Donderdag 09/02/2023

VU-dissidenten gijzelen regering-Verhofstadt

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Geert Bourgeois neemt ontslag als voorzitter van de Volksunie. Bourgeois, die wordt opgevolgd door eerste ondervoorzitter Fons Borginon, wil naar eigen zeggen de VU-partijraad "de verscheurende keuze" besparen tussen zijn voorzitterschap en de goedkeuring van Lambermont bis. De onzekerheid over het lot van het communautair akkoord zelf en van de regering-Verhofstadt wordt door het ontslag niet uit de wereld geholpen.

De ontslagbrief van Bourgeois sloeg gisterennamiddag in als een bom op het VU-hoofdkwartier op het Barricadenplein. Het partijbestuur was samengekomen om zich te beraden over de demarche die Bourgeois een dag eerder had ondernomen. De VU-voorzitter had op een persconferentie onverwacht afstand genomen van zijn partijbestuur en gedreigd op te stappen als de partijraad de voorwaardelijke goedkeuring van Lambermont zou bevestigen. Dat dilemma stelt zich nu niet meer. "Ik heb zopas beslist dat het en voor de partij en voor mezelf beter is dat ik ontslag neem als voorzitter van de VU", schreef hij gisteren in een mededeling. De faxbrief dateert van halfzes gisteravond, even tevoren had hij zijn verbijsterd partijbestuur telefonisch ingelicht.

Hoe het nu verder moet met de Volksunie, is hoogst onduidelijk. Een partijraad spreekt zich dinsdagavond uit over het communautaire akkoord van Lambermont bis. Als de raad de voorwaardelijke goedkeuring van het partijbestuur bevestigt, blijft het de vraag of alle mandatarissen zich aan die partijlijn zullen houden. De dissidente kamerleden Frieda Brepoels en Danny Pieters wilden zich daar gisteren nog niet over uitspreken. "Tegenover wat nu voorligt, zeg ik neen", zegt fractieleidster Frieda Brepoels. "Maar men zegt mij dat dat niet mag en dat het partijstandpunt gevolgd moet worden. Dan zal ik mijn conclusies wel trekken zeker?" Of dat betekent dat ze opstappen uit de partij, wilden Brepoels en Pieters niet zeggen. Bourgeois van zijn kant bevestigde zijn VU-lidmaatschap én zijn verzet tegen Lambermont bis.

Voor premier Verhofstadt is de communautaire schuit nog lang niet aan wal. Eén tegenstem uit de (huidige) VU&ID-fractie is voldoende om de tweederde meerderheid voor de bijzondere wetten van Lambermont bis te kelderen. En zonder Lambermont bis komt de herfinanciering van de gemeenschappen, die de Franstaligen dringend nodig hebben om hun onderwijs te bekostigen, er niet. Het einde van Verhofstadt I is dan nabij.

Pagina 5

Ontslag Bourgeois kan verstrekkende gevolgen hebben

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234