Zaterdag 29/02/2020

Update

VSOA Politie wil staken tegen proefperiode tasers

Beeld EPA

De juridische basis die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) inroept om een proefproject met tasers op te starten bij de politie, betekent dat de minister een "enorme bocht aan het nemen" is, zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin

Nadat de liberale politiebond VSOA een stakingsaanzegging had ingediend omdat het proefproject zonder juridische basis werd opgestart, liet Jambon weten dat die er wel degelijk was. Hij verwijst daarvoor naar een KB dat "bijzondere bewapening" toestaat. Houssin is echter niet overtuigd. "Die wet geldt enkel voor bijzondere eenheden, en niet voor de lokale zones die oorspronkelijk gebruik zouden kunnen maken van die tasers."

"Jambon moet nu niet terugkrabbelen", vindt Houssin. "Hij moet zijn eerste belofte nakomen en ervoor zorgen dat de lokale politiezones ook gebruik kunnen maken van deze tasers, maar dan wel met de nodige wettelijke bescherming, opleiding en risicoanalyse." Omdat die bescherming er volgens de liberale vakbond momenteel niet is, is elke agent individueel verantwoordelijk als ze dit stroomstootwapen gebruiken.

Houssin roept Jambon op "geen wettelijk middel te zoeken om alsnog zijn gelijk te halen, maar tegelijk zijn belofte niet na te komen". Het KB dat Jambon nu inroept, is bedoeld voor speciale eenheden van de politie. Een van de bekendste voorbeelden van die speciale eenheden is het Antwerpse bijzondere bijstandsteam (BBT).

Opleiding

Binnenlandse Zaken ontkent dat er geen wettelijk kader is om het proefproject op te starten. Artikel 10 van het KB Bewapening van 3 juni 2007 machtigt de minister van Binnenlandse Zaken om het gebruik van 'bijzondere bewapening" toe te staan, licht de woordvoerder toe. Zoals voor alle andere van types van bijzondere bewapening, zal de minister in dat raam voorafgaand aangeven wie, in welke omstandigheden en onder welke opleidingsvoorwaarden de taser mag gebruiken.

Het proefproject, dat dus nog opgestart moet worden, is net bedoeld om de omstandigheden waarbinnen de taser zal gebruikt, vast te leggen, aldus de woordvoerder die benadrukt dat politiemensen steeds de nodige opleiding zullen krijgen, alvorens ze het wapen mogen gebruiken. "Er is een rechtsgrond en die zal uiteraard worden nageleefd. Alle stappen die wettelijk voorzien zijn, worden nageleefd", besluit hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234