Maandag 23/05/2022

Defensie

VS voegen eerste nieuwe legeronderdeel toe sinds 1947: ‘Space Force’

De jaarlijkse defensiebegroting (NDAA) werd eerder deze week goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en Trump zette vrijdagavond (lokale tijd) zijn handtekening onder de wet. Beeld EPA
De jaarlijkse defensiebegroting (NDAA) werd eerder deze week goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en Trump zette vrijdagavond (lokale tijd) zijn handtekening onder de wet.Beeld EPA

In de Verenigde Staten is met de bekrachtiging van de defensiebegroting officieel een ruimtemacht in het leven geroepen. Amerikaans president Donald Trump had midden vorig jaar al de oprichting van zijn ‘Space Force’ aangekondigd. Dit is een ‘groot moment’, aldus het staatshoofd.

KL en Belga

De jaarlijkse defensiebegroting (NDAA) werd eerder deze week goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en Trump zette vrijdagavond (lokale tijd) zijn handtekening onder de wet. Die bevat onder meer de oprichting van een ruimtemacht als zesde onderdeel van het Amerikaanse leger, naast de landmacht, de luchtmacht, de zeemacht, het marinierskorps en de kustwacht. Het is de eerste keer sinds 1947 - toen de luchtmacht een afzonderlijke eenheid werd - dat er een nieuw legeronderdeel bijkomt.

Trumps ruimteleger kadert mogelijk in ‘nieuwe Koude Oorlog’

Trumps aankondiging midden vorig jaar dat hij in de ruimte een legereenheid wil, deed op allerlei manieren wenkbrauwen fronsen. “Vaag, controversieel en potentieel bedreigend”, reageerden experts.

“Met mijn handtekening vandaag bent u getuige van de geboorte van de ruimtemacht, die nu officieel de zesde tak van de strijdkrachten van de Verenigde Staten wordt”, zei Trump tijdens de ondertekeningsceremonie op de luchtmachtbasis Andrews bij Washington. “Er zullen veel dingen gebeuren in de ruimte. Want de ruimte is het nieuwste oorlogstoneel. Te midden van ernstige bedreigingen tegen onze nationale veiligheid, is Amerikaanse superioriteit in de ruimte van vitaal belang.”

Militair theater

Trump stelde generaal John “Jay” Raymond aan als eerste bevelhebber van de ruimtemacht, een benoeming die nog het groen licht van de Senaat moet krijgen. De NDAA voorziet niet in personeelsbudget voor de ruimtemacht, waardoor die in eerste instantie een beroep moet doen op zowat 16.000 medewerkers van de luchtmacht - meer bepaald het Air Force Space Command. “Het ruimtevaartmilieu is fundamenteel veranderd in de laatste generatie”, zei Trump. “Wat ooit vreedzaam en onbetwistbaar was, is nu druk en vijandig.”

Eerder deze maand beschreef de Russische president Vladimir Poetin de uitbreiding van de VS in de ruimte als een bedreiging voor de Russische belangen en stelde dat Rusland hierop moest reageren. “De militair-politieke leiding van de VS beschouwt de ruimte openlijk als een militair theater en is van plan om daar operaties uit te voeren,” zei de heer Poetin.

Het doel van de Amerikaanse ruimtemacht, volgens de Trump-administratie, is niet om Amerikaanse troepen te stationeren in de ruimte, maar wel om Amerikaanse middelen te beschermen - zoals de honderden satellieten die worden gebruikt voor communicatie en bewaking. Amerikaanse militaire leiders spreken al langer over een groeiende dreiging van China en Rusland die snel vooruitgang boeken in de ruimte. Vicevoorzitter Mike Pence zei eerder dat de twee landen luchtlasers en antisatellietraketten hadden die de VS moesten tegenhouden.

SpaceX CEO Elon Musk verwelkomde de nieuw gelanceerde Space Force op Twitter vrijdagavond met een twee woorden tellende Star Trek-referentie: “Starfleet begint.”

De jaarlijkse defensiebegroting (NDAA) werd eerder deze week goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en Trump zette vrijdagavond (lokale tijd) zijn handtekening onder de wet. Beeld EPA
De jaarlijkse defensiebegroting (NDAA) werd eerder deze week goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en Trump zette vrijdagavond (lokale tijd) zijn handtekening onder de wet.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234