Zaterdag 16/10/2021

VTM-nieuws krijgt trendy loungelook

De nieuwe decors van de Vlaamse journaals: Vilvoorde-wit versus Reyerslaan-zwart

Als Het nieuws van VTM over vijf jaar van look verandert, zal het kersverse decor, dat volgende maand in gebruik genomen wordt, nog dienst kunnen doen als hippe loungebar. In plaats van de zwarte muur van de VRT komt er een witte 'nieuwsarm' die uitmondt in een gezellig salon.

Door Brecht Decaestecker

VILVOORDE l Vanuit dat salon presenteren Faroek Özgünes en Catherine Moerkerke respectievelijk Telefacts, dat één keer per maand over justitie zal gaan, en het laatavondjournaal, dat voortaan Vandaag heet. In tegenstelling tot de openbare omroep kiest VTM niet voor een radicale breuk, maar veeleer voor een mooie, moderne update.

Misschien moet Vilvoords burgemeester Jean-Luc Dehaene overwegen om zijn stad voortaan 'Brussels North' en zijn Medialaan 'Media Avenue' te noemen. Daar waant zich dezer dagen toch Eric Goens, directeur informatie van de VMMa, moederbedrijf van VTM. Volgens Goens komen er in het nieuwe decor twee "walls" omdat de oude "wall" niet te integreren viel in een algemeen "shot". De "set" wordt geïntegreerd in de "newsroom", waar de "coming togetherness" duidelijker zichtbaar zal zijn. Boven een witte nieuwsarm komt een "highway of information". En dat allemaal in een zogenaamde "Apple-look". Hij bekijkt onze iPod en zegt: "Zo dus".

Het moge duidelijk zijn: het decor van het VTM-nieuws zal mee zijn met zijn tijd (lees: niet vooruit, zoals het decor van het VRT-journaal, dat soms ontworpen lijkt door de robots van Daft Punk). Voor het zover is (aan de 'Media Avenue' weigeren ze om onduidelijke redenen een deadline voor het nieuwe decor bekend te maken) werken de redacteurs nog altijd in containers achter het hoofdgebouw. Op hun vroegere en toekomstige werkvloer wordt volop getimmerd en geschilderd. Maar de meest in het oog springende vernieuwingen van het nieuwe decor staan er al.

Top of the bill wordt zonder twijfel de twintig meter lange 'nieuwsarm' met daarboven de nu al legendarische 'highway of information', die de tv-kijkers recht de redactie in moeten loodsen. Op het einde mondt die nieuwsarm uit in een leuk salon, waar voortaan het laatavondjournaal wordt gepresenteerd. "Formerly known as laatavondjournaal", verbetert Eric Goens. De nieuwsuitzending die rond 22.30 uur op antenne gaat, zal Vandaag heten en gepresenteerd worden door Cathérine Moerkerke. "We maken komaf met een eeuwenoude traditie waarbij het nieuwsanker verstopt zit achter een bureau", zegt Goens.

De gezellige ronde zetel doet vermoeden dat Vandaag meer magazine dan nieuws zal zijn, en daardoor ook een tegengewicht moet vormen voor Terzake en Phara, de praatprogramma's op Canvas. "Ik kijk nooit naar de concurrentie", knipoogt Goens, "maar ik weet dat 60 procent van de kijkers van ons laatavondjournaal eerder op de dag nog geen journaal gezien hebben. Ze weten wat het nieuws van de dag is, want dat hebben ze op de radio gehoord of op internet gelezen, maar ze hebben een behoefte om dat nieuws te zíén. Dat vraagt om een andere aanpak. We zullen meer focussen op het verhaal dat 's anderendaags op pagina 3 van de kranten wordt uitgespit."

Ook Telefacts wordt vanuit de loungehoek gepresenteerd. Faroek Özgünes wordt het vaste gezicht van het reportagemagazine. Eén keer per maand zal hij Telefacts Crime presenteren. "Dat programma was eerder bekend als Koppen justitie", glimlacht Goens. Tot ongenoegen van verschillende gerechtsjournalisten besliste de VRT om het maandelijkse justitieprogramma vanaf januari niet langer uit te zenden. Gisterenochtend tekende de directie van VTM een contract met het ministerie van Justitie en de bevoegde instanties bij de federale en lokale politie om toegang te krijgen tot informatie die tot nu was afgesloten. Elke uitzending zal opgebouwd zijn rond één thema. "Het wordt meer dan een opsporingsprogramma", vertelt Goens. "We gaan kijken hoe het eraan toegaat achter de schermen van een jeugdgevangenis of hoe de opsporingsdiensten werken."

Niet alleen door de nieuwsarm krijgt de kijker straks meer van de redactie te zien. Dat komt ook omdat de toekomstige 'newsroom' een stuk groter wordt. De oude montagecellen zijn verdwenen, voortaan moeten journalisten zelf hun stukjes monteren. Dat doen ze met Aurora, het programma dat ook de journalisten van de VRT op hun pc hebben staan en de reden waarom aan de Reyerslaan meer dan normaal het bordje 'storing' moet worden bovengehaald. "Never say never", zegt Goens, "misschien overkomt het ons ook. Maar zolang we er niet honderd procent zeker van zijn, gebruiken we het niet voor onze nieuwsuitzendingen. Hadden wij dat zes maanden geleden al gedaan, dan waren wij wellicht ook al een paar keer op zwart gegaan."

De directeur informatie is blij dat zijn omroep wil investeren in een nieuwe look voor Het nieuws. Vanzelfsprekend is dat niet, zo blijkt. Onlangs sprak Goens met Stewart Purvis, die dertig jaar hoofdredacteur was van de nieuwsdienst van de Britse zender ITN en omschreven wordt als 'the godfather of tv-news'. Purvis beweert vandaag dat het tv-nieuws ten dode is opgeschreven. De cijfers geven hem gelijk: zowel in Groot-Brittannië als in de VS is het aantal kijkers van tv-journaals de voorbije 25 jaar met maar liefst de helft gedaald. En de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse nieuwskijker is gestegen, tot 62 jaar.

"In Vlaanderen is het net andersom", vertelt Goens. "Om zeven uur naar Het nieuws of Het journaal kijken is hier haast een sociale verplichting. Wij zijn de voorbije vier jaar gestegen van gemiddeld 572.000 naar gemiddeld 650.000 kijkers. In de doelgroep tussen 18 en 54 jaar is ons marktaandeel gestegen van 32,4 naar 34 procent. De voorbije vier jaar hebben we 78.000 kijkers gewonnen, de vrienden van de Reyerslaan hebben er 80.000 meer. Samen maakt dat een stijging van 158.000 kijkers of 20 procent. Dat komt omdat bijna nergens ter wereld het nieuws zo'n hoog niveau heeft. Nieuws maken is duur. Als er ergens bespaard moet worden, dan meestal daar. Ik ben er trots op dat dat in Vlaanderen niet gebeurt. Hier vormen de nieuwskijkers geen bedreigde diersoort."

Eric Goens, directeur informatie VTM:

Nieuws maken is duur. Als er ergens bespaard moet worden, dan meestal daar. Ik ben er trots op dat dat in Vlaanderen niet gebeurt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234