Dinsdag 07/12/2021

VTM-docu Dutroux: Tegenpolen stemmen de violen

De uitzending van De kroongetuigen over Marc Dutroux zou er vanavond dan toch komen op VTM. Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, wil enkel vooraf verduidelijkt zien dat hij niet instemde met de inhoud.

Het zag er gisteravond in elk geval naar uit dat de advocaten van VTM en Jean Lambrecks tot een akkoord zouden komen. "De advocaten praten met elkaar", zei VTM-hoofdredacteur Kris Hoflack. "Ik ben hoopvol over een compromis." Volledige duidelijkheid was er bij het ter perse gaan echter nog niet.

De documentaire van Jeroen Wils reconstrueert samen met Paul Marchal, vader van de vermoorde An, en speurder Michel Demoulin de ondervragingen van Marc Dutroux - die in de zomer van 1996 leidden tot de ontdekking van zijn gruwelkelder in Marcinelle. Daaruit werden Sabine Dardenne (12) en Laetitia Delhez (14) bevrijd. Later werden de lichamen ontdekt van de Luikse meisjes Julie Lejeune en Mélissa Russo (8) en An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19).

Oude vete

Jean Lambrecks liet gisteren weten dat hij zich had geërgerd aan een gesprek met Wils in deze krant. Die verklaarde dat het programma er was gekomen met medeweten van de ouders Marchal en Lambrecks. "Ik moet u wijzen op het feit dat niemand ooit mijn toestemming heeft gevraagd", aldus Lambrecks in een brief. "Ik heb ze bijgevolg ook nooit gegeven." Lambrecks kon het evenmin appreciëren dat Wils zichzelf omschreef als "een van de vijf journalisten die tijdens het assisenproces de echte kelder konden bezoeken". Bij monde van zijn partner noemt Lambrecks dat manifest onwaar: "Tientallen journalisten mochten die dag de kelder bezoeken. Net als alle magistraten, advocaten, burgerlijke partijen en gewone toeschouwers."

Het lijken details, maar de vete tussen de twee vaders komt van ver. Toen An en Eefje in de zomer van 1995 verdwenen na een hypnoseshow in Blankenberge, was Marchal meteen druk-druk met het organiseren van zoekacties. Hij was leerkracht, wist honderden mensen te mobiliseren en kwam meteen ook in conflict met de speurders in Brugge, die volgens hem de zaak onvoldoende ernstig namen. Lambrecks reageerde anders. Hij verloor eerder al een zoon. Hij had het ernstig zieke kind op eigen verantwoordelijkheid laten overbrengen van een ziekenhuis in Hasselt naar Leuven, waar het kort na aankomst overleed. Toen met Eefje een tweede kind verdween, besloot hij niet langer soloslim te spelen en de politie alle vertrouwen te schenken. Het kwam tussen de vaders nooit meer goed. De meisjes werden apart begraven. Lambrecks sleepte Marchal in 1997 voor de rechter en verplichtte hem zijn vzw An en Eefje om te dopen tot vzw An.

Deining

Ook in hun visie op de zaak-Dutroux bleven de vaders altijd diametraal tegenover elkaar staan. Tijdens het proces in 2004 schoten de advocaten van Marchal met scherp op speurder Demoulin en onderzoeksrechter Langlois. Zij zagen Dutroux als een eenzame psychopaat, die alle ontvoeringen in zijn eentje had gepleegd. Volgens Marchal waren zij blind voor sporen die wezen in de richting van een criminele organisatie.

Vandaag zijn de rollen omgekeerd. Het is nu Lambrecks die in een onlangs verschenen boek felle kritiek uit op over het hoofd geziene sporen. Volgens Wils gaat het om 'complottheorieën' en alleen al dat woord lijkt Lambrecks te doen steigeren. VTM denkt de brand nu te hebben geblust door voor de uitzending duidelijk mee te geven dat die er niet is gekomen met de instemming van de vader van Eefje.

Ook vorig jaar zorgde De kroongetuigen voor deining, toen de advocaat van meervoudig moordenaar Freddy Horion via de rechtbank een aan hem gewijde uitzending trachtte te beletten. Horion, die sinds 1979 in de gevangenis zit, zegt nu dat zijn advocaat buiten zijn medeweten handelde: "Ik wou vooral niet de publiciteit helpen verzorgen van dat programma".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234