Dinsdag 19/10/2021

VU maakt onzedelijke spagaat

Tijdens de bespreking van de programmawet in de Kamer sloeg de VU een belabberd figuur. Het paraderen tussen een rol in de federale oppositie en een rol in de Vlaamse meerderheid eindigde met een onzedelijk wijde spreidzit.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

De Kamer voerde gisteren en eergisteren een heuse procedureslag over de goedkeuring van de sociale programmawet. Uiteindelijk werd de wet meerderheid tegen oppositie (inclusief de Volksunie) goedgekeurd. Ze bepaalt onder meer dat ambtenaren die na hun zestigste blijven werken meer kunnen verdienen. Ambtenaren die vanaf hun 55ste stoppen worden dan weer financieel gestraft. In Vlaanderen veroorzaakte dat heibel omdat ook leerkrachten onder de regeling vallen. Alle Vlaamse partijen bestempelden de programmawet als een ontoelaatbare federale inmenging in de Vlaamse onderwijsonderhandelingen van dit najaar. Een speciaal amendement, dat de regering toelaat om alternatieve uitstapmogelijkheden te verzinnen in overleg met de gemeenschappen, bracht redding.

Maar de wegen van de VU waren ondoorgrondelijk. Zo keurde Vlaams minister van Ambtenarenzaken Johan Sauwens (VU) de maatregel eerst goed. Pas toen de Vlaamse parlementsleden uit de meerderheid onraad roken werd samen met federaal minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) over een oplossing onderhandeld in de vorm van een amendement. Ondertussen verweet VU-Vlaams parlementslid Dirk De Cock de federale overheid een gebrek aan overleg, terwijl uitgerekend de vertegenwoordiger van zijn partijgenoot Sauwens de onderhandelingen had gevoerd.

Aan Vlaamse kant ging de VU akkoord met het amendement. Over naar de federale kamer en de oppositie: daar wilde de VU-fractie die programmawet (inclusief het amendement) niet goedkeuren. Daar valt best wat voor te zeggen. Ieder niveau is nu eenmaal op zijn autonomie gesteld. Onbegrijpelijk werd het evenwel toen de VU woensdag weigerde de vraag van de CVP-oppositie te steunen om het kwestieuze amendement voor advies naar de Raad van State te steunen. Die vraag was legitiem en voor de oppositie gebruikelijk. Zelfs de meerderheid vindt het amendement, dat neerkomt op een echte volmacht, een legistieke verschrikking. En de kans is reëel dat de Raad stelt dat de federale regering op het terrein van de deelgebieden komt.

Zeker dat laatste is in normale tijden een gruwel voor de VU. Maar de steun aan de regering woog om vooralsnog onbekende redenen kennelijk zwaarder door. Meteen kwam de oppositie enkele stemmen te kort. Niet dat het de facto veel aan de zaak veranderde. Het staat de regering immers vrij om het advies naast zich neer te leggen, al zorgt dat voor gezichtsverlies. Vervelend was het anders wel, omdat zo de bespreking van de programmawet voor enkele dagen moest worden opgeschort.

De VU wilde niet aan "poujadistische spelletjes" van de CVP deelnemen, luidde de verdediging. De partij was tevreden met Vandenbrouckes belofte om over het personeelsbeleid met de gewesten overleg te plegen. Ook dat is een merkwaardige redenering. Want opnieuw in normale tijden zou een VU-in-de-oppositie zich niet neerleggen bij zo'n overleg, ze zou gewoon eisen dat Vlaanderen de volledige bevoegdheid inzake Vlaamse ambtenaren (en dus ook hun pensioenleeftijd) zou krijgen. Overigens werd dat standpunt nauwelijks drie weken geleden door De Cock in het Vlaams Parlement ook verdedigd.

Diverse kranten kunnen al deze buitelingen niet meer volgen. Meteen dacht zowel De Financieel-Economische Tijd als De Morgen dat de VU na haar weigering de programmawet zou goedkeuren. Het kwam hen op een standje te staan. "Onze fractie wenst geloofwaardig te blijven in haar oppositierol en neemt deze zaak dan ook ter harte," klonk het vlijmscherp.

VU: 'Onze partij wilde niet aan de poujadistische spelletjes van de CVP deelnemen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234