Donderdag 08/12/2022

InterviewCaroline Pauwels

VUB breekt met Confuciusinstituut: ‘Samenwerken met China is cruciaal, maar instituut past niet in ons beleid’

VUB-rector Caroline Pauwels Beeld Tine Schoemaker
VUB-rector Caroline PauwelsBeeld Tine Schoemaker

De raad van bestuur van de Vrije Universiteit Brussel heeft beslist om het contract met het Confuciusinstituut stop te zetten. Dat instituut kwam onder vuur nadat De Morgen uitbracht dat de Chinese directeur Xinning Song het land niet meer binnen mocht. ‘Ik ben door jullie reeks nogal vaak op mensenrechten aangesproken’, zegt VUB-rector Caroline Pauwels.

Bruno Struys

Waarom nemen jullie precies nu deze beslissing?

Pauwels: “Ons contract met het Confuciusinstituut loopt tot juni 2020 en uiterlijk maart gingen we laten weten of we het zouden verlengen. We hebben nu de beslissing dus versneld. Het kwam op de raad van bestuur na onze interne en externe evaluaties, maar ook door de vragen van de studiekring Vrij Onderzoek en de berichtgeving in De Morgen. Iedereen in onze raad van bestuur leest natuurlijk de kranten.”

“Er zijn goed lopende samenwerkingen met China, maar het Confuciusinstituut past niet meer in het beleid. De vicerector Internationalisering gaat op vraag van de raad van bestuur een nieuw beleidsplan uitwerken gebaseerd op de principes van proportionaliteit, wederkerigheid, transparantie en integriteit.”

Spelen ook de mensenrechten in China een rol in de beslissing?

“Ja. We nemen deze beslissing op de dag van de mensenrechten en ik ben door jullie reeks daar nogal vaak op aangesproken. Aanleiding was telkens de samenwerking van de VUB met het Chinese Confuciusinstituut. Wist ik wel goed wat we daar deden en wat er in China aan de hand was? De Oeigoeren? De Tibetanen? Hongkong? Tiananmen? Waren de mensenrechten dan plots van geen tel meer voor de VUB? Er waren natuurlijk ook nog de zaken over dubieus DNA-onderzoek bij Oeigoeren die Yves Moreau aan het licht heeft gebracht via Nature.”

“Al sinds het begin van mijn rectoraat worstel ik zelf met dat soort issues. Na de coup in Turkije waren er plots onderzoekers die bij ons asiel vroegen. Er is ook een Turkse VUB-studente die in Turkije vastzit omwille van berichten op sociale media. En natuurlijk heb je Ahmadreza Djalali (gastprofessor aan de VUB, BST) die in Iran vastzit. Elke keer is de vraag of je bruggen moet opblazen met zo’n land, of deuren openhouden. Je moet niet naïef zijn, maar tegelijkertijd help je de mensen in de landen zelf niet door bruggen op te blazen. We willen in dialoog blijven.”

Is China al op de hoogte? Komt elke dialoog met China hierdoor in gevaar voor jullie?

“We hebben hen als eerste gemaild over deze beslissing. De opvolger van Xinning Song is 10 dagen geleden aangekomen, maar er is nog geen onderhoud geweest met hem in België, omdat onze vicerector Internationalisering in het buitenland was. Op voorhand hebben we wel een gesprek gehad met de Chinese ambassadeur in België en hem gevraagd in hoeverre we nog konden rekenen op zijn steun bij stopzetting. Toen was duidelijk dat hij de meerwaarde van het Instituut wél nog zag voor ons, maar tegelijkertijd de boodschap begreep dat we wel degelijk belang hechten aan onze samenwerking.”

Er zijn nog vier onderwijsinstellingen in ons land met een Confuciusinstituut. Gaan zij jullie volgen?

“Geen idee, want we hebben deze beslissing nog maar net autonoom genomen. Ik vond dat we naar onszelf moesten kijken. Er is ooit door het vorige rectoraat in eer en geweten beslist om het op te richten en nu beslissen we in eer en geweten om het contract niet te verlengen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234