Vrijdag 15/10/2021

VTM lanceert 'Telefacts Crime'

Leo De Bock, woordvoerder van Justitieminister Vandeurzen:

Vanaf maart wordt Telefacts een keer per maand Telefacts Crime. VTM maakte handig gebruik van het opdoeken van Koppen justitie op Eén om zelf een programma over politie en gerecht op poten te zetten.

Door Sarah Theerlynck

BRUSSEL l In de hogere regionen van de VRT zijn ze verrast, maar niet op de werkvloer. Gerechtsjournaliste Machteld Libert: 'Het was de kroniek van een aangekondigde overname.'

Eind vorig jaar voerde Eén Koppen justitie af. Nochtans scoorde het programma op alle vlakken goed. Het haalde gemiddeld tussen de 500.000 en 600.000 kijkers, het waarderingscijfer lag hoog en een op de drie zaken die erin voorkwamen werden opgelost. Toch koos Eén ervoor om Koppen vanaf nu maar een avond te brengen, weliswaar in een langere versie. Koppen justitie moest sneuvelen, want er moest ook plaats gemaakt worden voor het discussieprogramma Volt op woensdag en voor de documentairefrequentie Eén wereld op dinsdag. "We wisten dat het opdoeken van Koppen justitie niet evident was, maar hebben voor meer variatie in ons zendschema gekozen", zegt VRT-woordvoerster Diane Waumans. "Justitie is voor onze nieuwsdienst nog altijd een belangrijk thema, alleen hebben we ervoor geopteerd dat thema in verschillende programma's aan bod te laten komen." Wel voerde de VRT gesprekken met justitie en politie over de opvolger van Koppen justitie, Het justitiehuis. "Dat programma zou nog opener de wereld achter de schermen van politie en gerecht tonen en nog meer duiding bieden", vertelt Waumans. Maar het programma was pas voor 2009 gepland en dat was voor justitie en politie te laat. "Nochtans hadden wij de indruk dat de gesprekken nog niet ten einde waren", zegt de woordvoerster. "We zijn dus een beetje verrast dat ze nu in zee gaan met VTM." VTM zag zijn kans schoon na het opdoeken van Koppen justitie. Eric Goens, directeur informatie bij VTM: "Telkens we een aanvraag deden, bijvoorbeeld om Jef Vermassen tijdens het proces-Van Themsche mee tot in de rechtszaal te volgen, botsten wij in het verleden steeds op een njet vanwege de geprivilegieerde samenwerking tussen gerecht en politie en Koppen justitie." Toen het programma werd afgevoerd diende VTM dan ook meteen het voorstel voor Telefacts Crime in. "Het was een offer we couldn't refuse", zegt Leo De Bock, woordvoerder van justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V). "Bij de selectiecommissie, verantwoordelijk voor de opsporingsberichten, en de begeleidingscommissie, die de makers van Koppen justitie begeleidde, waren ze erg teleurgesteld, zelfs een beetje verontwaardigd, dat dat programma werd opgedoekt. We wilden zo snel mogelijk een gelijkaardig programma en toen kwam VTM met het voorstel voor Telefacts Crime. We zijn altijd met de VRT blijven praten en hebben het ook steeds fair gespeeld tegenover hen, maar we wilden continuïteit en die kon VTM ons garanderen."

Telefacts Crime wordt geen kopie van Koppen justitie. "De opsporingsberichten waren altijd de kapstok", zegt Goens. "Hun reportage over Annick Van Uytsel was opgehangen aan het opsporingsbericht, met daaraan gekoppeld de getuigenis van ouders en vrienden. Wij hadden dat omgekeerd gedaan. Wij zullen thematische uitzendingen brengen waarin de reportages en getuigenissen centraal staan. Toen ik in de krant las hoe de VRT Het justitiehuis wilde invullen - opener, met meer duiding - dacht ik: 'Tiens, wij maken Het justitiehuis.'"

Het samenwerkingsakkoord dat nu onderhandeld wordt tussen politie en justitie en VTM zal geldig zijn voor een proefperiode. "Je mag uitgaan van ongeveer een jaar", zegt De Bock. Die beklemtoont ook dat de zender niet meer privileges krijgt dan de VRT indertijd voor Koppen justitie. "Natuurlijk heeft VTM nu een bevoorrechte relatie met ons, maar dat betekent niet dat we hen exclusiviteit garanderen. Alle opsporingsberichten gaan prioritair naar hen, maar als er een VRT-journalist met een primeur afkomt of dieper wil ingaan op een bepaalde zaak zullen wij hem of haar, waar dat kan, blijven helpen."

Voor Machteld Libert, gerechtsjournaliste bij de VRT, was het geen grote verrassing dat VTM nu met een eigen justitieprogramma uitpakt. "Het was de kroniek van een aangekondigde overname. Ik had de voorspelling al gemaakt. Ik had er geld moeten op inzetten (lacht)." In een interview met deze krant (01/12/2007) zei ze nog dat ze "het beschamend zou vinden als een programma als Koppen justitie bij VTM zou terechtkomen". Heeft de VRT-nieuwsdienst verzaakt aan zijn maatschappelijke functie door het programma af te voeren? "Daar wil ik me niet over uitspreken. Ik vind het jammer dat Koppen justitie er niet meer is, maar ben absoluut niet in een zwart gat gevallen. Ik heb nog werk genoeg en er komen nieuwe dingen."

Telefacts Crime, vanaf maart maandelijks op VTM, op woensdag.

VTM heeft nu een bevoorrechte relatie met ons, maar geen garantie van exclusiviteit

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234