Maandag 21/10/2019

VS vreest spionerende drones

De Amerikanen maken zich al enkele maanden zorgen over de betrouwbaarheid van Chinese DJI-drones. Die zouden gevoelige informatie over Amerikaanse infrastructuur doorspelen naar de Chinese overheid.

Infiltreren achter vijandige linies. In pre-internettijden was dat werk weggelegd voor menselijke dubbelagenten. Vandaag ontwikkel je als natiestaat een drone met een camera en zorg je dat iedereen in de wereld zo'n dingetje koopt. In geen tijd verzamelen de verkochte drones stukjes gevoelige informatie in andere landen. Dat is toch waar het Amerikaanse leger de Chinese overheid van verdenkt.

Amerikaanse troepen doen sinds begin dit jaar een beroep op commerciële drones. Dat zijn kleine propellervliegtuigjes die in de eerste plaats ontwikkeld werden voor landbouwbedrijven, bouwpromotoren of mediabedrijven. Het Amerikaanse leger wilde dergelijke drones inzetten om de binnenkant van gebouwen te verkennen, schreef technologiemagazine Wired.

Militaire drones zijn een stuk groter. Ze zijn niet in staat om zonder brokken door smalle gangen te vliegen. Denk aan de drie Ravens die het Belgische leger deze zomer aankocht. Die moeten als een soort verrekijker op afstand dienen waardoor Belgische troepen bijvoorbeeld over een heuvel kunnen kijken naar de vijand en zo beter risico's inschatten.

In een douanerapport achterhaalden Amerikaanse autoriteiten dat drones van het populaire Chinese dronemerk DJI kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Waar die kwetsbaarheden zich precies bevinden, staat niet in het rapport. Het Amerikaanse leger besloot meteen om het gebruik van DJI-drones stop te zetten. Iedereen kreeg de opdracht alle applicaties, batterijen en harde schijven van DJI te verwijderen.

Bovendien verdenkt het rapport de Chinese producent ervan de gegevens die het verzamelt door te sturen naar de Chinese overheid. Het bedrijf zou daarvoor een uitgekiende strategie gebruiken. "DJI heeft sinds 2015 Amerikaanse bedrijven benaderd die cruciale infrastructuren onderhouden om drones aan te verkopen. Denk aan spoorwegen, media, landbouw, onderwijs en veiligheidsbedrijven."

Zo zou de Chinese overheid een steeds beter beeld krijgen van cruciale infrastructuur op het Amerikaanse grondgebied. De militairen mogen hun Chinese drones wel in de vuilbak hebben gegooid, DJI domineert de consumentenmarkt. Het heeft tweederde van een de Amerikaanse dronemarkt in handen. Die is zo'n 6 miljard dollar (ruim 5 miljoen euro) waard.

De beschuldiging is bij de Chinezen in het verkeerde keelgat geschoten. "DJI maakt commerciële drones die vreedzame doeleinden dienen. Als militaire organisaties ervoor kiezen om onze producten aan te kopen, hebben wij geen idee wie dat zijn en waarvoor ze onze drones precies gebruiken", klonk het bij een woordvoerder.

DJI liet eerder weten dat het geen toestellen trackt en dat het geen toegang heeft tot video of audio die de drones opnemen. "Gebruikers kunnen zelf bepalen hoeveel informatie ze beschikbaar stellen via onze besturingsapps.

Veiligheidsexperts wijzen erop dat de beschuldigingen van de Verenigde Staten aan het adres van DJI matig onderbouwd zijn. De situatie toont aan dat verschillende wereldmachten zich steeds meer zorgen maken over consumentenproducten die in het buitenland geproduceerd worden.

Denk aan de beschuldigingen aan het adres van het Russische cybersecuritybedrijf Kaspersky. Dat zou Russische hackers geholpen hebben om de geheime dienst NSA te hacken in 2015.

Toekomst

Zulke beschuldigingen zullen in de toekomst niet minderen, schrijft veiligheidsexpert Joseph Steinberg in het magazine Inc. "Overheden zullen steeds meer druk zetten op technologiebedrijven om zoveel mogelijk informatie vrij te geven over hun klanten. Daarnaast zullen geheime diensten hun hand niet omdraaien om spionagetechnieken in te bouwen in alle soorten technologie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234