Zondag 29/01/2023

VU-kampen duelleren om de gunst van de leden

Een duel en geen scheidingsprocedure zal beslissen over de toekomst van de Volksunie. Een van de strijdende kampen, de groep-Bourgois, heeft de wapens mogen kiezen: de leden zullen zich uitspreken over de tegengestelde projecten na een schriftelijke rondvraag en niet op een congres, zoals de groep-Anciaux had gewild. Wie van beide kampen de middengroep van de partij aan zijn kant krijgt, maakt de grootste kans het duel te winnen. Die scherprechter, onder aanvoering van voorzitter Fons Borginon, staat evenwel op zijn onafhankelijkheid.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Geen euforische stemmen ditmaal, vrijdagnacht na afloop van de VU-partijraad. Weg was de glimlach die na de partijraad van 19 mei nog straalde op het gelaat van Bert Anciaux. Weg de rustige zelfverzekerdheid van Geert Bourgeois. Ook bij hen lijkt stilaan het besef doorgedrongen dat de schade die de voorbije tijd aan het eigen politieke project werd toegebracht zó immens is dat deze strijd onmogelijk nog een winnaar kan opleveren. Net zoals het partijbestuur kwam ook de partijraad, zeg maar het parlement van de VU, vrijdag tot de conclusie dat het zinloos is de tegengestelde kampen te willen samenhouden. Een meerderheid van 60 procent besloot dat niet alle groepen binnen de VU nog samen naar de volgende verkiezingen kunnen gaan.

Een snelle en propere scheidingsprocedure komt er evenwel niet. Een congres waarop de rivalen naar de gunst van de partijleden kunnen dingen evenmin. Die leden zullen schriftelijk bevraagd worden over de verscheidene projecten die op tafel liggen. Een twaalfkoppige commissie bepaalt deze week nog de spelregels voor de schriftelijke procedure. In die commissie zetelen naast partijvoorzitter Fons Borginon, partijraadsvoorzitter Walter Muls en secretaris Laurens Appeltans ook nog telkens drie vertegenwoordigers uit de groep van Anciaux en Bourgeois en uit de middengroep.

Ten vroegste eind augustus zal de schriftelijke enquête afgerond zijn. Wie aan het eind van de rit het meeste leden achter zijn project kan scharen, mag beschikken over het lot van de partij. De verliezers zullen, wellicht met een deugdelijke financiële regeling, vriendelijk verzocht worden het Barricadenplein te verlaten. Dat het merk VU verdwijnt is dus allerminst zeker. Behalve de middengroep heeft ook Bourgeois al laten verstaan niet af te willen van de naam VU. Vorige week sprak Bourgeois zich nog uit voor een scheiding en voor het verdwijnen van de Volksunie. "Een fatale conclusie van een aantal topmensen", heet dat nu bij de West-Vlaming. "Die conclusie is voorbarig gebleken."

Het was ook Geert Bourgeois die aangedrongen had op een schriftelijke procedure. "Een congres geeft de indrukken van een dag weer en staat open voor mobilisatie of manipulatie", klonk het. Merkwaardig, want het was net zijn groep die op het laatste nippertje hoopte met een congres de Lambermont-beslissing van de VU ongedaan te maken. Bourgeois houdt vooral goede herinneringen over aan de schriftelijke rondvraag. Het was via zo'n procedure dat hij begin vorig jaar tot voorzitter werd verkozen ten nadele van Patrik Vankrunkelsven.

Deze keer is de situatie wel totaal anders. Bourgeois moet het niet alleen opnemen tegen Vankrunkelsven of Anciaux maar ook tegen die wat anonieme middengroep. Die voorlopig gezichtsloze maar aan de basis vermoedelijk omvangrijke groep maakt van het voortbestaan van de partij haar voornaamste principe. Haar inhoudelijke project wordt wellicht een doorslag van het zesvoudige besluit van de partijraad van 19 mei. Dat het de groep menens is om een eigen project in te dienen, blijkt ook uit de namen die ze meteen naar voren heeft geschoven om in de commissie te zetelen: Johan Sauwens (in wie sommigen een kandidaat-partijvoorzitter vermoeden), Kris Van Dijck en Etienne Van Vaerenbergh.

Vanuit de andere groepen kan nu de strijd om dat VU-middenveld losbarsten. De groep-Anciaux heeft met Nelly Maes en Hugo Schiltz twee van haar aanhangers in de middengroep zitten. Aan de andere kant moet de groep-Bourgeois erop rekenen dat haar verwijt standhoudt dat het Anciaux is die de VU wil opdoeken. Allianties met dat middenveld liggen evenwel niet voor de hand. "Bourgeois moet er niet op rekenen dat hij de partij zomaar kan overnemen met de middengroep erbij", verklaarde Fons Borginon zaterdag in het Canvas-programma Zinzen. De VU-voorzitter heeft zich resoluut op kop gezet van de middengroep, weliswaar in het volle besef dat die romp-VU zonder boegbeelden politiek geen schijn van kans heeft. Het valt zeker niet uit te sluiten dat uiteindelijk het grootste deel van de partij haar voorzitter volgt en alle kemphanen de woestijn in stuurt.

Middengroep scherprechter in duel Anciaux-Bourgeois

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234