Vrijdag 07/10/2022

Conflict VS-Iran

VS willen geen oorlog starten met Iran, maar zijn wel bereid er ‘een af te maken’

Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper. Beeld AP
Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper.Beeld AP

De Verenigde Staten willen de spanningen met Iran doen afnemen, maar wanneer Teheran een oorlog uitlokt zijn de VS wel bereid die ‘af te maken’. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dinsdag verklaard in een interview met de nieuwszender CNN. Intussen spreekt het Iraanse regime over 13 scenario’s als wraak voor de dood van de machtige generaal Qassem Soleimani.

SVM en Belga

“We zouden willen dat het tot een de-escalatie van de situatie komt en dat Teheran met ons de discussie aangaat over een betere manier om vooruit te komen”, zo verklaarde Esper. Tegelijkertijd beklemtoonde Esper dat de VS rekening houden met Iraanse “represailles”.

Esper verdedigde ook de omstreden beslissing om de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een droneaanval in Irak uit de weg te ruimen. “Hij bevond zich ondubbelzinnig op het slagveld. Hij was een legitiem doelwit”, zegt de minister. Het bewijs dat hij van plan was om een aanval op Amerikaanse doelwitten te ondernemen, is volgens Esper “overtuigend”. “Ik denk dat het maar een kwestie van dagen was, zeker niet meer dan weken.”

Tot slot benadrukte hij nogmaals dat het Amerikaanse leger niet van plan is om zich onmiddellijk terug te trekken uit Irak. “Ons beleid is niet veranderd. We verlaten Irak niet.”

13 scenario’s als wraak

Het regime in Iran beoordeelt momenteel 13 scenario's als wraak voor de dood van de machtige generaal Qassem Soleimani. “Het aftellen naar het Amerikaanse vertrek uit het Midden-Oosten is begonnen”, liet de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif in Teheran optekenen.

“Zelfs als enkel het zwakste scenario uitgevoerd wordt, kan dat een historische nachtmerrie betekenen voor de Amerikanen”, zegt Ali Shamkhani als hoofd van de Iraanse raad voor nationale veiligheid. “Voorlopig kunnen we echter geen extra informatie bezorgen aan de media.”

Lees ook

Bevelhebber VS kondigt vertrek uit Irak aan, defensieminister ontkent

Irak wil af van de Amerikaanse soldaten, maar kan dat wel?

Zarif waarschuwde voor een oorlog die generaties lang kan duren als de regio blijft afhangen van de aanwezigheid van Amerika. “Dat Washington vrede en veiligheid wil voor het Midden-Oosten is een grote historische leugen”, aldus Zarif. “Amerika heeft al meermaals bewezen dat hun politieke misrekeningen over Iran niet enkel de regio, maar de hele wereld in gevaar brengen. Een regionale samenwerking, zonder de aanwezigheid van de VS, is de oplossing voor dat probleem.”

Amerikaans leger bestempeld als terroristische organisatie
Iran beschouwt het Amerikaanse leger en het Pentagon voortaan als terroristische organisaties. Een motie daaromtrent werd vandaag goedgekeurd door het Iraanse parlement. De tekst vormt een uitbreiding van een eerder goedgekeurde wet, die alle Amerikaanse troepen van de Hoorn van Afrika tot Centraal-Azië terroristen noemde. Het amendement lijkt vooral symbolisch.

Daarnaast stelt het land ook 200 miljoen euro ter beschikking aan de Iraanse Revolutionaire Garde om acties tegen de Verenigde Staten te kunnen ondernemen. Teheran had eerder gezworen om de aanslag op generaal Soleimani te wreken.

Topberaad in Brussel
De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië komen vanmiddag bijeen in Brussel om zich te beraden over het conflict. Vooral de Duitser Heiko Maas, de Fransman Jean-Yves Le Drian en de Brit Dominic Raab zijn betrokken partij. Deze drie Europese landen hebben in 2015 mee het internationale akkoord over het Iraanse nucleaire programma ondertekend. De Europeanen proberen het akkoord in leven te houden nadat president Donald Trump in 2018 de Verenigde Staten terugtrok uit het akkoord en nieuwe economische sancties tegen Teheran invoerde.

Een portret van de vermoorde Iraanse generaal Qassem Soleimani. Beeld VIA REUTERS
Een portret van de vermoorde Iraanse generaal Qassem Soleimani.Beeld VIA REUTERS

De dood van Soleimani heeft de overlevingskansen van het akkoord echter een nieuwe klap toegebracht. Eergisteren liet Iran immers verstaan dat het zich niet meer zal houden aan de beperkingen die het opgelegd kreeg met betrekking tot de verrijking van uranium.

Libië
De ministers zullen ook praten over de veiligheidssituatie in Libië, waar troepen van generaal Khalifa Haftar gisteren Sirte veroverd hebben. De stad stond tot voor kort onder controle van een militie die samenwerkte met de regering van nationale eenheid in Tripoli.

“De situatie in Libië is zeer ernstig. Er is een escalatie van geweld en confrontaties, dus we moeten de situatie bespreken en onze inspanningen versterken om het geweld te stoppen en een politieke oplossing te vinden”, lichtte de woordvoerder van Josep Borrell (de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid; nvdr) toe.

Vrijdag komen de buitenlandministers van alle 28 lidstaten in uitzonderlijke zitting bijeen in Brussel om te bespreken wat ze kunnen doen om een verdere escalatie van de situatie in het Midden-Oosten te vermijden.

Visum geweigerd

De Verenigde Staten hebben de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken ook een visum geweigerd voor een reis naar het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, zo heeft Zarif bekendgemaakt.

“Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VN naar verluidt gezegd dat het geen tijd heeft om een visum te verlenen aan Zarif”, zei de Iraanse minister vandaag aan het persbureau Isna. Een visum weigeren aan de minister van Buitenlandse Zaken van een VN-lidstaat is een teken van “politiek bankroet”, aldus Zarif.

“We geven geen commentaar op visakwesties”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan verslaggevers in Washington, “dus kan ik niets anders zeggen over de reis van minister Zarif naar de Verenigde Staten”. Pompeo noemde zijn Iraanse ambtgenoot op een persconferentie wel een “eersteklaspropagandist”.

Zarif noemde de Amerikaanse droneaanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani “internationaal terrorisme” en sprak dinsdag in een interview met radiozender NPR van een “laffe gewapende aanval” die “neerkomt op oorlog”.

Zarif was door zijn Vietnamese ambtgenoot uitgenodigd voor een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad donderdag in New York.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234