Vrijdag 02/12/2022

VS waren bereid tot erkenning Taliban bij uitlevering bin Laden

De Amerikaanse bombardementen op vermeende 'terroristenkampen' in Afghanistan komen na maanden van diplomatiek geruzie tussen Washington en Kaboel. Toen Osama bin Laden, een Saoedisch miljardair die zijn strepen verdiende in de oorlog tegen de sovjetbezetters in Afghanistan, op 25 februari een fatwa uitsprak tegen alle Amerikanen, moeten in Washington velen de wenbrauwen hebben gefronst. Het fatwa werd uitgesproken in een in Londen verschijnende Arabische krant, Al Quds al Arabi.

Washington besloot dat het bin Laden, van wie bekend was dat hij zich in Afghanistan ophield, moest en zou vinden. Op 17 april reisde daarom de hoogste VS-functionaris in 19 jaar tijd naar Afghanistan. Officieel ging Bill Richardson praten over vredesonderhandelingen, maar eigenlijk was het hem vooral om de uitlevering van bin Laden te doen. De Taliban, zo schrijven Pakistaanse kranten, maakten duidelijk dat daar geen sprake van kon zijn. Nochtans, Richardson had een niet onbelangrijke troefkaart: in ruil voor bin Laden zou Washington het Taliban-regime erkennen. Momenteel hebben de Taliban alleen met Pakistan, Saoedie-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten diplomatieke banden en de VN-zetel wordt nog steeds door de afgezette president Rabbani ingenomen. Diplomatieke erkenning door Washington zou een brede internationale erkenning bespoedigen, wat dan weer cruciaal is voor het vinden van Wereldbank- en andere leningen voor de olie- en gaspijplijnen die door Afghanistan moeten worden aangelegd om Turkmenistan met de Pakistaanse havenstad Karachi te verbinden.

Op 7 augustus, de dag dat bomaanslagen in Nairobi en Dar es Salaam aan minstens 257 mensen het leven kostten, werd in Karachi een verdacht figuur aangehouden. Deze Howaida werd met een vals Jemenitisch paspoort tegengehouden, toen hij uit een vliegtuig vanuit Nairobi stapte. Tijdens de ondervragingen gaf de man toe de bomaanslagen mee te hebben georganiseerd en te werken in opdracht van Osama bin Laden. Afgelopen dinsdag vroeg VS-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright opnieuw om uitlevering van bin Laden, een verzoek dat niet werd ingewilligd. Een gast kan niet worden weggestuurd, zo liet Taliban-leider Omar weten, en bovendien heeft bin Laden volgens hem niets met de aanslagen van doen.

De bombardementen van donderdag kwamen dan ook niet onverwacht, de Pakistaanse en Indiase kranten schreven dinsdag, na de terugtrekking van het meeste personeel uit de VS-ambassade en andere VS-instellingen daar, dat er duidelijk wat te gebeuren stond. Sommige geloofden toen al dat een optreden tegen bin Laden nakend was. (CV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234