Zondag 24/10/2021

VU zet stapje in goedkeuring Lambermont bis

Met de afronding van zowat alle samenwerkingsakkoorden en met de aanpassing van de twee Lambermont-wetsontwerpen aan de kritiek van de Raad van State, vervult de regering-Verhofstadt haar belofte aan de Volksunie. De groep kamerleden rond oud-VU-voorzitter Geert Bourgeois, die zich uitgesproken had tegen Lambermont bis, apprecieert de geste. Nu Brussel nog.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Tot halfvijf vrijdagochtend waren de topministers van de federale regering in het getouw om zich door de aanpassingen van de twee Lambermont-wetsontwerpen te worstelen. Het was kort dag, want nauwelijks tweeënhalf later moest het overlegcomité van de diverse regeringen zich al buigen over het resultaat. Met het fiat van dat overlegcomité en de bekrachtiging daarvan door de federale ministerraad kunnen de wetsvoorstellen eerstdaags vertrekken naar het parlement. Het ontwerp over de bevoegdheidsoverdracht gaat eerst naar de Senaat, dat over de financieringswet naar de Kamer.

Zoals voorspeld, had de regionalisering voor ontwikkelingssamenwerking nog het meeste voeten in de aarde. De Raad van State vond de overdracht van 'sommige' bevoegdheden zoals het in het wetsontwerp stond geformuleerd veel te vaag. Verder concretiseren wilden de groenen, tegenstanders van de regionalisering, evenwel niet. Een afzwakking zou premier Guy Verhofstadt (VLD) dan weer de noodzakelijke VU-steun kosten. Uiteindelijk werd beslist om in de wet in te schrijven dat een werkgroep voor eind 2002 een verdeelsleutel voor de bevoegdheden en financiering van ontwikkelingssamenwerking zal uittekenen. Tegelijk wordt ook 'de sector' geraadpleegd. Een verzuchting van vooral Agalev, dat hoopt dat uit het beraad met de betrokkenen alsnog afstel van de regionalisering komt.

Dat de regering de kritiek van de Raad van State op de regionalisering van de gemeente- en provinciewet zonder grondwetswijziging naast zich neer zou leggen was al bekend. De Raad van State baseerde zich voor haar advies op de houding van het parlement, als grondwetgevende macht, van de laatste jaren. In het parlement werd er tot dusver telkens van uitgegaan dat een regionalisering niet kon zonder grondwetswijziging (wat uitgesloten is in deze legislatuur). Als het parlement de bijzondere wetten van Lambermont toch goedkeurt, bewijst het zelf dat het die visie heeft gewijzigd, luidt, ruw samengevat, de paars-groene redenering. Wel wordt gestipuleerd dat alles wat voor 1980 in de grondwet geplaatst werd, voorbehouden is aan de wet, en alles na 1980 aan de bijzondere wet. Concreet betekent dat dat bijvoorbeeld de bevoegdheid over gemeentelijk stemrecht voor migranten een federale kwestie blijft.

Nog opvallend is dat het samenwerkingsakkoord over ecotaksen komt te vervallen. De bevoegdheid over de ecotaksen blijft immers gewoon federaal. Een opsplitsing van federale ecoboni en regionale heffingen werd budgettair niet heilzaam geacht. De discussie over de aard van de ecofiscaliteit zelf wordt pas volgende week ontward.

De vraag blijft of de samenwerkingsakkoorden en de aanpassingen van de wetsontwerpen de vier VU-kamerleden rond Geert Bourgeois kunnen overtuigen om hun negatieve oordeel over Lambermont bis af te leggen. Discrete contacten tussen Verhofstadt en de groep-Bourgeois, woensdagnacht, leerden de premier van wel. Ook VLD-voorzitter Karel De Gucht, die met Bourgeois de timing voor verduidelijkingen van Lambermont bis afsprak, ving positieve geluiden op bij de VU'ers. Wel dringt de groep aan op verdere, punctuele verduidelijkingen bij de komende parlementaire behandeling.

Daarmee zijn alle ogen gericht op het Brusselse filiaal van de Conferentie voor Staatshervorming. Brussels Costa-voorzitter Daniel Ducarme (PRL) hervat vandaag de onderhandelingen. In ruil voor een bijkomende financiering van de gemeenschapscommissies staat daar een uitbreiding van de Vlaamse vertegenwoordiging in het Brussels parlement op het spel. Maar de VU eist ook op gemeentelijk vlak waarborgen. Een moeilijke maar geen onoverkomelijke zaak. Het Franstalige front tegen een verplichte Vlaamse schepen in elke Brusselse gemeente en/of een dubbele meerderheid voor wijzigingen aan de gemeentewet, is alleszins flink afgebrokkeld.

Brusselse Costa hervat vandaag onderhandelingen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234