Dinsdag 18/05/2021

VTM Nieuws

'VTM Nieuws' duurde maar 10 minuten door sociale onrust op redactie

Nicholas Lataire. Beeld Geert Braekers
Nicholas Lataire.Beeld Geert Braekers

De uitzending van VTM Nieuws van 13 uur is vrijdag ingekort tot tien minuten. Reden is de aanhoudende sociale onrust op de redactie, na het vertrek van hoofdredacteur Nicholas Lataire en directeur nieuws Kris Hoflack. An Goovaerts ruilt De Morgen voor VTM, waar ze tijdelijk hoofdredacteur wordt.

Nieuwsanker Freek Braeckman opende het nieuws met de aankondiging dat "het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamenteel oneens is met de manier waarop de directie de herschikking van de hoofdredactie aanpakt".

De uitzending van 19 uur zal wel volledig op antenne gaan. Dat zegt Sara Vercauteren, woordvoerster van Medialaan, het moederbedrijf van VTM.

Nadat gisteren in De Morgen een mail was uitgelekt van dertien journalisten die hun bezorgdheid uiten over de kwaliteit van VTM Nieuws en de werksfeer, volgde een dag vol besprekingen, overleg en vergaderingen. Om half twaalf deze nacht kwam er dan het verrassende persbericht dat zowel hoofdredacteur Nicholas Lataire als directeur journalistiek Kris Hoflack het bedrijf verlaten.

“VTM Nieuws is een sterk merk waar we met z’n allen de afgelopen jaren keihard aan gewerkt hebben”, zeggen de CEO’s Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx daarin. “Met resultaat. VTM Nieuws staat er. Dat VTM NIEUWS nu schade zou ondervinden door een achterhoedegevecht op de redactie mogen we niet laten gebeuren.”

Dat achterhoedegevecht is niet alleen de mail van de dertien journalisten, maar situeert zich in een grotere context. Hoflack en Lataire leidden verschillende jaren samen VTM Nieuws, maar begin vorig jaar kwam het tot een breuk. Het conflict was toen zo groot dat Lataire met enkele andere journalisten naar de directie stapte om het vertrouwen in Hoflack op te zeggen. Officieel werd de ruzie toen bijgelegd, maar volgens verschillende journalisten op de VTM-redactie is de sfeer toen gekeerd. Hoflack en Lataire kunnen sindsdien ook niet meer door een deur.

Probleem

Hoflack werd begin dit jaar benoemd tot directeur journalistiek bij het samengaan van Medialaan en De Persgroep, de uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen en Humo. In die job had hij niets meer te zeggen over VTM Nieuws. De laatste maanden stond Hoflack onder steeds grotere druk in die positie en werd er gefluisterd dat er tegen eind augustus een oplossing zou komen voor het probleem.

Die oplossing kwam er niet, wat er mee voor zorgde dat de etterbuil helemaal barstte toen de dertien journalisten hun mail verstuurden. Verschillende bronnen zien Hoflack als het brein achter de mail: hij zou enkele oude getrouwen van hem voor zijn kar gespannen hebben om zijn conflict met Lataire te beslechten en zijn eigen positie in het bedrijf veilig te stellen. De mail leest ook als een vraag tot ontslag van Lataire. Als dat lukte, zou Hoflack volgens die bronnen gehoopt hebben opnieuw zeggenschap te krijgen over VTM Nieuws, onder meer door zelf een nieuwe hoofdredacteur te kiezen.

Ondertussen hebben zeker drie van de journalisten die de mail ondertekend hebben, zich teruggetrokken omdat zij onvoldoende bewust waren van deze context. Andere namen blijven wel achter de brief staan: volgens hen is er echt wel een fundamenteel probleem bij de VTM Nieuwsdienst. De machinaties op hogere niveaus spelen daar volgens hen geen rol in.

Verdeeldheid

De machtsstrijd resulteerde gisterenavond laat uiteindelijk in het vertrek van zowel Lataire als Hoflack. Die laatste stapt zelf op. “De houdbaarheidsdatum van een hoofdredacteur of een directeur Nieuws is sowieso beperkt en ik wil ook niet blijven zitten, wetende dat dit verdeeldheid veroorzaakt.” Lataire, die sinds eind 2010 hoofdredacteur was bij VTM Nieuws, moet ook weg.

Als wit konijn toverde de directie van Medialaan An Goovaerts uit hun hoed. Goovaerts werkte de voorbije zeven jaar bij De Morgen, eerst als chef nieuws, daarna als hoofdredacteur. Toen begin dit jaar Jörgen Oosterwaal benoemd werd als overkoepelend hoofdredacteur van De Morgen en Humo, werd Goovaerts hoofdredacteur online. Zij start meteen vandaag bij VTM Nieuws. Wie haar bij De Morgen vervangt, is nog niet duidelijk.

De directie van Medialaan heeft vrijdagvoormiddag toelichting gegeven aan de voltallige redactie bij de communicatie van donderdagavond. De directie en de redactie blijven verder overleggen, klinkt het. "De directie heeft veel begrip voor wat er leeft op de redactie. Er is veel luisterbereidheid. Er is ook maar één weg om tot een oplossing te komen en dat is blijven praten en luisteren", zegt Sara Vercauteren, woordvoerster van Medialaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234