Donderdag 28/10/2021

VTM-journalist beschrijft SS-symbolen die Sauwens niet zag

Het was VTM-journalist Dirk Van den Bogaert die gisteren politiek Vlaanderen deed beseffen dat het feest van het Sint-Maartensfonds geen eerbiedwaardige herdenkingsplechtigheid was die met de Vlaamse ontvoogdingsstrijd te maken heeft. 'Ik heb een amateurvideo gezien die daar werd gemaakt', zegt Van den Bogaert, die een telefoontje had gekregen van een van de aanwezigen die wilde aantonen dat de verklaringen van Sauwens niet geheel met de waarheid strookten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

'Op de video is Sauwens te zien, die liederen meezingt - op de beelden Nederlandstalige liederen - en applaudisseert voor toespraken.'Merkwaardiger is dat de cameraman oog heeft voor dingen die Sauwens blijkbaar niet heeft gezien, of niet heeft willen zien. Zo stond er een bord met daarop de slogan: 'Onze strijd: een nieuw begin voor Vlaanderen, Germanië, Dietsland Europa'. Verder zie je beelden van een vaandel met daarop de leuze 'Meine Ehre heisst Treue', het credo van de Waffen-SS. Maar dat heeft de minister blijkbaar niet gezien. Ook een vrij grote tekening met Duitse SS-soldaten zag Sauwens niet. Maar het bizarste was nog dat in de vlaggenparade, waar je onder meer de vlag van Voorpost zag, vijf oudere mannen liepen in het uniform van de Vlaamse Militanten Orde, met vlaggen van de VMO, het insigne van de VMO en het Odal-runeteken. Ze stappen daar niet alleen mee op, ze mogen mee op het podium gaan staan. Sauwens weet blijkbaar niet dat de VMO buiten de wet is gesteld als privé-militie. Hij heeft die VMO'ers ook niet gezien, of stoort zich niet aan hun aanwezigheid. Opmerkelijk is ook dat ik op de beelden geen enkele belangrijke Vlaams Blok-mandataris heb gezien, maar wel minister Sauwens in volle glorie. Dat is dus niet de meest snuggere zet geweest van de minister. Sterker nog, op vrijdag en zaterdagochtend is de Vlaamse regering samen geweest in Nederland, waar ze het onder meer over extreem-rechts heeft gehad. En daarop rijdt Sauwens doodleuk naar het feestje van het Sint-Maartensfonds. Ik vind dat toch erg merkwaardig."

Van den Bogaert werd, nadat hij zijn verhaal op het middagjournaal van VTM had gedaan, gebeld vanuit nagenoeg alle politieke partijen. Onder meer Borginon, De Gucht, en 'mensen uit de omgeving van Anciaux' wilden precies weten wat er op de video's stond. Dat Sauwens dus niet had kunnen inschatten over welk soort feestje het ging, is dus - zoals De Morgen al eerder schreef - onjuist.

In het radiojournaal van 15 uur had ook VRT-journalist Johnny Van Sevenant de kwestieuze video bekeken, en hij voegde er in zijn verslag nog aan toe dat Sauwens applaudisseerde na het declameren van 'Die Glocken von Stalingrad', en plechtig rechtop ging staan bij het zingen van het lied van het Vlaams Legioen, dus de Vlaamse Waffen-SS'ers aan het Oostfront.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234