Maandag 14/06/2021

VS zijn slechtste leerling van de klimaatklas

President Barack Obama gaat aan boord van zijn Air Force One in Philadelphia. Beeld AFP
President Barack Obama gaat aan boord van zijn Air Force One in Philadelphia.Beeld AFP

's Werelds op een na grootste uitstoter van broeikasgassen, de VS, scoren het meest desastreus voor hun klimaatbeleid. China, de grootste uitstoter, voorziet een serieuze daling van zijn CO2-uitstoot.

Voorlopig krijgt China nog geen goede punten in de jaarlijkse Climate Action Tracker. Klimaatwetenschappers van het Potsdam Instituut voor Klimaatimpact-onderzoek en specialisten van consultancybureau Ecofys stellen dat landenrapport over klimaatbeleid op. Het is voorgesteld op de VN-klimaattop in Qatar. Na een week onderhandelen is daar "nog geen steun voor ambitieuze beslissingen", zo meldt de VN-klimaatchef Christiana Figueres.

De grootste uitstoter heeft geen doelstellingen die de uitstoot voldoende beperken om de opwarming van de aarde tegen 2100 binnen de perken te houden, namelijk onder 2 graden extra in vergelijking met pre-industriële tijden. Hoopgevend vinden de onderzoekers echter de plannen en projecties die de nieuwe Chinese leiders onlangs bekendmaakten. "Voor het eerst voorziet China een uitstootvermindering die tegen 2020 maar liefst 4,5 miljard ton CO2 zou uitsparen", zo benadrukken ze.

Het land, dat nu jaarlijks 10 miljard ton uitstoot, zal in 2020 naar schatting nog altijd 14 miljard ton uitstoten, maar zonder het nieuwe beleid zou dat 18 miljard ton zijn. "Wanneer dat lukt, zou dat een vermindering zijn die even groot is als de hele uitstoot van de EU, of goed voor duizend steenkoolcentrales van 500 megawatt die níét draaien", zo stellen de onderzoekers. Voorlopig krijgt China nog rode punten, maar de experts zien een positieve evolutie aan de horizon.

Dat is niet zo voor de VS, die de slechtste score krijgen. President Barack Obama wil de uitstoot tegen 2020 met 3 procent doen dalen tegenover het referentiejaar 1990. Ter vergelijking: voor de EU is dat 20 procent, wetenschappers raden 40 procent aan. Maar duidelijk is dat de groene ambities van de president niet snel realiteit worden. "Zelfs dat lage doel zullen de VS niet eens halen, in tegenstelling tot de andere grote uitstoters zoals de EU, India en China. Die landen hebben ook lage doelstellingen maar ze realiseren ze tenminste", zegt Niklas Hoehne van Ecofys.

Op de klimaattop hebben de VS al laten weten er niets voor te voelen om hun verplichtingen voor de uitstoot van broeikasgassen op te voeren. Ook zullen zij geen nieuwe afspraken aangaan, aldus de Amerikaanse delegatieleider Jonathan Pershing.

De derde grootste uitstoter, de EU, haalt zijn doelstelling om tegen 2020 20 procent minder CO2 uit te stoten, maar dat is ruim onvoldoende, meldt het rapport. Op de onderhandelingen plooit de EU nog altijd niet onder de druk om de doelstelling naar 30 procent op te krikken. Australië, Canada en Rusland vervolledigen het rijtje van grote uitstoters die te lage ambities hebben. Net zoals Europa halen Rusland en Australië die wel. Canada scoort net zoals de VS op beide punten slecht.

India, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika en Indonesië hebben 'gematigd' positieve ambities die ze wellicht halen en India, de vierde grootste uitstoter zal die wellicht realiseren. Grote uitstoters met voldoende grote ambities zijn Japan en Zuid-Korea. Ook kleinere vissen Noorwegen, Costa Rica, Bhutan en de Malediven hebben een voldoende krachtig klimaatbeleid.

Alles samengesteld besluiten de onderzoekers dat de wereld, op basis van de huidige beleidsplannen, op weg is naar een opwarming van 3,3 graden tegen 2100. Vorige week kwam het Milieuagentschap van de VN tot dezelfde conclusie. Maar, zo benadrukt hoofdonderzoeker Bill Hare, "technisch en economisch is het nog altijd mogelijk de opwarming onder die 2 graden te houden." Daarvoor moet de huidige uitstoot met 15 procent naar beneden tegen 2020. Hare: "Dat wordt steeds moeilijker. En duurder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234