden bij twee opeenvolgende negatieve evaluaties, maar bij de "obsessie" tegen zijn persoon van VUB-rector Benjamin Van Camp en bij uitbreiding een deel van de loge en een aantal politici.

De professor wordt naar eigen zeggen geviseerd omdat hij te eigengereid is en geen blad voor de mond neemt. Volgens hem ligt de kiem van zijn ontslag al in 2000 en worden de negatieve evaluaties georchestreerd om hem buiten te krijgen.

Paranoïde


"In 2000 al schreef toenmalig rector Els Witte mij, in een informeel verslag, dat ik beter psychologische hulp zou zoeken omdat ik obsessioneel en paranoïde zou zijn. Mij gek laten verklaren, was dus de oplossing. Uit een ander document blijkt dan weer dat toen al mijn ontslag 'een oplossing van het probleem' werd genoemd, maar dat zoiets een lange procedure zou zijn."

Thevissens hypothese is dat de huidige rector Van Camp zich bij Els Witte had ge'ngageerd om hem buiten te werken. "Ik had in het begin nochtans een goed contact met Witte", zegt Thevissen. "Ze noemde mij een van haar beste assistenten. Maar toen ik in 1995 voor het eerst voor de VLD ging werken, trad de linkse loge in werking."

Nochtans namen de raad van bestuur van de VUB en de commissie die de evaluatie voerde, beiden een unanieme beslissing omtrent het ontslag. "Van Camp is zo obsessioneel dat hij er blijkbaar in geslaagd is iedereen naar zijn hand te zetten", aldus Thevissen. "Ik ben zelfs al gewaarschuwd door mensen uit de loge dat de rector mij laat volgen. Ik overweeg persoonlijke bescherming te nemen."

DDR


Thevissen vindt overigens het dossier waarop zijn ontslag is gebeurd, bijzonder mager. Hij verwijst daarbij naar uitspraken van collega's en anderen die hem prijzen voor zijn onderwijs en vele referenties naar zijn wetenschappelijk onderzoek. "En de negatieve 'peer review' die ik kreeg, was er een door Jacques Billiet, uitgerekend mijn grootste tegenstander."

Volgens Thevissen gaat de VUB zelf flagrant in de fout. "Er wordt gesproken over klachten, al dan niet anoniem. Maar op het twintigtal brieven die ik stuurde met vragen voor meer informatie, kwam geen antwoord. Ik mocht niets weten over de inhoud van de klachten en wie ze had geformuleerd, laat staan dat ik me kon verdedigen. In zo'n systeem is iedereen vogelvrij. Het was destijds ontspannender om rond te lopen in de DDR, dan nu op de campus van de VUB."

Boek


"Klachten die ik zelf indiende, bijvoorbeeld wegens pesten op het werk en intimidatie, werden ook nooit behandeld. Hoe kan je nu iemand evalueren als je dat nog niet eerst onderzoekt." Thevissen zegt zelf ook over bewijzen te hebben van fraude met onderzoeksresultaten en manipulatie van punten. "Ik gooi alles op tafel. Benieuwd hoe de VUB zich hier uit gaat redden, want ze zullen veel moeten uitleggen."

Professor Thevissen kondigde vrijdag aan dat hij een boek schrijft over de zaak. "Ik heb al een overeenkomst met Van Halewyck. Eens het juridische stof is neergedaald, begin ik eraan. Ik zal het zelf schrijven. Wanneer het kaar zal zijn, weet ik niet, maar ik hoop voor de Boekenbeurs." (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234